• BIST 9878.43
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

YAMAN ÇELİŞKİLER ÜLKESİ

Halil CANDA

                      Türkiye enteresan bir ülke.Tam bir çelişkiler ülkesi.Yaşadığımız her olayda ,hayatımızın her alanında bu çelişkinin izleri var.

                Mesela Avrupa’da asgari ücretin en düşük olduğu ülkelerden birisi bizim ülkemiz.Ekonomik koşullar malum. Vergiler yüksek.Bunun yanında % 18 gibi ciddi bir katma değer vergisi var ki temel besin maddelerinde bile bu vergi değişen oranlarla çatır çatır alınıyor. Halk arasında ciddi bir gelir adaletsizliği  var.Bu şimdinin meselesi değil.Yüzyıllardır bu topraklarda ekonomik durum böyle

                Anlamadığım şey,bu kadar düşük gelir düzeyi olan bir toplumda herkesin elinde akıllı telefon var.Iphonun dünyada en pahalıya satıldığı ülkelerden biri bizim ülkemiz. Buna rağmen bu büyük şirketler  ülkemizde çoğu ülkeden daha başarılı satış rakamlarına ulaşıyorlar.

                Dünya genelinde otomobil fiyatlarını araştırın.Bizdeki otomobil fiyatları hangi ülkede var. Hangi marka araç olursa olsun herhangi  bir gelişmiş Avrupa ülkesinde ya da gelişmemiş bir üçüncü dünya ülkesinde  onbin euroya satılıyorsa  aynı arabayı Türkiye’de satın almak için otuzbin euro ödüyorsun.  Mersedes marka bir otomobil farzı misal İspanya’da  80.000  tl.ise Türkiye’de 200.000 tl.Ancak tuhaf olanı Türkiye’deki lüks araba sayısı İspanya’dan fazla. Hem de dünyanın en pahalı benzinini,mazotunu kullanmamıza rağmen.

                Türkiye’de o kadar otomobil fabrikası var.Hepsi de cayır cayır çalışıp araç üretiyor.Sıfır kilometre bir araç almak için bayiye gidiyorsun ,arabanın parasını ödüyorsun ancak üç dört ay sona arabana kavuşuyorsun.Çünkü talep çok fazla.

                Televizyonda sık sık İstanbul Ankara İzmir gibi büyük şehirlerde yapılmış inşaatların evlerin reklamlarını görüyoruz.Adam reklamda diyorki ‘’ 1+1 daire İstanbul’un bilmem neresinde 600.000 tl.den başlayan fiyatlarla,kaçırmayın asrın fırsatı’’.

                Adamların ellerinde tek bir daire kalmıyor.Bir inşaatı bitirip diğerine geçiyorlar.Asgari ücretin net 1.300 tl.olduğu ülkemde ,asgari ücret alan bir kişi 39 yıl yemeyip içmeyip maaşının tamamını  biritirebilirse ancak bu evin sahibi oluyor.

                Vergi denetmenleri,maliyeciler  bence üreten çalışan insanlardan çok böyle yüksek bedelli daireler satın alan,araçlar satın alan kişileri incelemeye almalılar. Bahse girerim o  600.000 tl.lik 1+1 daireyi alanların çoğu bir asgari ücretlinin ödediği vergiyi ödemiyordur.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141