• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

2000 yıllık çınar ağacı

Halil CANDA

Türkiye’de demokrasinin gelişmemesinin en büyük sebebi bencil liderlerdir.

Bu siyasette de böyledir. Meslek kuruluşlarında da böyledir.Spor kulüplerinde hatta çevre derneklerinde bile değişmez bir gerçektir.

Amerika’da sistem bir liderin iki dönemden fazla başkanlık yapmasına izin vermez. İsterse dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı devlet adamı olsun. Demokrasi bunu gerektirir. Bu sistemde şahıslar gelirler giderler. Liderler değişir ama düzen bozulmaz. O yüzden Amerika’da devlet başkanı kim olursa olsun ,hangi partiden olursa olsun ulusal politikalar değişmez.

Biz kısır liderlerimizden ömür billah kurtulamadığımız için hala bir üçüncü dünya ülkesiyiz.

Bir siyasi parti lideri partisini iktidara taşıyamıyorsa çekilsin. Hakkını defalarca kullanmasın. Halkımız bize muhalefet görevi verdi ayaklarına yatmasın.

Bir oda başkanı iki dönem yapsın sonra gençlerin önünü açsın.

Ak Partiyi seversiniz ya da sevmezsiniz. Benim en çok takdir ettiğim konulardan biri AK Parti’nin tüzüğünde var olan ‘’bir kişinin 3 defadan fazla aynı görevde kalamayacağı’’ kuralıdır. Böylelikle demokrasi de gelişmeyi sağlayabilirsiniz. Böylelikle ezber bozarsınız.

Zaten Sayın Başbakanımız da bugüne kadar sık sık bu kuralı vurguluyordu. Bu onları diğer partilerden hele hele CHP den ve MHP farklı kılıyordu.

Ancak son günlerde Ak Partinin bu kuralda bir esnekliğe gidebileceği söylentileri var.

Dilerim bu gerçek olmaz. Çünkü Türkiye’de bu ezberi bozabilecek tek siyasi kurum Ak Partiyken o da bu konuda yan çizerse Türkiye’deki bu durum bir daha asla değişmez.

70 milyon nüfusa sahip bir ülkede huzur içinde emekliliğini yaşaması gereken liderler Başbakanlık yapmışsa, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel birilerinin koluna girip de ayakta duruyorken ülkeyi yönetmişlerse bunun sebebi bu köhne sistemdir.

Bir adam 15-20 bir odanın başkanlığını yapmasın.

Bir milletvekili 30 yıl aynı sıraları işgal etmesin.

Demokrasinin, Marmaris Bayır köyündeki 2000 yıllık çınar ağacı gibi olması için bu enaniyetten kurtulmalıyız.

Yönetenler koltuklarını gençlere bırakmadıkları sürece bodur bir maki gibi gölgemizden kendimiz bile yararlanamayız.

Ak Partilileri,kendilerini diğer partilerden farklı kılan tüzüklerindeki bu kuralı korumaya davet ediyorum. Aksi halde onların da diğerlerinden farkı kalmaz.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141