• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Bir anneden daha "ilik" çığlığı yükseldi

Bir anneden daha ilik çığlığı yükseldi
Manisa'nın Kula ilçesinde 24 Ağustos'ta dünyaya gelen Berk bebek, yaklaşık 1 haftalıkken yatırıldığı hastanede mermer kemik hastalığı olarak bilinen ve ilik nakli dışında çaresi bulunmayan osteopetroz tanısıyla tedaviye alındı- Berk bebeğin annesi

Manisa'nın Kula ilçesinde 24 Ağustos'ta dünyaya gelen Berk bebek, yaklaşık 1 haftalıkken yatırıldığı hastanede mermer kemik hastalığı olarak bilinen ve ilik nakli dışında çaresi bulunmayan osteopetroz tanısıyla tedaviye alındı. Hastalık nedeniyle vücudundaki kemik iliği yapımı azalan 3,5 aylık bebeğin annesi Pınar İnal, "Körlük de başladı. Ocak ayı evladım için çok geç olabilir, hiç vakti kalmadı" diyerek yardım çağrısında bulundu.

Pınar İnal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Yalçın İnal ile mutlu bir evlilik sürdürdüklerini, evliliklerinin de 24 Ağustos'ta dünyaya gelen Nurullah Berk ile taçlandığını anlattı.

Mutluluğun yerini bir süre sonra endişenin aldığını ve önce sarılık nedeniyle hastaneye başvurduklarını dile getiren İnal, İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaklaşık 1 ay süren araştırmalar sonucu oğlunda başka hastalıklara da rastlandığını, en önemli teşhisin ise halk arasında mermer kemik hastalığı olarak bilinen osteopetroz olduğunu söyledi.

Bebeğin vücudundaki kemik iliği yapımının azaldığına, kemik içinin de kemikle dolmaya başladığına işaret eden Pınar İnal, hastalığın yavaş yavaş körlüğe neden olduğunu belirtti.

- Yurt içinde uygun donör bulunamadı

İnal, doktorların hastalığa tek çare olarak "kemik iliği transplantasyonunu" gösterdiğini, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nde doku testlerinin yapıldığını ifade etti.

Eşi ve kendisiyle Berk bebeğin doku uyumunun olmadığını da vurgulayan anne Pınar İnal, "Aldığımız sonuçlar yurt içinde uygun donörün bulunmadığı yönünde. Bizi çok zor bir sürecin beklediğini söylediler, tek umudumuz yurt dışından uyumlu donörün bir an önce bulunması" dedi.

Berk'in vücudundaki kemik yapımının devam ettiğini, bir süre sonra tüm organların bu hastalıktan etkileneceğini dile getiren İnal, "Ocak ayı evladım için çok geç olabilir, hiç vakti kalmadı" diye konuştu.

Pınar İnal, lösemi nedeniyle Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde tedavi gören Melis Akbaş'a uygun donör bulunması için başlatılan kampanyadan haberdar olduğunu, aynı kampanya kapsamında toplanan doku örneklerinden de yararlanmak istediklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından çalışmaları başlatılan kemik iliği verici bankası Türkkök'ün ilik bekleyen tüm hastalar için şifa olabileceğine değinen Pınar İnal, "Uygun iliğin bulunması için devlet büyüklerinden destek istiyorum. Herkesin duasına da ihtiyacımız var" dedi.

- Hastalığın seyri

Berk bebeğin rutin kontrollerini sürdüren İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları da osteopetrozun kalıtsal bir hastalık olduğunu ve kemiğin yapım ile yıkımı arasındaki dengeyi bozduğunu kaydetti.

Hastalığın sağırlık, körlük, dalak büyümesi, solunum sıkıntısı, büyüme geriliği ile ilerlediğini ve tek çarenin kemik iliği nakli olduğunu aktaran doktorlar, uygun donörün bulunması durumunda transplantasyonun Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirileceğini, bebeği bağırsağındaki mikrop nedeniyle hastanede tedavi altında tuttuklarına işaret etti.

- Berk bebek için de kampanya başlayacak

Öte yandan Manisa'nın Kula ilçesinde itfaiye eri olarak görev yapan Yalçın İnal'ın arkadaşları da Berk bebeğe uygun ilik bulunması için kampanya başlattı.

Kampanya kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı mensubu itfaiyeciler de kan örneği verecek.

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141