• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

PARLAMENTER SİSTEME GERİ DÖNÜŞ MERAL AKŞENER BAŞBAKAN

Gökten Ulugergerli

Mevcut Cumhurbaşkanlığı Başkanlık sisteminin Türkiye için başarılı sonuçlar doğurmadığı, eski fakat güçlendirilmiş Parlementer sisteme geçilmesinin uyğun olacağı görüşü iddialara göre iktidar tarafından da dile getirildiği söylenmektedir.

Yirmi yılı aşkın bir suredir uyğulanmakta olan Cumhurbaşkanlığı başkanlık sistemi, istenilen ve arzu edilen bir şekilde halk tarafından kabul görmediği iddia edilmektedir.

Gercekten de Devletin kuvvetler ayrılığı üç erk birbirini tamamlayamamış, Yasama, Yürütme ve Yargı istenildiği gibi uyum içinde çalışmaları tesis edilememiştir. Bu durum ulusal ve uluslararası adalet konusunda anlaşmamazlıklara sebep olduğu izlenmiştir. Bu uyumsuzlar ise halk nezdinde adalet konusunda farklı düşünceler yaratmıştır.

Öte yanda halen uyğulanan sistemin, ekonomik sistemi intikaya uğrattığı kalıcı kesin tedbiler ve uyğulamaların yapılamaması nedeniyle gelir ve geçim noktasında farklı sınıfları doğurduğu gözlenmiştir.

Ekonomide pusulanın şaşması nedeniyle enflasyon çanavarının hortlamasına sebebiyet verilmiş, fakirin daha fakir, zenginin daha fazla zenginleşmesi ve orta sınıfın yok olması, neticelerini doğurmuş, halkın satınalma güçü zayıflamıştır.

Eğitim sisteminde ise çağdaş hedef ve ilkelerin çokca yürürlüğe - müfradata konulması yerine, geçmişe ağırlık verilmesi tercih edilmiştir.

Ülkemizin hal ve geleceğinde fevkalada önemli hususların halen halkımızda yeterli karşılık görmediği dikkate alındığında, uyğulanan mevcut sistemin üzerine durulması ihtiyacını doğurduğu kanaatine ulaşılmıştır.

Anayasa Yüksek Mahkemesinin verdiği son kararda” Cumhurbaşkanlığı tarafında yapılan ve 260 sayfa tutan, KHK larla yapılmış atamaların, bir yıl içinde düzeltimesı” de konunu önemini bir daha özellikle vurgulmaktadır.

Ana başlıkları ile dile getirirlen hususların eski ama “güçlendirilmiş Partlementer sistemine” geçişini düşündürür olduğu kanatine hasıl olmuştur..

Ben diyorum ki bu hal ve şartlar karşısında;

Meral AKŞENER’e, Yeni Güçlendirilmiş Parlementer Sistemi Başbakan’lığı teklif edilebilmiş olabileceğini, Devlet Bahceli’nin ise yine pozisyonda kalabileceğini düşünmekteyim.

Öte yandan, Meral Akşener’in geçmiş ve günde geride bıraktığı negatif düşünce tutumlarının unutulmasına, eski güç ve etkinliğine sebebiyet ve kavuşturabilecek , bir hamle yapılnası babında ise memur emekli ve çalışanlara dudak ısırtan zamların verilebileceğini düşünmekteyim.

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141