• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 26 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

Okula Başlayan Çocuklarda Uyum Süreci ve Ebeveynlere Öneriler

Okula Başlayan Çocuklarda Uyum Süreci ve Ebeveynlere Öneriler
Okula başlama hem çocuk hem de ebeveynler için yeni bir döneme adım atma sürecidir.

Okula başlamak, çocuklar için büyük bir kilometre taşıdır ve bu süreç, hem çocuklar hem de ebeveynler için heyecan verici ama aynı zamanda bazen zorlayıcı olabilir. Bu süreç her çocuk için farklılık gösterebilir. Ebeveynler ve öğretmenler arasındaki tutum bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesinde önemli bir rol oynayabilir. Sabırlı, kararlı, sakin ve işbirliğine açık bir yaklaşım benimsemek bu dönemin olumlu ve sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.

İşte çocukların daha rahat bir şekilde bu süreci atlatmalarına yardımcı olacak bazı öneriler:

- Uyum sürecinde en önemli noktalardan biri ebeveyn tutumudur. Ebeveynlerin kaygılı olmadan hoşgörülü yaklaşımda olması ve oryantasyon sürecinde okul ile işbirliği içinde olması uyum sürecini olumlu etkileyecektir. Çocuğunuzun okula başlayacağı fikrine önce kendiniz alışmalısınız.

 

-Çocuğunuzu okula başlamadan önce onu bu değişikliğe hazırlamak önemlidir. Çocuk öncesinde duygusal ve zihinsel olarak okula hazırlanmalıdır. Okulu, sınıf arkadaşlarını ve öğretmeni hakkında konuşabilirsiniz. Çocukları soruları dinlenmeli ve duygularını anlanmaya çalışılmalıdır. Eğer çocuk okula başlama ile ilgili kaygı, korku gibi duygular yaşıyor ise ilk başlarda bu duyguları hissetmenin normal olduğu ebeveynler tarafından çocuğa aktarılmalıdır. Çocuğun endişelendiği konular ile ilgili onun anlayabileceği düzeyde doğru açıklamalar yapılmalıdır.

 

-Ebeveynlerinden ayrılmakta zorlanan çocuklara bu kısa süreli ayrılığın sonunda ebeveynlerine tekrar kavuşacağı bilgisi verilmelidir. Çocuklara okul saatinin bitmesi ile yeniden görüşecekleri mesajı iletilmelidir.

 

-Okul dönemi için bir rutin oluşturmak, çocuğunuzun güvende hissetmesine yardımcı olabilir. Sabahları aynı saatte uyanmak, düzenli öğünler ve uyku saatleri çocuğunuzun dengeyi bulmasına destek sağlayabilir.

 

-Okul malzemelerini birlikte seçebilir, böylece çocuğunuzun bu süreci kontrol edebileceğini hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

 

-Çocuğun öğretmeni ile sağlıklı iletişim kurabilmesi kadar ebeveyninde öğretmen ile sağlıklı iletişim kurabilmesi önemlidir. Okula devam etmede ve ebeveynleri ile ayrılmakta zorluk yaşayan çocuklar için okula alışma süreci, öğretmeni ile işbirliği sayesinde kademeli hale getirilebilinir.

 

Unutmayın her çocuğun ihtiyaçları farklıdır, bu yüzden çocuğunuzun gereksinimlerine göre bu önerileri uyarlayabilirsiniz. Anlayışlı bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun kendine güvenini ve bağımsızlığını geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

 

 

Uzman Psikolog Sinem Küçem

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141