Anadolu Ajansı (AA) İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Ekici, Üsküdar Belediyesi tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Medya Okulu-2 programda, "Yerli ve yabancı ajans haberciliği" konulu konferans verdi.
Muhabirliğin, herkesin göremediği şeyi görebilmek olduğuna dikkati çeken Ekici, "Yoksa bir olay yerine gittiğinizde oradaki bilgileri toparlar gelirsiniz, bunu yapmak kolaydır. Ama herkesin göremediğini görebilmek için okumak, gezmek ve çok araştırmak lazım. Teknolojiyi kullanmak başka bir şeydir ama şeytanın göremediğini görmek ayrı birşeydir" diye konuştu.
Ekici, ajansların dünyada 1700'lerin sonlarına doğru tamamen ticari amaçlı kurulduklarını ifade ederek, o günlerde ajansların asıl kuruluş amaçlarının borsa fiyatlarını iş adamlarına, bankerlere duyurmak olduğunu söyledi.
Ajansların 1800'lerde kullandıkları yöntemlerin de enteresan olduğuna vurgu yapan Ekici, Reuters'in Manş'ı geçmek için bir güvercin ordusu kullanmasının buna bir örnek olabileceğini belirtti.
AA İstanbul Bölge Müdürü Ekici, modern anlamda ajans haberciliğinin ise 1900'lerin başında anlam kazandığına işaret ederek, "Özellikle 1. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve sonrasında ajans haberciliği güç kazanıyor. Çünkü o zaman insanların manipülasyonu ve yönlendirilmesi için bu gerekliydi" ifadelerini kullandı.
"Dünya adı konmamış illüzyon yaşıyor"
Dünyanın şu anda adı konmamış ama herkesin bildiği bir illüzyon yaşadığını ifade eden Ekici, medyanın şu anda dünyada Paris, Londra ve New York'tan yönlendirildiğini dile getirdi.
Mustafa Ekici, 600 bin civarında medya kuruluşunun sadece bu üç kanaldan gelen başlıkla beslendiğine değinerek, "300 milyon nüfusuyla Amerikan halkının büyük çoğunluğu mesela Filistinliler'in İsrailliler'e zulüm ettiğine inanıyor. Çünkü yıllarca haberlerde 'Filistinli terörist' ifadesi kullanılmıştır. Ajans haberciliği tarafsız, renksiz, yönsüz ve yorumsuz haberdir. Haberi medya bizden alır ve bakışına göre işler bunu. Başlığı medya kuruluşunun kendisi atar" değerlendirmesinde bulundu.
Dünyada halen 320 civarında haber ajansı bulunduğunu belirten Ekici, bunların bir çoğunun özel çalışma alanları olan ajanslardan oluştuğunu söyledi.
AA'nın çalışmalarına da değinen Ekici, "AA şu anda 6 dilde yayın yapar. Yani Başbakan bir konuşma yaptığında 6 dilde aynı anda haber yapılır, aynı anda yayına verilir" diye konuştu.
Ekici, AA'nın şu anda uluslararası ajans sıralamasında 9. sırada bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bugün Arap dünyasında bizim haberlerimizin kullanım oranı yüzde 40'lara ulaştı. Biz oradaki yerel medya için haber yapıyoruz. Hedefimiz 2020'de 11 dile çıkmak. Hedefimize yaklaşmış olduğumuzu biliyorum. Mısır'da, Rabia Meydanı'ndaki görüntüyü vermemiş olsaydık, bugün belki de Rabia diye birşey yoktu. Dünyada orada yaşananlar bu kadar detaylı bilinmeyecekti."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.