• BIST 10045.74
  • Altın 2427.372
  • Dolar 32.4375
  • Euro 34.7804
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

OLMAYACAK DUAYA AMİN DEMEK

Zeki SARIHAN

Bütün gelişmeler, Türkiye'de yeni bir rejim kurulmaya çalışıldığına işaret ediyor. Bu, aslında yeni değil, tarihen tanık olduğumuz eski bir rejimdir.

 

Batı toplumlarının gelişmesi karşısında devletin parçalanıp yıkılacağını anlayan Osmanlı aydınları, Mithat Paşa, Namık Kemal, daha sonra askeri unsurların da katılmasıyla yeni Türkiye'nin temellerini attılar. Buna bir hafiye rejimiyle direnen Abdülhamit devri tarihe karıştı. 

 

Hiç kimse, Türkiye'de o sistemin geri geleceğini düşünemezdi. Nitekim Patrona Halil, 31 Mart 1909, Halifeliği geri getirmek isteyen 1925 Şeyh Sait karşı devrimci isyanları bastırıldı. Tarih geri döndürülemezdi.

 

Nitekim, politik düzenin kağşadığı 2000'li yılların başlarında AKP, yalnızca "muhafazakâr demokrat" olduğunu söyleyerek iktidara geldi. Bugün uyguladığı programı savunmayı göze alamazdı. Ordu ve bürokrasinin ve laik kamuoyunun engeline çarpardı.

 

Bu nedenle önce bu engelleri bertaraf etmesi gerekiyordu. Ortağı Fethullahçı kalkışmayı bertaraf ederken parti devletini kurmaya da hız verdi. Bürokrasi, son atamalarda da görüldüğü gibi, artık AKP'nin bir aparatı haline gelmiş, nispeten bağımsız yargı da tarihe karışmıştı.

 

Bu durum laik yaşamın gerçek koruyucusunun halk olacağını gösteriyor.

 

Bu gücüne dayanarak AKP,  gericilerin 200 yıldır rüyasını göremeyeceği elverişli koşullara kavuşmuştur. Kızıl Sultan Abdulhamit'in hafiye rejimini geri getirmeye soyunmuştur. Üstelik bunu sözüm ona halkın rızasıyla yapmaktadır.

 

Devletin kaynakları tarikatların kullanımına verilmiş, Diyanet örgütü de buna koşulmuştur. 

 

Ancak, Türkiye'de Abdülhamit rejimini diriltmeye imkân yoktur. İktidar bu konuda boş bir hayal içindedir. AKP'nin kültür politikalarının halkın laik yaşamında bir karşılığının olmadığı görülmektedir. Kurslarda çocuklara giydirdiği sarık ve çarşaf, onun gönlünden geçen giyim tarzı ise de bunu yaygınlaştırmayı başaramayacaklar. Bütün okulları imam hatipleştirmek de boş bir hayaldir.

 

Çekirge bir sıçramış, iki sıçramış, belli bir mesafe alabilmiştir. Üçüncü sıçrayışı her sınıftan Türkiye halkının yaşayışından kaynaklanan engelleme ile karşılaşacaktır. 

 

AKP yöneticileri olmayacak bir duaya amin demekle avunmaya devam etsinler... toplum bildiğini okur. (Ayvalık)

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141