Sorunların çözümünde izlenebilecek yolları öğrenmek çok yararlı. Bu yazıda işimizin kolaylaşmasını sağlayacak bir yöntem üzerinde duracağız. Örnek olarak alacağımız sorunlar aile içinde yaşananlar değil, onlara zemin hazırlayanlar: Önemli bir sağlık sorunu; yeni bir eve taşınmanın zorunlu hale gelmesi; ergen yaştaki çocuğumuzun sigara, kumar, alkol gibi zararlı alışkanlıklar edinmesi; işsiz kalmak…
Bu sorunlar nokta atışı çözüme sahip olanlara göre daha ağır. Bir çırpıda ya da tek bir yol izleyerek çözülebilecek türden sorunlar değil. Geniş boyutlu. Bir kaç aşamada çalışmayı gerektirecek yapıda. Çözümlemek için çoğu zaman başka kimselerin de katkısı gerekli. Bunlarla karşılaştığımızda çaresizlik ve umutsuzluk hissetmemiz, şikayet etmeye başlamamız doğal. Ardından da sızlanma girdabına kapılmamız çok kolay. Çünkü çözüm yalın, belli, apaçık değil. Üzerinde kapsamlı bir çalışma yürütmek gerekiyor. Aşama aşama yol almak; her bir aşamada ortaya çıkan yeni sıkıntıları aşmaya çalışmak; katkısı olacak kimselere ulaşmaya ve çoğu kez de onları ikna etmeye çabalamak…
Bunları düşünmek bile yıldırıcı olabiliyor. Kolayca karamsarlığa düşebiliyor, sızlanma girdabının çekiciliğine kapılabiliyoruz. Peki ne yapmalı? Çözüm yollarını araştırmalı; plan yapmalı; yol haritası oluşturmalı; yapılacak işleri sıraya koymalı; düzenli ve sürdürülebilir şekilde çaba göstermeli... Yapılması gerekenler bunlar. Bu işler söylemesi, yazması kolay olan işler. Fakat yapmak o kadar da kolay değil.
BİR ÖNERİ
İster abartma olsun ister olmasın sonuç olarak karşı karşıya kaldığımız sorunlar karamsarlık yaratarak bizi işlevsiz bırakabiliyor. Daha önce açıkladığımız sızlanma girdabına sürükleyebiliyor. Girdaba girmemek ya da girmişsek çıkabilmek için çok sade bir önerimiz var: sorunu parçalara ayırmak. Hemen örnek vererek ne demek istediğimizi açıklayabiliriz: önemli bir sağlık sorunumuz varsa bunun tedavi yollarını bulmak; ilerlemesini durdurmak; beslenme ve diğer ek önlemleri almak diye üç alt başlığa bölebiliriz. Yeni bir eve taşınma sorunumuz varsa bunu mevcut evimizde yapılabilecek iyileştirmeleri saptamak; yaşadığımız kentte ev arayabileceğimiz semtleri belirlemek; taşınma gününe kadar yapılacaklarla ilgili bir takvim oluşturmak şeklinde bölümlere ayırabiliriz. Alt başlık sayısının üç olması gerekmiyor. İki olabilir, dört olabilir ya da daha fazla olabilir. Ayrıca eğer isterseniz her bir alt başlığı kendi içinde daha küçük bölümlere ayırabilir ve buna istediğiniz kadar devam edebilirsiniz.
Yeter ki sorunu parçalara bölün, ince ince dilimleyin. Bu işlemi yani alt başlıklara ayırma ya da ince ince dilimleme işlemini tamamladıktan sonra yapılacak iş kolay. Dişinize göre olan dilimi seçer ve ona odaklanırsınız. Onu halletmeye çalışırsınız. O tamamlanınca bir sonrakini, o da tamamlanınca daha sonrakini…
Böylece işiniz iyice kolaylaşmış olur. İlk bakışta zor gibi görünse de karşılaştığımız her sorunu bileşenlerine ayırmak küçük bir çabayla kotarılabilir. Bu yolla sorunun giderilmesi mümkün olabilir.
Dr. Abidin Sönmez Aile Danışmanı, Özel Marmaris Aile Danışma Merkezi 0252-419 22 96; 0532 557 90 19; marmarisadm@gmail.com Facebook: facebook.com/Marmaris.ADM, Instagram : marmarisadm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.