• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Ekonomik kirz tehdit ediyor

Ekonomik kirz tehdit ediyor
Ekonomik Kriz Ortamında Tüm Kesimleri Olumsuz Etkileyen Stres, Toplumun Büyük Kısmının Ruh Sağlığını "Tükenmişlik Sendromu" ile Tehdit Ediyor.

EKONOMİK KRİZ RUH SAĞLIĞINA DA TEHDİT

Ekonomik Kriz Ortamında Tüm Kesimleri Olumsuz Etkileyen Stres, Toplumun Büyük Kısmının Ruh Sağlığını "Tükenmişlik Sendromu" ile Tehdit Ediyor.

Ekonomik kriz ortamında tüm kesimleri olumsuz etkileyen stres, toplumun büyük kısmının ruh sağlığını "tükenmişlik sendromu" ile tehdit ediyor.
Ankara Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Çevik, ekonomi ile psikoloji arasında yakın ilişki olduğunu, ekonomideki bozulmaların iş verenlerde ve çalışanlarda ruhsal ve bedensel problemlere yol açabileceğini belirtirken, son dönemde özellikle karar verme makamında bulunan insanların psikiyatristleri çok ziyaret etmeye başladığına işaret etti.


Çalışmalarının karşılığını alamayan kişilerde, mutsuzluğa bağlı olarak "tükenmişlik sendromu" ortaya çıktığını, bunun da ruh ve beden sağlığını olumsuz etkilediğini anlatan Çevik, tükenmişlik sendromu görülen kişilerde rastlanabilen diğer rahatsızlık belirtilerini ise "fizyolojik olarak uykusuzluk veya aşırı uyuma isteği, cinsel fonksiyon bozluklukları, yeme bozuklukları, kalp, damar, tansiyon şikayetleri, sebebi açıklanamayan bedensel ağrılar, ülser, romatizmal yakınlamalar, psikolojik olarak depresyon, kaygı, saplantı, güvensizlik, çabuk öfkelenme, alınganlık, kendini değersiz hissetme, aşırı temkinli olma durumları, ikili ilişkilerde bozulma ve intihar eğilimleri" olarak sıraladı.

Çevik, psikolojik sıkıntıların fizyolojik sıkıntılara dönüşebileceğine dikkat çekerek, çözülemeyen sorunların "facialara" yol açmaması için mutlaka psikiyatriste gidilmesi gerektiğini söyledi.

Tükenmişlik sendromuna karşı spor yapmayı da tavsiye ederken, "en azından açık havada yürümek gerekir" diyen Çevik'in, stresten kurtulmak için sıraladığı bazı tavsiyeler şöyle:

* Önemli kararlar verirken diğer yöneticilerle uzlaşma içinde olun. Kararların alınmasında sorumluluğun paylaşılması önemlidir.

* Planlı olun, kendinize zaman ayırın.

* Mesai dışında mesleki konuların dışında işlerle uğraşın. Kendinize bir hobi bulun.

* Ofisinizin iklimsel ve fiziki yönden konforuna dikkat edin. İyi olmayan çalışma şartları bireyin iş verimi düşürür. Konforlu bir ortamda çalışmak daha keyiflidir.

* Çalışan beyin, dinlenmiş beyindir. Hafta sonlarında 2 gün, en azından 1 gün tatil yapın.

* Uykusuzluktan, aşırı alkolden ve gece geç saatlerden sonra kafeinli içeceklerden uzak durun.

* Aldığınız gıdalara dikkat edin.

* Uyumadan 2-3 saat kadar önce yemek yemeyi kesin. Gece 21.00 veya 22.00'den sonra yemek yemeyin.

* Uyumadan önce ılık bir süt ya da su için.

* Uyumadan önce ılık duş alın.


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141