Gökten Ulugergerli

Gökten Ulugergerli

30 AĞUSTOS

Bu müstesna günü ve getirdiklerini bir kez daha paylaşmaktan gurur duyuyorum. Bu nedenle hepimizin bildiği 30Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyor ve satırlarımı, Ölümsüz, Mustafa Kemal Paşa’nın yayınladığı, bildiriyi sizlerle paylaşıyorum.

 

Yunan işgal kuvvetlerini Anadolu’dan atmak için uzun zaman sürdürülen hazırlıklar 1922 yazında tamamlandı ve “Büyük Taarruz” 26 Ağustos 1922 sabahı başladı. Bu kapsamlı harekât sonraki günlerde büyük bir başarıyla ilerledi ve 30 Ağustos 1922 günü meydana gelen Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonucunda Türk ordusu kesin bir zafer elde etti. Savaş sırasında dört taraftan sarılan düşman kuvvetleri tamamen yok edildi veya tutsak alındı.

Zaferin ardından Mustafa Kemal Paşa, TBMM Başkanı ve Başkomutan sıfatıyla aşağıdaki bildiriyi yayınladı:

Büyük Soylu Türk Milletine,

Garp Cephesi’nde 26 Ağustos 1922’de başlayan taarruz harekâtımız Afyonkarahisar, Altuntaş, Dumlupınar arasında, büyük bir meydan muharebesi halinde beş gün, beş gece sürdü. Türkiye Büyük Millet Meclisi ordularının yiğitliği, şiddeti ve hızı, Allah’ın yardımının kendisini göstermesine yardımcı oldu. Zalim düşman ordusunun ana kuvvetleri akıllara dehşet verecek bir kesinlikle yok edildi… En büyük komutanından en genç erine kadar ordularımıza egemen olan fikir, milletin gösterdiği görev uğrunda şehit olmaktır. Bunu muharebe meydanında yakından müşahede ederek milletime haber veriyorum.

Milletimizin yapısındaki gücü ve ülküyü üç buçuk yıl önce mesai arkadaşlarımla birlikte ifade etmekten başlayarak, katlanılmaz zorluklar içinde süregelen mücadelemizin sonuçları beliriyor. Milletin reyine ve kararına dayanan bu işin sonunun millet için hayırlı ve mutlu olduğu kesindir. Milletimizin istikbali güvendedir ve ordularımızın ilahi yardımı elde edeceğine şüphe yoktur.

İnönü Vakfı yayınlarından alınmıştır.

Ulu önder, Mustafa Kemal ATATÜRK diyor ki;

“Ulusal egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, mahvolur.

İnsaf ve merhamet dilenmekle millet işleri görülemez; millet ve devletin şeref ve bağımsızlığı elde edilemez, insaf ve merhamet dilenmek gibi bir kural yoktur. Türk milleti ve Türkiye'nin çocukları, bunu bir an akıldan çıkarmamalıdır”

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gökten Ulugergerli Arşivi

YARIM YÜZ YIL SONRA MARMARİS VE DÜNYA

23 Kasım 2024 Cumartesi 12:25

DOMUZLARLA YAŞAMAK

16 Kasım 2024 Cumartesi 11:16

HAVALAR SOĞUDU SİYASET ISINDI

08 Kasım 2024 Cuma 18:23

CUMHURİYETİN İLANI

27 Ekim 2024 Pazar 11:05

PARA PİYASADAN KALKIYOR

20 Ekim 2024 Pazar 11:47

SİYASET ÇORBASI

13 Ekim 2024 Pazar 14:58

TÜRKİYE KOALİSYONU IRMAK DA TOPLANDI

26 Eylül 2024 Perşembe 13:19

MARMARİS MODERN HASTAHANESİNE KAVUŞTU

23 Eylül 2024 Pazartesi 14:31

MARMARİS SUSKUN

14 Eylül 2024 Cumartesi 15:16

BEN DELEGEYİ DELEGE BENİ

06 Eylül 2024 Cuma 14:03