• BIST 9549.14
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 25 °C

İSVİÇRE'DEN ENFLASYONA BAKIŞ

Metin Cangör
Değerli okurlar İsviçre'nin en saygın gazetecilerinden biri olan Dr. Oliver Geissner üç büyük Alman Ulusal gazetesinin Yönetim Kurulunda üye ve kendiside bir günlük gazete sahibi. Yıllardır siyaset alanında doğru ve açık yazıları ile tanınmış 74 yaşında saygın bir kişi. Türk siyaseti hakkında tarafsız yazıları ile tanınıyor.
Kendisine Türkiye'de seçimlerle ilgili ne düşündüğünü sordum. Verdiği cevap:
 
''Önce şunu ifade edeyim görünen AKP değil Sayın Erdoğan. Sayın Erdoğan olmasa AKP seçim kazanamaz. Ama bu sefer işin sinir ucu döviz nedeni ile akaryakıt ve elektrik.
Dövizi düşürsün, akaryakıt ve elektriği de insaflı şekle soksun  Sayın  Erdoğan yine kazanır.  Ama aksi halde tek eli ile Karga yakalasa kazanamaz. Seçimlerde çok sayıda yabancı gazetecide izlemek için Türkiyeye gelecek, içlerinde bende varım''.
 
Dr. Geissner devam etti, ''Zaten İstanbul ve Ankara Belediye seçimlerini de Erdoğan kazandı ancak Belediye Başkanlığını CHP aldı. Yani oralarda da Sayın Erdoğan favori.
Yanlış anlama favori deyince Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan bahsediyorum Parti'den değil.
Seçim kaybettirecek en önemli faktör döviz. Bu hemen herkesi vuruyor, yiyecek satın almakta zorluk çekenler olduğunu Türkiye muhabirlerimiz hemen hergün bildiriyor.
Bu böyle devam ederse açık konuşayım ben Sayın Erdoğana şans veremiyorum''.
 
Dr Geissner konuşmamız sırasında Bayan Merkel'in Petrol fiyatlarını belli seviyede tutmak için ne kadar zorlandığını, gerekirse hazineden karşıladıklarını ve fiyatların fırlamasına asla müsaade etmediklerini anlattı. Çok uzun yılları kapsayan siyasi tecrübesi ile Türkiye'deki ekonomi politikası düzeltilirse yani döviz (dolayısı ile akaryakıt ve elektrik fiyatları) derhal eski durumuna döndürülürse Sayın Erdoğan'ın seçimleri yeniden kazanacağında israrlı. Ancak durum acil olduğu için yılbaşına
kadar beklemek geç olur görüşünde.
Maaş zamlarının enflasyonu daha çok tetikleyeceğini ve bu şekilde sorunun giderilemeyeceğini iddia ediyor.
 
Netice olarak çok kesin bir dille özet olarak Sayın Erdoğan'ın Dövizi dolayısı ile Akaryakıt ve Elektrik fiyatlarını eski fiyatlara hiç olmazsa en kısa süre içinde yakın hale getirmesi durumunda seçimleri yeniden kazanabileceğini tahmin ediyor.
Aksi halde Yılbaşını bekleyip bunu yapamadığı takdirde hem Meclisi, hem Cumhurbaşkanlığını açık farkla kaybedeceğine inanıyor.
Bende kendisine son olarak Petrol 30,--TL den 7,50 TL'ye düşermi
(%400) diye sordum.
Verdiği cevap: ''Onu bana değil para basarak bu enflasyona sebep olanlara sor''.
 
 
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141