• BIST 9916.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Altını ıslatan çocuğun bademciklerine dikkat

Altını ıslatan çocuğun bademciklerine dikkat
Prof. Dr. Kara: "Bademcikler hormonları bozduğu için gece çocukların altına kaçırmasına yol açıyor"- "Ameliyat olan çocuklara baktığımızda gece işeme şikayetleri olanların yüzde 80-85'inin bir yıl içerisinde düzeldiğini gördük

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Orhan Kara, bademcik hastalıklarının hormonları bozduğu için gece çocukların altını ıslatmasına yol açtığını belirterek, "Ameliyat olan çocuklara baktığımızda gece işeme şikayetleri olanların yüzde 80-85'inin bir yıl içerisinde düzeldiğini gördük" dedi.

Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda anestezi ve narkoz tekniklerindeki şartların çok uygun olmadığından bademcik ameliyatları için çocukların genel olarak büyümesinin beklendiğini fakat günümüzde anestezi tekniklerinin çok geliştiğini belirtti.

Artık anestezi doktorlarının çok başarılı işler yaptığını ifade eden Kara, "Dolayısıyla 0-100 yaş arasında herkese bademcik ameliyatı yapabiliyoruz. Ortalama olarak bir çocuğun bademcik ameliyatı olma ihtiyacı 2 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Tavsiyem anestezi şartlarının uygun olduğu yerlerle ameliyat yapılmasıdır" diye konuştu.

Bademcik ameliyatlarını sadece iltihaplı olduğu zaman değil şiştiği ya da tıkanıklığa yol açtığı zaman da yaptıklarını kaydeden Kara sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ebeveynlerin özellikle çocuklarının bademcikleri büyükse, iştahları yoksa, gece uykuda tıkanıyor ya da çiş yapıyorsa muhakkak bir doktora göstermelerini tavsiye ederim. Çünkü bademcikler hormonları bozduğu için gece çocukların altını ıslatmasına yol açıyor. Dolayısıyla çocukta gece işemeleri varsa boğazına bakarak başlamak iyi fikir olabilir. Ameliyat olan çocuklara baktığımızda gece işeme şikayetleri olanların yüzde 80-85'inin bir yıl içerisinde düzeldiğini gördük."

Büyük bademciklerin yetişkinlerde ise ağız kokularına yol açtığını kaydeden Kara, ameliyat gerekliliğinin tespit edilmesinin çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Bademcik iltihabının tükürük yoluyla bulaşabildiğini, boğazda bademcikle birlikte boğaz enfeksiyonları tedavi edilmezse kalp romatizmalarına yol açabildiğini dile getiren Kara, şunları kaydetti:

"Her bademcik hastası olanda kalp romatizması olacak diye bir koşul yok. Eğer çocukta beta mikrobu varsa kesinlikle tedavi edilmesi şart. Ama her boğaz iltihabı da beta mikrobuna sebep olmuyor. Çocukluk döneminde beta mikrobuna rastlanırsa tedavi şarttır. Yılda ortalama 5-6 kez bademcikleri iltihaplanan bir çocuğun ameliyat olmasında fayda var. Ama bu şöyle birşey değil; Çocuk yılda bu hastalığı 3-4 kez geçiriyor, belirtileri ilk 15 gün sürüyorsa sonucunu muhakkak doktorlar karar vermelidir. Her yıl 3 defa bademcikle ilgili sorun yaşıyorsa ya da 2 yıl üst üste geçiriyorsa çocuk ameliyattan fayda görecektir."

Muhabir: Sebahatdin Zeyrek
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141