• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

DENETİMSİZLİK Mİ? KURAL TANIMAMAZLIK MI?

Ö. Cahit SARIBEY

Turizm sezonunun hareketlenmeye başladığı şu günlerde bazı istenmeyen olayların meydana gelmeye başladığına da üzülerek şahit olmaktayız. Ancak bu kazaların konulmuş yasaklara uyulmaması ve uygulanmamasından meydana gelmesi durumu daha da vahim hale getirmektedir.

Tüm dünyada ve Ülkemiz genelinde olduğu gibi Marmaris’te de Yaya kaldırımlarında ve yayaların kullanımına tahsis edilmiş olan alanlarda çocuk pusetleri ve yürüme engelli kişilerin kullandıkları tekerlekli sandalyeler hariç her türlü araç kullanımına yasak olduğu malumlarınızdır.

Gelgelelim ki; Marmaris’te özellikle kordon boyunda ve birçok bölgedeki kaldırımlarda, Kapalı Çarşı olarak adlandırılan Çarşı içinde Motosiklet, Akülü Bisiklet, Bisiklet’ler yayaların can ve Mal emniyetini hiçe sayarak tehlikeli bir şekilde kullanılmaktadır.

Bütün bu araçlara ilaveten son günlerde 3 tekerlekli ve önlü arkalı çift oturma yeri olan akülü araçlar maalesef kaldırımlarda, kordonda, çarşı içinde ve Marmaris Caddelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Üstelik bu araçlar bazı işletmelerce küçük yaşta çocuklara, hal ve hareketlerinden alkollü olduğu açık seçik belli olan turistlere kiraya verilmektedir.

Bu araçların niteliği nedir?  Tescile tabi bir araç mı, sigorta kapsamında mı kullanılıyor, kullanmak için herhangi bir sürücü belgesi zorunluluğu var mı, Çocuk yaştaki kişilerin veya davranışlarından alkollü olduğu gözlemlenebilen kişilerce kullanılması serbest mi? Bu araçların kiraya verilme şartları nedir?  Bir yetkili çıkıp Allah Rızası için şunu kamuoyuna açıklasın yani.

Belki duydunuz; bu araçlardan birisi bayramın ikinci günü Marmaris Clup Turban önünden başlayan ve İçmelere kadar devam eden yaya yolunda kontrolden çıktı ve şezlongda güneşlenen bir turistin üzerine düştü. Sonuçta tatile gelen Turist, ayaklarındaki kırıklar yüzünden sağlık sorunlarıyla uğraşıyor.

Tamam birileri elbette ticaret yapıp para kazansın buna sözümüz yok. Allah herkese hayırlı iş, bol kazanç versin. Öte yandan birileri de eğlensin eğlenmesine de; neredeyse küçük bir otomobil ebatlarındaki üç tekerlekli çift oturma gurubu olan bu araçların kullanımı ve kullandırılmasıyla ilgili hiçbir kural kaide yok mu? 

Kim ilgilenecek bu sıkıntıyla? Hangi resmi kurumun görev, yetki ve sorumluluk alanına giriyor?

Buna benzer üzücü olayları bu sezon daha çok duyacağınızdan kuşkunuz olmasın. Önlem alınması için bu araçların birkaç kişinin hayatına mal olabilecek elim kazalara karışması mı bekleniyor bilmiyoruz? 

Artık bölge yaşayanı ve tatile gelenler yayaların kullanımına tahsis edilmiş olan Çarşı içerisinde, Yat Limanında, Kordon boyunda/Yaya Kaldırımlarında Motosiklet, Akülü Bisiklet ve Bisiklet’lerin kullanılmasını is te mi yor.

Kısacası bu konuda Denetimsizlik mi var yoksa kural tanımamazlık mı? Her iki durumda da çözüm bulmak değerli sorumlulara kalmıyor mu?  Kim mi bu sorumlular? Biraz düşünün eminim bulursunuz.

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141