Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ve International Society for Fungal Conversation tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Mantar Koruma Kongresi, Muğla'da başladı.
Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesindeki bir otelde düzenlenen kongreye 38 ülkeden mantar konusunda uzman 70 bilim adamı katılıyor. 5 gün sürecek kongrede 100'ün üzerinde bildiri sunulacak.
Kongrenin açılışında konuşan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, endemik türlerin tespiti konusunda öğretim üyelerince önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.
Muğla'nın sahip olduğu iklim ve ekolojik özellikleriyle önemli bir merkez olduğunu belirten Harmandar, üniversitelerinin akademisyenlerince gerçekleştirilen projelerin, türlerin korunmasına önemli katkı sağladığını dile getirdi.
Her yıl bölgenin kültür ve biyolojik mirasıyla ilgili çok sayıda bilimsel toplantıya ev sahipliği yaptıklarını anlatan Harmandar, "Yapılan her türlü çalışma, bilime ve insanlığa katkı sağlayacaktır. Kongre, insanlığın ortak değeri olan dünya, biyolojik mirasının korunmasına ve zarar görmeden gelecek nesillere ulaştırılmasına önemli katkı sağlayacak" dedi.
- "Türkiye'de 2 bin 400, Muğla'da 150 mantar türü mevcut"
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu ise İspanya ve İngiltere'den sonra Mantar Koruma Kongresi'nin üçüncüsünün Muğla'da yapıldığını ifade etti.
Kongreye 6 kıtadan, 38 ülkeden 70 bilim insanının katıldığına işaret eden Işıloğlu, şöyle devam etti:
"Muğla'da bilim adamları ile 5 gün mantarların korunması konusunda farkındalık oluşturacağız. Mantarlarımıza zarar gelmeden gelecek nesillere ulaştırmanın yollarını arayacağız. Aynı zamanda 100'den fazla bildiriyi tartışıp, yeni düşünceler ortaya çıkaracağız. Türkiye'de 2 bin 400, Muğla'da ise 150 civarında mantar türü mevcut."
- Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik envanteri oluşturulacak
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak da Türkiye'deki biyolojik çeşitlilik envanterinin oluşturulması amacıyla bu yıl çalışma başlattıklarına vurgulayarak, 5 yıl sürecek proje ile Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin belirleneceğini ifade etti.
Bunun çok ciddi bir başlangıç olacağını bildiren Bayrak, "Benzer projelerle de ülkemizin biyolojik çeşitlilik envanter çalışması tamamlanacak. Genel Müdürlük olarak ülkemizin canlı türlerinin, bu bağlamda mantar türlerinin korunmasına her türlü katkıyı vermeye hazırız" dedi.
15 Kasım'a kadar devam edecek kongreye katılan bilim adamları, mantar toplama gezilerine de katılacak.
Kongrenin açılışına Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Ula Kaymakamı Ali Yılmaz, Belediye Başkanı Nadi Şenkal, MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tançur Baygar, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, International Society for Fungal Conversation Başkanı David Minter ve çok sayıda bilim adamı da katıldı.
Muhabir: Durmuş Genç
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.