• BIST 9937.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Türkiye'nin 'Kurtarma Planı' hazır

Türkiyenin Kurtarma Planı hazır
ABD ve Avrupa, küresel krize karşı birbiri ardına önlem paketi açarken Ankara da kendi özel şartlarını dikkate alarak yeni bir plan geliştiriyor.

1- Kredi Maliyeti Ucuzlayacak
Yurtdışından temin edilen krediler üzerinden alınan yüzde 3 oranındaki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi, bir süre askıya alınacak

2- Borçlar Yapılandırılacak
Düşük faizli kredi uygulaması reel sektöre yaygınlaştırılacak. Geri ödeme sorunu yaşayan firmalar için İstanbul Yaklaşımı benzeri yapılandırma devreye girecek

3- Bankalara Kaynak Akacak
Merkez Bankası, piyasada nakit darlığı yaşanmaması, bankaların likidite sıkışıklığına girmemesi için elindeki tüm araçlarla sisteme destek olacaK

4- Körfez Sermayesi Çekilecek
Yurtiçi ve yurtdışındaki birikimlere örtülü aftan sonra Körfez sermayesini Türkiye'ye çekmek amacıyla gelir ortaklığı benzeri alternatif yatırım araçları kullanılacak

ABD ve Avrupa, küresel krize karşı birbiri ardına önlem paketi açarken Ankara da kendi özel şartlarını dikkate alarak yeni bir plan geliştiriyor. Türkiye'nin özgün kurtarma planı, olası nakit darlığının önlenmesi, KOBİ'ler başta olmak üzere reel sektörün krediye erişiminin kolaylaştırılması, bankaların aracılık maliyetlerinin düşürülmesi, işten çıkarmaların önlenmesi esasına dayanıyor. Küresel kriz dalgasının Türkiye'ye etkilerini en aza indirecek 4 ana eksende 10 maddeden oluşan plan şöyle:


DIŞ KAYNAĞA KOLAY ULAŞILACAK

* DIŞ KAYNAĞA FON İNDİRİMİ: Banka dışı kesimin yurtdışından temin ettiği krediler üzerinden alınan yüzde 3 oranındaki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi, bir süre askıya alınacak. Böylece, dış kaynağa erişim nisbi olarak kolaylaştırılacak.

* İSTİHDAMI KORUMA REÇETESİ: Part-time çalışma ve bölgesel asgari ücret uygulamasına ilişkin yasal altyapı hazırlanacak. Ayrıca İşsizlik Sigortası Fonu kesintisinde indirim, Fon kaynaklarından yapısal işsizlik sorununun aşılması için mesleki eğitim amaçlı ödenek aktarımı da yapılacak.

REEL SEKTÖRE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ
* SÜBVANSİYONLU KREDİ VE YENİDEN YAPILANDIRMA: Esnaf ve çiftçi kesimi için uygulanan "düşük faizli kredi" uygulaması reel sektöre yaygınlaştırılacak. Özellikle Küçük ve Orta Ölçekli Sanayii Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB), bankaların KOBİ'ler başta olmak üzere reel sektöre açacağı kredilerin faizini üstlenecek. Cari faizle, KOBİ'lere verilen düşük faizli krediler arasındaki fark bütçeden karşılanacak. Bu amaçla KOSGEB'e kaynak aktarılacak. Ayrıca, geri ödeme sorunu yaşanan krediler için İstanbul ve Anadolu Yaklaşımı benzeri "yeniden yapılandırma" planı devreye girecek.

* STOPAJ İNDİRİMİ: Devlet tahvili, hazine bonosu faiz gelirleri ve borsa kazançlarından alınan stopajın sıfırlanması ile 600 milyon YTL gelir kaybı olabilir. Buna karşın, yurtdışından beklenen kaynakların ekonomiye kanalize olması ile sağlanacak değer artışı, bu kaybı bir ölçüde telafi edecek.

* YURTİÇİ VE YURTDIŞI VARLIĞA ÖRTÜLÜ AF: Yurtdışındaki varlıklara vergi, gümrük, ceza kanunu çerçevesinde güvence verilecek. Yüzde 2 oranında vergi ödenerek Türkiye'ye gelmesi sağlanacak. Ülke içinde yastıkaltı veya kayıt dışı varlıkların mali sisteme girmesi halinde yine yasal güvence verilecek ve sadece yüzde 5 vergi tahsil edilecek.
Munzam karşılık inecek
* MUNZAM KARŞILIK ÖNLEMİ: Bankaların likit kalması için mevduat munzam karşılığı oranı gözden geçirilecek. Munzam karşılıklar, geçici olarak indirilerek bankalara likidite desteği verilecek.

* BSMV İÇİN İNCE HESAP: 2009 yılında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nden (BSMV) 4.1 milyar YTL tahsilat bekleniyor. Verginin sıfırlanmasına Maliye sıcak bakmıyor. Ancak oran indirimi gündeme gelecek.

* MEVDUATA SINIRSIZ GÜVENCE İÇİN B PLANI: Yunanistan ve İrlanda'nın mevduata sınırsız güvence vermesi ile başlayan haksız rekabet Türk bankalarını rahatsız etti. Ancak BDDK ve TMSF sınırsız güvence şartlarının oluştuğunu düşünmüyor. Güvence sınırının 50 binden 100 bin YTL'ye çıkarılması veya sınırsız güvence seçeneği, yurtdışından çekilecek varlıkların büyüklüğüne göre masaya yatırılacak. Bankacılar faiz yarışı başlatmasından endişe ediyor.

Petro-Dolar çekilecek

* BANKALARA LİKİDİTE GARANTİSİ: Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önceki gün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda, piyasada nakit darlığı yaşanmaması, bankaların likidite sıkışıklığına girmemesi için ellerindeki tüm araçlarla finansal sisteme destek olacakları garantisini verdi.

* KÖRFEZ SERMAYESİNE ÖZEL PAKET: ABD'de bankalarında tasarrufları batan, AB bankalarındaki sermaye sorunları nedeni ile tereddüt yaşayan Körfez sermayesini Türkiye'ye çekecek alternatif yatırım araçları üretilecek. Gelir ortaklığı senedi, sukuk-u icara benzeri menkul kıymetler aracılığıyla Körfez ülkelerinde tanıtıma çıkılacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141