• BIST 9809.26
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 22 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

ALMAN SİYASETÇİ İLE SÖYLEŞİ

Metin Cangör

Değerli okurlar yeni tanıştığım eski bir Alman siyasetçi ve Federal Bakan ile ricam üzerine kısa bir söyleşi yaptık. Kendisi isminin açıklanarak gazetelerin aramaması için gizli kalmasını istedi.

-Sayın Bakan Türkiyedeki siyasal durumu sanırım biliyorsunuz, ne düşünüyorsunuz?
-Önce ben Bakan değilim, eski bakanım bana “Bakan”diye hitap etmemelisiniz, geçmiş görevler ileriye taşınmaz, bunu da lütfen yazın. Türkiyede ki durumu tabii yakından izliyoruz ama siyaset heryerde aynı…Siyasi partiler değil mantık önemli.
-Seçimlerin Türkiyede ne zaman yapılacağını ve kimin kazanacağını tahmin ediyorsunuz?
-Söylediğim gibi seçimler sadece isimleri değiştirir, mantık aynı kalır. Bakın bizde Almanyada Bayan Merkel gitti Scholz geldi. Biri sağ idi, gelen Sosyalist üstelik Yeşillerle koalisyon yaptı, ne değişti?
Ancak sizdeki gibi olağanüstü bir enflasyon ve hukuk krizi olursa ​durum değişik olur.
-Siz Türkiyede seçimlerde değişim olacağını tahmin ediyormusunuz?
-57 yıllık siyasetçi olarak dünya tecrübelerime göre ​hükumetlerin oturduğu koltuğun​ ayakları hukuk, oturma yeride ekonomidir.​ Yani hukuk taşır, ekonomi yürütür.  Rusya, Azerbeycan, Çin, Kuzey Kore gibi ülkeler demokrasiyi yaşamadılar, bilmezler ama demokrasiyi yaşamış olan ülkelerde tek adam rejimine geçmek zordur, devamı daha da zordur.
 
Bakınız solcular ve komunistler dünyada komunizmi batırdılar şimdi demokratlar demokrasiyi batırmaya uğraşıyor​,​ bunu da ​sakın ​unutmayın.
 
-Enflasyonu atlatmanın sizce en kolay yolu nedir?
-Seçilerek gelen hükumetlere borç ertelemesi, yatırım gibi destekler dış ülkeler tarafından verilirse bu ekonomiye büyük destek olur ancak şimdiki gibi bir tasarruf düzeni ile enflasyon 5-10 yıla kalmaz tekrar geri döner.
En önemli unsur tasarruftur, ne kadar tasarruf ederseniz o kadar güçlü olursunuz. Biz bunu 2.ci dünya harbinde canımızla, kanımızla öğrendik. Ordunuz, silahınız ne kadar güçlü olursa olsun ekonomik gücünüz ve hukuk’un üstünlüğü yoksa bir hiçsiniz. Biz bunu öğrendik ve harpten sonra “Geld regiert der Welt” yani “Dünyayı para yönetir” dedik ve bunu genç nesillerimize öğrettik. ​ ​Bugün Hitlerin en iyi devrinden çok daha güçlüyüz.
-Avrupa veya Amerika Türkiyeye borç ertelemesi veya yatırım yaparmı?
-Ben hiç sanmıyorum. Tek adam rejimine batı medeniyetinde para verecek veya borç erteleyecek bir devletin olduğuna inanmıyorum. Olsaydı zaten Türkiye bugünkü durumda olmazdı.
-Siz eski bir siyasetçi olarak Türkiye’de ​seçimlerde ​kimin kazanacağını tahmin ediyorsunuz?
-Açık söyleyeyim tahmin yürütmek yanlış olur, Müslüman ülkelerde bir iç geçimsizlik var, çoğunluk hep sorun yaşıyor. Biz koalisyonlarla çalışabiliyoruz​ çünkü bizim gibi düşünmeyenlere saygı duyabiliyoruz.
Türkiyede yaşamıyorum ama Türk dostlarıma herşeyin hayırlı olmasını diliyorum.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141