• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • Muğla 7 °C
  • İzmir 7 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

14 MAYIS 1950

Metin Cangör

Değerli okurlar tahminen seçim tarihi olarak belirlenen 14 Mayıs 2023’ün 73 yıl öncesini yani 14 Mayıs 1950 seçim tarihini bugün gibi hatırlıyorum. Bir gece önce merhum babama kime oy vereceğini sorduğumda bana “gençlere” demişti hiç unutmuyorum.

Gençler dediği Adnan Menderes 50 yaşında ve Başbakan adayı idi.
O zaman yani seçimlerden önce Şemsettin Günaltay Başbakandı ve yaşı 67 idi, Cumhurbaşkanı ise 1938 den beri İsmet İnönü idi yaşı 66 idi. CHP 1923 ten beri iktidarda idi, 27 yıl.
Seçimlerden önce Muhalefet Partisinden aday olan Adnan Menderes yaptığı toplantı ve mitinglerde sık sık “Yeter, söz milletindir” derdi. Seçimler yapıldı ve Adnan Menderes ile Celal Bayarın başında olduğu Demokrat Parti seçimi kazandı. Celal Bayar Cumhurbaşkanı, Adnan Menderes ise Başbakan oldu.
İsmet İnönü ise Muhalefete geçti.
 
Adnan Menderes ve Demokrat Parti 27 Mayıs 1960 tarihine kadar iktidarda kaldı. Onun zamanında Kore’ye asker gönderdik ve Türkiye Nato’ya girdi. İlk Kıbrıs sorunu onun zamanında başladı ve 6-7 Eylül 1955 te İstanbulda Rumlara karşı büyük bir yağma gerçekleşti. Buna da gözlerimle şahit oldum.
O zamanlar Türkiyede televizyon yoktu, sadece radyo ve bazı gazeteler vardı. Otobüs veya trenle giderken bazı yerlerde yavaşlayınca köyden gelen çocuklar “gazete gazete” diye bağırır pencereden atılan okunmuş gazeteleri alır köylerine götürürlerdi.
Bazı gazetelerde köşe yazarları muhalefet yazıları yazmaya başladılar.
 
Birçok Bakanın çocukları ile İstanbulda aynı okuldaydık, bazıları ile aynı sınıftaydık.  Hepsi çok iyi insanlardı. Bazıları ile hala görüşürüm.
1950’li yılların sonlarında Adnan Menderes ve Demokrat Partiye muhalefet bayağı artmıştı, diğer yandan Demokrat Parti radyolarda her akşam “Vatan cephesi” adı altında üye kaydedip isim ilan ediyordu.
Bir gece sabaha karşı bir radyo anonsu ile uyandım ve birisi radyoda askeri ihtilal yapıldığını ve sokağa çıkma yasağı olduğunu, çıkanın vurulacağı gibi sözler ediyordu.
Daha sonra bu sesin Kurmay Albay Alparslan Türkeş olduğu dedikodusu yayıldı.
Aradan bir süre geçti halk askeri yönetimden çokta memnun değildi, Yassıadada bulunan Adnan Menderes ve arkadaşları yeniden popülerleşmeye başladılar.
Radyo her akşam Yassıada mahkemeleri duruşmalarını naklen veriyordu.
Yassıadaya’da Dolmabahçeden vapurla birkaç defa dinleyici olarak gittim. Hakim Salim Başol, Başsavcı Altay Ömer Egesel çok meşhur olmuşlardı.
Sonuçta üç kişi maalesef idam edildi diğer herkes bir şekilde tahliye oldu.
Şimdi 14 Mayıs 1950 de Muhalefetin 73 yıl önce “Yeter söz milletindir” dediği ve seçim kazandığı ay ve gün yeni seçimlerinin yapılacağı söyleniyor.
Haydi hayırlısı demekten başka ne denir ki…
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141