• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Üniversite yerleşkesindeki serada birer kilogramlık soğan ürettiler

Üniversite yerleşkesindeki serada birer kilogramlık soğan ürettiler
Simav ilçesinde, meslek yüksekokulu yerleşkesindeki serada birer kilogramlık soğanlar yetiştirildi- DPÜ Simav Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Güntürkün: "Yaz Okulundaki öğrencilerimizle soğanları söktüğümüzde şaşırdık. Hiç bu kadar büyük soğan beklemiy

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Simav Meslek Yüksekokulunda bir grup akademisyen ve öğrenci, yerleşkede kurulan serada doğal yöntemlerle en az birer kilogram ağırlığında soğanlar üretti.

Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Rüştü Güntürkün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin, eğitimlerini pratiğe dökebilmesi amacıyla sera kurduklarını söyledi.

Seranın bir bölümüne soğan tohumu ekildiğini ve beslenmesinde sadece su kullanıldığını belirten Güntürkün, "Yaz Okulundaki öğrencilerimizle soğanları söktüğümüzde şaşırdık. Hiç bu kadar büyük soğan beklemiyorduk. Çünkü topraktan çıkan soğanların biri en az 10-15 normal kuru soğan büyüklüğündeydi" dedi.

Soğanın, A, B ve C vitaminleri ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, iyot, fosfor ve kükürt mineralleri bakımından zengin olduğu bilgisini veren Güntürkün, elde ettikleri ürünlerin ağırlığının birer kilogramdan fazla olduğunu anlattı.

Tam organik olarak nitelendirdiği soğanların, vücudun direncini artırması yanında insan sağlığına yararlı birçok etkisi bulunduğunu vurgulayan Güntürkün, şöyle konuştu:

"Soğan, zihin ve beden yorgunluğunu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşit rahatsızlıklarına iyi gelir. Nefes yollarını açar ve öksürüğü keser. Damar tıkanıklığını önler. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini ayarlayan soğan, şeker hastalarına faydalıdır. Böbrek ağrılarını hafifletir. Böbrek kumu ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur ve tekrar oluşmalarını önler. Mikrop öldürücü etkisi vardır. Vücuttaki ve kandaki zararlı maddeleri uzaklaştırır. Yaraların daha hızlı kapanmasına yardımcı olur. Egzama, dolama gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. Karaciğerin çalışmasını düzenler. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Sinirleri rahatlatır, sıkıntı ve bunalıma iyi gelir. Uyku problemi çekenlere faydalıdır. Hafızayı güçlendirir. Kemik erimesine karşı etkilidir."

Güntürkün, yerleşkedeki serada soğan üretimini artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Hadi Şengül
Yayınlayan: Sedat Gök

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141