AKARYAKIT FİYATLARI

Değerli okurlar Alman Ekonomi Profesörünün dün akşam Alman Televizyonunda söylediği cümleyi burada Türkçe olarak tekrar ediyorum; ''Akaryakıt fiyatları ucuzlamadan hiçbir şey ucuzlamaz''.
Evet şimdi düşünelim ve Türkiye'ye tepeden kuş bakışı bakalım. Vapur, Otomobil, Kamyon, TIR, Tren, Otobüs, Uçak hatta bazı ev kaloriferleri, hepsi Mazot ve Benzinle çalışıyor. Bütün askeri harekatlarda benzin ve mazot kullanılıyor.
Bugün asgari ücreti belli olan bir ülkede 28,--Tl Mazot veya Benzin litresi olursa burada ekonominin rahatlamasını nasıl bekleyebilirsiniz? Maaşlara zam yapıldığını düşünelim, varsayalım asgari ücret 10.000 TL o zaman herşey bugünkü gibi mi kalacak? Yoksa herşey orantılı olarak artacak mı?
Hiç şüpheniz olmasın bu zamanda bir ülkede fiyatlar akaryakıt fiyatlarına bağlıdır. Akaryakıt fiyatları ile enflasyonu en doğru ölçebilirsiniz.
Temmuz ayında yapılacak ufak zamların herhangi birşey değiştireceği batılı ekonomi Profesörleri tarafından kesinlikle beklenmiyor. 250,--Dolar asgari ücreti kaça çıkaracaksınız? 500,--Dolara mı? Varsayalım asgari
ücret 500 dolar oldu yine bugünkü akaryakıt fiyatları uçmuş ve çok pahalı gelecektir.
 
Çözüm sadece ve yanlızca akaryakıtı ucuzlatmak ve oradan kaybedilecek vergi ve diğer gelirleri başka taraftan telafi etmektir. Yani benzin/mazotun litresini 10 TL yapar ve Temmuzda zam vermezseniz ve de zekanızı
kullanıp bu kayıp yerine başka gelir temin ederseniz bu iş olur.
 
Bugün Alman ve diğer Avrupa Bankalarında yaklaşık 5 Milyon Türk vatandaşının parası tahmin edilenden çok daha fazla.
Merhum Ecevit bu yola başvurmuş ve başarılı olmuştu. Eğer Türk insanı güvenirse, garanti verilirse parasını ufak bir faiz karşılığında Türk bankalarına getirebilir. Bu para Almanların basında ilan ettikleri gibi 200-250 Milyar Euro civarındadır.
Başarılı olunursa Türkiyenin bütün sıkıntısını karşılar.
Avrupalı Türklere parasını Türkiyeye getirmesi halinde sadece Devlet Garantisi değil, para bankada kaldığı sürece bazı ilginç gümrük avantajları tanınırsa, çok daha rahat para geleceğinden hiç şüpheniz olmasın.
 
Aynı para Avrupa Bankalarında duracağına Türk Bankalarında durur...
Önemli olan bu parayı Türkiyeye getirecek hazırcevaplık değil gerçek zekadır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Metin Cangör Arşivi

YALAN SÖYLEMEK

19 Haziran 2026 Cuma 09:25

BİR ANI

15 Haziran 2026 Pazartesi 15:03

EN ŞANSLI MİLLİ TAKIM

11 Haziran 2026 Perşembe 09:25

DURSUN

08 Haziran 2026 Pazartesi 08:35

YENİ SİYASİ PARTİLER

04 Haziran 2026 Perşembe 13:32

AVRUPA BASINI

31 Mayıs 2026 Pazar 11:24

AYRIMCILIK

25 Mayıs 2026 Pazartesi 11:25

MARMARİS’TE KAMERALAR

21 Mayıs 2026 Perşembe 18:07

POTANSİYEL ORGAN BAĞIŞÇILARI

18 Mayıs 2026 Pazartesi 08:29

AIHM

14 Mayıs 2026 Perşembe 16:17