• BIST 10336.5
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C

Obeziteyle, "altın günleri"nde mücadele edilecek

Obeziteyle, altın günlerinde mücadele edilecek
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, sağlıklı beslenme ve obeziteyle mücadele kapsamında başlattığı projeyle, "altın günü" olarak bilinen buluşmalara katılarak kadınları bilgilendirerek, yemek tarifi kitapları vermeye başladı- İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr.

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri, sağlıklı beslenme ve obeziteyle mücadele kapsamında kadınların "altın günü" olarak bilinen buluşmalarına konuk olacak, onları sağlıklı ikramlar ve obezite hakkında bilinçlendirecek.

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından organize edilen "Kabul günü değil gönül günü" kampanyası, Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün'ün Bayraklı'da yaptığı ev ziyaretiyle başladı.

Tözün Türkiye'de obezitenin arttığını, obezitenin de metabolik hastalıkların kaynağı olduğunu belirterek, sağlıklı bir toplum için yeterli, dengeli ve doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini söyledi. Ev hanımlarında obezitenin daha sık görüldüğünü kaydeden Tözün, ikindi vakitlerinde gerçekleşen altın günü gibi buluşmalarında ikram edilen yağlı, hamur işi yiyeceklerin obeziteyi arttırdığını ifade etti.

Tözün, bu tür buluşmalarda kalorisi daha düşük yemeklerin yapılmasını istediklerini belireterek, "Kampanya kapsamında ev ziyaretlerimiz devam edecek. Onlara sağlıklı yemeklere ilişkin tariflerin bulunduğu kitapçıklardan vereceğiz, beslenmeye yönelik eğitim çalışmamız olacak. Yemek alışkanlıklarının değiştirilmesi için bilinçlendirme çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

-"Kadınların yüzde 41'i obez"

Diyetisyen Suna Yabar da ikramların misafiri tatmin etmek amacıyla çok çeşitli ve bolca verildiğini, ikramların yenilmesi konusunda ısrarcı olunduğunu aktararak, yağlı, şekerli besinlerin hoş karşılandığını dile getirdi.

Yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi için kadınlara çeşitli öneriler sunacaklarını kaydeden Yabar, sarmaların bulgur ağırlıklı, daha az yağlı olarak yapılmasının, kısırların bol yeşillikli olmasının ve tatlı olarak sütlü tatlı tercihinin doğru olacağını, ağır hamur işlerinin seçilmemesi gerektiğini anlattı.

Yabar, 2010 Türkiye beslenme sağlık araştırmasında kadınların yüzde 41'inin obez çıktığına dikkati çekerek, bu nedenle daha sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı.

Ev sahibi Şenay Alyaz ise, her hafta gün düzenlediklerini belirterek, bundan sonra ikramlarda daha dikkatli olacaklarını söyledi.

Ziyaretin sonunda Tözün, bağlama çalarak kadınlar için kısa süre türkü söyledi.

"Sevdiklerinize sağlık ikram edin" sloganlı kampanya, kadınların sosyal iletişim amacıyla gelenek haline getirilen kabul günlerinde hazırlanan ikramların sağlıklı olmasının sağlanmasını, sağlıklı besin seçiminde duyarlılık yaratılmasını, geleneksel lezzetlerin sağlıklı besinlere dönüştürülerek tariflerin geliştirilmesini amaçlıyor.

Muhabir: Halil Şahin
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141