Suriye'nin Deyru'z Zor kentinde, 30'dan fazla "şüpheli çocuk felci" vakası tespit edildiği bildirildi.
Suriye'de yıllardır rastlanmayan çocuk felci gibi bazı hastalıkların, yaklaşık 3 yıldır devam eden iç savaşın ardından, ülkede yeniden görülmesi uzmanları endişelendiriyor.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) bağlı "Destek Koordinasyonu Birimi"nde görevli çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Haysem Şakfe, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü işbirliğiyle Deyru'z Zor kentinde saha çalışması yaptıklarını ifade etti.
Bu çalışmada, 30'un üzerinde "çocuk felci ile eşleşen vaka" tespit edildiğini ifade eden Şakfe, bu vakaların Sibeyhan semtinde yoğunlaştığını belirtti.
Kent meclisi ve destek koordinasyonu biriminin işbirliğiyle halkı bilinçlendirmek ve hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla paneller düzenlendiğini dile getiren Şakfe, ilk aşamada çocuklar için 8 bin doz aşı temin edildiğini kaydetti.
"14 yıl aradan sonra"
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Sağlık Örgütü'nden geçen ay yapılan açıklamada, Suriye'de, 14 yıl aradan sonra ilk defa, çocuk felciyle ilgili "2 şüpheli vaka"ya rastlandığı bildirilmişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi Oliver Rosenbauer da BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği bir basın toplantısında, Deyru'z Zor bölgesinde tespit edilen 22 şüpheli çocuk felci vakasından 10'uyla ilgili araştırmanın tamamlandığını ve bu çocuklarda "Tip 1"çocuk felci virüsü tespit edildiğini açıklamıştı. Rosenbauer, hastalığın yayılma riski bulunduğuna işaret etmişti.
Öte yandan BM'nin Suriye'deki savaştan etkilenen milyonlarca çocuk için aşı kampanyası başlattığı, kampanyayla Suriye ve bölgedeki çocukların çocuk felci, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarına karşı aşılanacağı bildirilmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.