Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Atlantic dergisi, Aspen Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu ve Newseum basın müzesi tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen geleneksel "Washington Fikirler Forumu"nda, Aspen Enstitüsü Başkanı Walter Isaacson'un sorularını yanıtladı.
P5+1 ülkeleri ile İran arasındaki müzakerelere değinen Rice, ilerleme sağlanması için İran'a sundukları teklifin birinci aşama olarak önemine değindi.
Rice, “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sürekli aleyhte olmasının sürece yardımcı olup olmadığına” yönelik soru üzerine, "Bence herkesin önce, varılması gereken anlaşmanın ne olduğunu anlaması önemli, daha sonra onun üzerinde yargıda bulunabilirler" ifadesini kullandı.
"Netanyahu'nun anlaşmayı anlamadığını mı düşünüyorsunuz" sorusuna Rice, "Anlaşmaya henüz varılmadı. Doğası gereği, ana hatları henüz nihayete ulaşmadığı için (şu anda) yargıda bulunmak için erken" yanıtını verdi.
İran ile 21-22 Kasım'da yapılacak müzakerelerde anlaşmaya varılıp varılamayacağına yönelik soruyu da Rice, "Eğer İranlılar akıllıysa bu anlaşmayı kabul ederler, çünkü onlar için alternatifi daha fazla baskı ve daha fazla izolasyon" diye yanıtladı.
"Darbe" yerine "belirsiz olaylar" tanımlaması...
ABD ile Suudi Arabistan arasındaki son dönemlerdeki tansiyonun sorulması üzerine Rice, anlaşmazlıkların, "stratejik hedefler" değil, "taktikler"üzerinde olduğunu belirterek, Mısır'dan örnek verdi.
Bu sırada Rice'in Mısır'daki geçici hükümetin iktidara geliş şeklini "bazı belirsiz olaylar yoluyla iktidara gelen geçici hükümet"şeklinde tanımlaması dikkati çekti.
Rice, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizce (Mısır'da) temmuz ayında olanlar belirsizdi. Ama demokratik yönetim ortadan kaldırılmasına rağmen, bu ortadan kaldırmanın, Müslüman Kardeşler'in kötü yönetimi ve zayıf politikalarından hayalkırıklığı duyan geniş kesime mensup Mısırlıların desteğiyle olduğunun farkındayız. Mısır halkına ve Mısır yönetimine, seçilmiş, demokratik bir yönetime geri dönmeleri yolunda onları desteklediğimizi belirttik. Ama o hükümet kapsayıcı olmalı, şiddet olmadan tüm Mısırlıların katılabileceği bir süreci getirmeli."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.