• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

SAĞLIĞIN GİZLİ DÜŞMANI: OBEZİTE

SAĞLIĞIN GİZLİ DÜŞMANI: OBEZİTE
Obezite, Batı dünyasına ait bir sorun olarak başlasa da artık tüm dünyaya yayılmış durumda. Günümüzde çocuklarda hatta beslenme yetersizliği olan ve açlık çeken ülkelerde bile obezitede artış görülmektedir.


Muğla Yücelen Hastanesi Genel Cerrahi Obezite ve Metabolik Hastalıkları (Şeker) Uzmanı Op. Dr. Eyüp Yeldan, obezite ile ilgili bilgilendirdi.
Obezite Nedir?
Vücuttaki yağ kitlesinin aşırı olmasına “obezite” diyoruz. Bizler bu durumu vücut kitle indeksine bakarak anlıyoruz. İngilizce olarak dünyada  BMI diye de anılan vücut kitle indeksinin ideali 18 ila  25 olmalıdır. 25 -30 arasında “kilolu”, 30-35 arasında “birinci derece obez”, 35-40 arasına “ikinci derece obez” ve 40 ve üzeri olması halinde ise “ölümcül obez” veya “morbid” olarak adlandırıyoruz.
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Akıllı telefonlarımıza indireceğimiz Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ya da BMI uygulamaları ile hesap edebilir,takibini sağlayabiliriz. Kendimiz uygulamaya gerek duymadan hesaplamak istiyorsak, kilomuzu boyumuzun metre cinsinden karesine bölerek de indeks hesaplamamızı gerçekleştirebiliriz.
Obeziteden Neden Korkmalıyız?
Obez hastalarda gelişebilecek hastalıkları şöyle sıralayabiliriz;  kalp damar rahatsızlıkları, kalp krizi riskinin yükselmesi ve buna bağlı ölümlerin normalden beş kat daha fazla  görülmesi, doğurganlık dönemindeki obez kadınlarda bu kapsamda problemlerin ortaya çıkması. Bunun yanında karaciğer yağlanması,şeker hastalığı,tansiyon hastalığı normalden çok daha fazla görülür. Hatta kanserle karşılaşmak istemiyorsak obeziteden kurtulmalıyız diye bir not düşebiliriz.
Kimlere Obezite Tedavisi Uygulamalıyız?
Öncelikle Vücut Kitle İndeksi 25’in üzerinde olan hastalarda “konvansiyonel” dediğimiz diyet,spor,hayat tarzı değişikliği yöntemleriyle kilo vermeye çalışmalıyız. Bunlardan başarı elde edemiyorsak uygulanabilecek yöntemler şunlardır; mide botoksu, mide balonu veya ikisinin kombin şekilde uygulanması ya da  vücut kitle indeksi 30’un üzerindeki hastalarda operasyonlar düşünülebilir.
Operasyonların içerisinde en yaygın olanı Tüp Mide Ameliyatı, benim tanımımla bebek mide operasyonudur. Bunun haricinde mide Gastrik By Pass ve şeker ameliyatlarıdır.
Çocukları Obeziteden Nasıl Koruruz?
Çocukları obeziteden korumanın birçok yöntemi vardır. Bunların başında çocukları profesyonel spora yönlendirmek,ekran başında hareketsiz geçireceği süreyi kısıtlamak ve paketli ürünlerden özellikle abur cubur diye tanımlanan yiyeceklerden uzak tutmak çocuklarımız ve geleceğimiz açısından çok önemli olacaktır.
Dr. Eyüp Yeldan Hakkında 
Op. Dr. Eyüp YELDAN 1994 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra mecburi hizmetini Afyon Dinar Devlet Hastanesi 'nde gerçekleştirdi.
Sonrasında Ankara Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji,Marmaris Devlet Hastanesi Acil Servis daha sonrasında Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 
Kariyerini 2004 yılında Macaristan'da Kadın Hastalıkları ve Doğum üzerine çalışmalar yapmış, 2008 yılından itibaren Obezite ve Metabolik Cerrahi üzerine eğitimlere katılmıştır. 21 yıllık Devlet deneyiminden sonra, 2015 senesinde İzmir Alsancak'ta özel Obezite Kliniğini açarak, halen Obezite ve Metabolik Hastalıklar Cerrahisi üzerine çalışmalara devam etmektedir.
Teknolojik yenilikler, eğitim, kongre ve bilimsel araştırmaları takip edip aktif olarak katılmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, Romanya ve Türkiye'de obezite ve metabolik cerrahi eğitimlerini tamamlamış, 2012 yılı itibari ile İzmir Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Anabilim Dalında 2015 yılına kadar devam etmiştir. Hali hazırda Muğla Yücelen Hastanesinde görev yapmaktadır.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141