• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • Muğla 7 °C
  • İzmir 7 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

MÜJDELİ HABER

Ö. Cahit SARIBEY

“Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek gerek” diye bir laf vardır ya, işte tam bu noktadayız. Müjdeli haber vererek bizleri mutlu edene hakkını verip teşekkür edelim istedim. 

Bölgemizin Turizmde ana pazarı konumundaki İngiltere başta olmak üzere bölgemize turist gönderen bazı ülkelerin belli başlı Havalimanlarından Dalaman Havalimanına direk tarifeli sefer konulmasıyla ilgili GETOB’un uzun zamandır verdiği mücadelenin ve üst düzey yetkililer nezdinde yaptığı girişimlerin haklılığı nihayet anlaşıldı.

Bilindiği üzere Ülkemize gelen turistlerin neredeyse tamamına yakını Paket tur dediğimiz Uçak, Transfer ve Konaklama üçlüsünü kullanarak ve belli tarihleri kapsayan dönemlerde tatile gelmektedir. Hangi dönemlerde, hangi işletmelere, hangi şartlarda ve ufak tefek değişiklilerle hangi fiyatlarda ne kadar turist getirileceğine tamamen Tur Operatörleri karar vermektedir. 

Bu durum ağırlıklı olarak belli tur operatörleri ve acentelerin işine gelmekte, turizm pazarını istedikleri gibi yönlendirebilmektedirler. 

Üstelik bu hakim grup konaklama tesislerinde bir güzel ağırlattığı misafirlerinin konaklama bedellerini turist tesisten ayrıldıktan sonra en geç 20-30 gün içerisinde ödemesi gerekirken, bu sürenin üç beş ay sonrasına kadar uzadığı hatta bir sonraki sezona doğru ödediği de bilinen bir gerçektir. Battım bittim diyerek turistten parasını aldığı halde konaklama tesislerine para ödemeyip milyonlarca Pound veya Euro’nun üzerine yatan tur operatörlerinin sayısını bile unutmaya başladık.

İşte tam bu noktada Türk Hava Yollarının yeni yönetim kurulu başkanı Prof.Dr. Sayın Ahmet Bolat’ın Türk Hava Yollarının gelecek yaz 29 ülkedeki 47 şehirden Antalya, Dalaman, Bodrum-Milas ve İzmir’e haftada 388 uçuş yapacağını açıklaması bölge ve ülke turizmcileri için çok önemli.

Zira tur operatörleri, paket turla sattıkları tatil bittiği an uçuşları durduruyorlar. Direk uçuş olmayınca da hiçbir turist aktarmalı seferle tatile çıkmak istemiyor. GETOB yönetimi bu sıkıntıyı dile getirmek için dönemin Vali’lerinin, bürokratlarının ve THY yönetiminin kapılarını aşındırarak Sayın BOLAT’ın aldığı karara benzer bir yaklaşım sergilemelerini ve belli başlı Havalimanlarından Dalaman Havalimanına tarifeli uçak seferleri konulmasını talep etmişlerdi.

Yanlış anlaşılma olmasın; elbette paket turla gelmek isteyen misafirler olacaktır ve bölge turizmcileri bu misafirleri memnuniyetle ağırlayacaklalardır, bunda sıkıntı yok. Ancak bu oranının %80-90 değil %25-30 seviyelerinde kalması sağlanabilirse herhangi bir tur operatörü ve aracıya gerek duymayan yabancı turistlerin istedikleri dönemde ve tesiste tatil yapabilmelerinin kapısı aralanmış olacaktır. Böylece turizm sektöründeki bütün paydaşlar kimseye bağlı kalmadan, arz/talep dengesini kurarak kendi prensipleri ve satış politikaları doğrultusunda misafirlerini ağırlamış olacaklar. 

Üstelik bu uygulama işletmeler arasında domino etkisi yaratacağından tesislerin ve işletmecilerin kendilerini yenilemesini ve gelişmesini sağlayacak ve böylece ürünün değerinde pazarlanmasını ve niteliğin artmasını mümkün kılacaktır. 

Malumunuz teknoloji çağındayız ve dünya parmaklarımızın ucunda. Tek “tık”la dünyanın öbür ucundaki bir firmaya, işletmeye ulaşmak mümkün. Bırakın turist kendi uçağını bulup koltuğunu kendisi alsın, istediği oteli seçerek odasını ayırtsın ve istediği bölgede istediği kadar kalarak tatil yapsın. Bunları yapmak için de aracılara para vermesin. İşte THY’nin kararı bunun için önemli. Hem bölge turizmcileri 3-4 aya sıkışan turizm sezonunu 8-10 aya çıkartmış olacak, hem de Havayolu firmaları kârlı bir parkurda yolcu taşımış olacaklar.

Sayın BOLAT tarafından açıklanmış olan haftalık Dalaman-Londra Gatwick: 14, Dalaman-Manchester: 7, Dalaman-Edinburgh: 2, Dalaman-Kuveyt: 2, Dalaman-Moskova: 4 olan sefer sayısının katlanarak artacağından eminiz. 

Bölge turizmcileri için bu bir “Müjdeli haberidir” ve işte bu nedenle THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sayın Ahmet BOLAT’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Verdiği doğru kararın Bölge ve Ülke Turizmine, ekonomisine ve istihdamına olumlu katkı koyacağından kimsenin şüphesi olmasın.

Aslında Samsun veya Trabzon’dan, Gaziantep, Kayseri, Eskişehir, Diyarbakır, Adana veya Hatay’dan Dalaman Havalimanına karşılıklı direk tarifeli seferler konulmasını ve Sayın Ahmet Bolat’ın bu hususta da bizlere müjdeli haberler vermesini bekliyoruz. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141