• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Unutulmuş patika yollar turizme kazandırıldı

Unutulmuş patika yollar turizme kazandırıldı
İsmini antik Karia döneminden alan ve 800 kilometrelik patika yollarıyla altenatif turizm çeşitliliği sunan Karia Yolu yürüyüş rotası, ilk yılında 100 bin kişi tarafından gezildi- MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Karakuş:- "Bölgemiz 12 ay yürüyüş yapılabilece

DURMUŞ GENÇ - İsmini antik Karia döneminden alan ve 800 kilometrelik patika yollarıyla altenatif turizm çeşitliliği sunan Karia Yolu yürüyüş rotası, ilk yılında 100 bin kişi tarafından gezildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçen yıl turizme kazandırılan yürüyüş yolu, kendine özgü mimarisi ile çok sayıdaki köyden, el değmemiş koylardan, irili ufaklı tepelerden ve yürüyerek ulaşılabilen antik kentlerden oluşması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında Kalkınma Bakanlığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Odalarının işbirliğinde düzenlemesi yapılan yürüyüş yolunun açılması ile yerli ve yabancı grupların bölgeye gelerek turizmin gelişmesine katkı sağladığını dile getirdi.

Karia Yürüyüş Yolu'nun Muğla ve Aydın'ı kapsayan 800 kilometrelik bir yürüyüş rotası olduğunu hatırlatan Karakuş, insanların kaybolmadan güzergahı takip edebilmeleri için 46 etaptan oluşan yürüyüş güzergahında 220 yönlendirme levhası ve 33 bin işaretleme yaptıklarını söyledi.

Karakuş, eskiden ticaret ve ulaşım için kullanılan patikaları turizme açarak yerel halka önemli gelir kaynağı oluşturduklarını ifade etti.

Karia Yürüyüş yolu ile Muğla'da turizmi 12 aya yaymak için çalıştıklarını belirten Karakuş, şöyle konuştu:

"Muğla bir turizm bölgesi, dolayısıyla en büyük gelir kaynağımız turizm ancak bölgemizin en büyük sorunu turizm sezonunun 6 ay gibi bir süre içerisinde başlayıp bitmesi. Sezonu yıl boyuna yayabilmek için alternatif turizm çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bunlardan en önemlilerinden biri de bölgemizin ikliminin uygun olması nedeniyle tasarladığımız yürüyüş yolu rotası."

- İlk yılında 100 bin kişi yürüyüş yaptı

Yüzlerce yıldır var olan antik yolları, bir yıl süren çalışmalar sonucu iyileştirilerek turizme kazandırdıklarını ve Muğla'dan Marmaris İçmeler, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi, Akyaka ve Milas'a kadar toplam 800 kilometreyi kapsayan tarihi patika yollarda yürüyüşlerin gerçekleştiğini vurgulayan Karakuş, şöyle devam etti:

"Bölgemiz 12 ay yürüyüş yapılabilecek iklim ve doğal güzelliklere sahip. Bu nedenle daha öncelerden ticaret ve ulaşım için kullanılan 800 kilometrelik patika yolları birbirine bağlayıp gerekli işaretlemeleri yaparak yürüyüş turizmine açtık. 800 kilometrelik rota hem Türkiye'nin en uzun yürüyüş yolu rotası hem de geçtiği güzergah itibarıyla doğal güzellikleri ve tarihi ören yerlerini de içine alan bir rota özelliğinde. Bu nedenle ilk yıl olmasına rağmen yaklaşık 100 bin kişinin bu yolda yürüdüğünü belirledik. Bu sayı her geçen gün artmaktadır."

- 5 yılda 400 bin kişi hedefleniyor

Karakuş, yürüyüş yolunda Prehistorik çağların duvar resimlerinden, klasik dönemin anıt mezarlarına kadar birçok antik kentin görülebildiğini, yürüyüş yolundaki tarihi ve doğal güzelliğin başka rotalar üzerinde görmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Yürüyüş yolunundaki güzergahta birçok endemik bitki, geleneklerin hüküm sürdüğü köyler ve taş döşeli yolların görülmeye değer güzellikte olduğuna işaret eden Karakuş, şunları kaydetti:

"Bu yıl Hollanda, Almanya ve İngiltere fuarlarında yürüyüş yolu tanıtılacak. Tanıtım için Türkçe ve İngilizce kitaplar ve CD'ler hazırladık. Karia Yolu web sitemizde de ziyaretçiler gereken bilgileri alıyor. Aslında bu yıl 25-30 bin kişi bekliyorduk ama 100 bin kişinin yürüyüş yolunu tercih etmesi bizi sevindirdi ve önümüzdeki yıllar için yurt içi ve dışında daha fazla tanıtımı yapmaya yönlendirdi. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 400 bin kişinin bu yolda yürümesini bekliyorum."

Karakuş, katıldıkları furalarda yer alan birçok turizm acentesinin Karia Yolu'nu satmaya başladıklarını gördüklerini ve mutlu olduklarını anlatarak, Muğla'daki turizm acentası ve otellerin de bu yolu güzergahlarına ve programlarına almaya başladıklarını ifade etti.

- Güzergahtaki köylere önemli ekonomik katkı sağlıyor

Projedeki en önemli amaçlarından birinin de patika yolları turizme açarak yerel halka gelir kaynağı oluşturmak olduğunu belirten Karakuş, şunları söyledi:

"Karia Yurüyüş Yolu'nun ilimiz turizmine önemli katkı sağladığını düşünüyoruz. Aynrıca yol güzergahı üzerindeki köylere de ciddi katkıda bulunuyor. Etaplarımız genelde bir köyde başlayıp bir köyde bitiyor. Buraya gelen ziyaretçiler hem bu köylerde kahvaltı yapıyor hem köylerden yöresel ürünler alarak ekonomik katkıda bulunuyor. Etapların tercih edilebilirlik oranı arttıkça buralarda hediyelik eşya ve yöresel ürünlerin satışı artacaktır. Böylece köyde yaşayan vatandaşlarımızı da turizmin içine çekerek onlara da önemli oranda ekonomik katkı sağlamış olacağız."

Muhabir: Durmuş Genç
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141