• BIST 9796.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C

“Oyuncu olacağım” derken dolandırılmayın

“Oyuncu olacağım” derken dolandırılmayın
ŞAHSİYET HAKLARINA AYKIRILIK KANUNUHAKKINDA MUTLAKA BİLGİLENİN!

Cast ajansı olarak da bilinen oyunculuk ajansları film, dizi, reklam çekimi gibi organizasyonlarda oyuncu tedarik eden aracı kurumlardır. Özellikle film ve dizi sektörü bu kanaldan beslenir.

Çocuk oyuncuların çoğu; defile, tanıtım ve sunuculuk çalışmaları için modeller de bu yolla sağlanır.Türkiye'de güvenilir ve ciddi çalışan ajansların yanısıra “çanta ajans” diye tabir edilenlerle birlikte bu ajans sayının 200′ü geçtiği tahmin ediliyor. Sadece gençler değil her meslekten insan bu ajanslara oyuncu ve model olmak için kaydoluyor. Avukattan ev hanımına, öğretmenden mühendise birçok meslekten insan biraz şöhret, biraz da para ümidiyle ajansların kataloglarına giriyor. Ajans kataloglarına girmek için 50 ila 200 TL arası başvuru ücreti alınıyor. Bazı ajanslar ise başvuru ücreti almıyor. Alınan ücretin de fotoğraf ve deneme filmi çekimi için kullanıldığını söylüyorlar. Cast ajanslarının çoğu artık katalog yapmıyor. Bunun yerine internet sayfalarında oyuncuların yer aldığı veri bankalarını yayınlıyorlar. Hatta ajansların çoğu Facebook'ta da kendini tanıtıyor. Bir ajansın veri bankasına giren oyuncu adayı, rol beklemeye başlıyor. Çekime çağrılan oyuncunun ücretini, bağlı bulunduğu ajans yapımcıdan alıyor. Yüzde 20-30 komisyonunu kesip kalanını oyuncuya veriyor. Örneğin, figürasyonlar (bir kafede oturan müşteri rolü) için cast ajansları yapım firmalarına 35 TL fatura kesiyor. Bunun 20 TL'sini oyuncuya veriyor. Bazen adaylar rol kapmak için ücret almadan da setlere gidiyor.

SENET ASLA İMZALAMAYIN

Sözleşme talep eden ajanslarla anlaşma yaparken teminat ya da cayma adı altında size senet imzası istenirse asla yanaşmayın.

Zira sonrasında imza attığınız bu senedin içerik olarak sıradan bir senet olması durumunda ciro yolu ile kapınıza “haciz” dayanması olası. Bu yolla çokça şikayete tabi davalar mevcut. Daha da ileri gidersek tahsilat adı altında kötü niyetli karanlık kişilerle de muhatap olabilirsiniz.

ŞAHSİYET HAKLARINA AYKIRILIK KANUNU

Yapılan bir sözleşmede şahsiyet haklarına aykırı hükümlerin bulunması halinde, sözleşme serbestisinin sınırları aşılmasına ilişkin kanun vardır. Bununla haklarınız güvenceye alınır. Ajansa bunu mutlaka söyleyin ve sözleşmede yer almasını sağlayın. Ajans bunu kabul ederse “dürüst bir kuruluştur,aksinde Çanta ajanstır.” Eş dost ve ahbap tavsiyelerine itibar etmeyin. Muğla ve yöremizde bazı  çanta cast ajanslarının duyumu gazete olarak aldık.Takip edeceğiz. Okurlarımız bu konuda uyanık olsunlar. Oyuncu olma sevdası için bir de dolandırılmayın.  (Necdet DEMİRAY)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141