• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Köyü sakinleri 'petrol'

Köyü sakinleri petrol
Bitlis'in Mutki İlçesine Bağlı Yanıkçakır Köyü Sakinleri 'Petrol' Yüzünden Huzursuz. Özellikle Sıcak Aylarda Yeryüzüne Çıkan ve Küçük Bir Dere Şeklinde Akan Hampetrolün Yaydığı Ağır Koku Köylüleri Bir Hayli Rahatsız Ediyor. Yanıkçakır Köyü Muhtarı Nafiz Y

Bitlis'in Mutki İlçesine Bağlı Yanıkçakır Köyü Sakinleri 'Petrol' Yüzünden Huzursuz. Özellikle Sıcak Aylarda Yeryüzüne Çıkan ve Küçük Bir Dere Şeklinde Akan Hampetrolün Yaydığı Ağır Koku Köylüleri Bir Hayli Rahatsız Ediyor. Yanıkçakır Köyü Muhtarı Nafiz Yıldırak, Bu Doğal Kaynağın Değerlendirilmesi için Yetkilileri Köylerine Davet Ediyor.

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Yanıkçakır Köyü sakinleri 'petrol' yüzünden huzursuz. Özellikle sıcak aylarda yeryüzüne çıkan ve küçük bir dere şeklinde akan hampetrolün yaydığı ağır koku köylüleri bir hayli rahatsız ediyor. Yanıkçakır Köyü Muhtarı Nafiz Yıldırak, bu doğal kaynağın değerlendirilmesi için yetkilileri köylerine davet ediyor.

Mutki'de 31 yıl önce aranan petrolün hikayesi, FMC Oil adlı bir İskoç Şirketi tarafından 2 Eylül 1979'da Yanıkçakır köyü yakınlarında bulunan Boyluca mevkiinde yapılan çalışmalarla başlıyor. 3 yıl süren aramalardan sonra, 5745 metre derinlikte petrol bulan şirket, çalışmalarına 30 Haziran 1982'de son veriyor. Çalışmalara son verilmesinin ardından açılan kuyulara civa basılarak, petrol sahasına 4 metre derinliğinde 15 metre genişliğinde beton dökülüyor. O günden bu yana yörede petrol konusunda herhangi bir çalışma yapılmıyor, ancak bir yolunu bulup dışarı sızan petrol kokusuyla köylüleri rahatsız etmeye devam ediyor.

Kesif bir petrol kokusunun hakim olduğu, etrafı dağlarla çevrili geniş bir düzlükte bulunan petrol alanında açıklamada bulunan Yanıkçakır Köyü Muhtarı Nafiz Yıldırak, kazı yapılan petrol bölgesinde her yıl yaz aylarında toprağın üzerine çıkan petrolün küçük bir dere şeklinde akıp gittiğini söylüyor. Buna inanmayanları köyüne davet eden muhtar Yıldırak, "Kim burada petrol yok diyorsa gelsin buraya ben onlara burada petrolün olduğunu noter huzurunda ispatlayayım. Yetkililerimiz de artık bu bölgelerimize değer versinler ve toprağımızın altındaki hazineyi değerlendirsinler." diyor.

Yıldırak, Sultan II. Abdülhamid'in hazırlattığı tespit haritasında da Güneydoğu Anadolu'da gösterilen petrol bölgeleri arasında Bitlis Suyu denilen çayın kıyısı boyunca ve şuan ki bu petrol kaynağının bulunduğu yerin işaret edildiğine dikkat çekerek, "Sultan II. Abdülhamit bile bize o zamandan yol göstermiş. Başka ülkelerden insanlar gelip buradaki petrolü bulmuşlar ama bizimkiler hala gelmedi." siteminde bulunuyor.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141