• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Efe kültürünü zeybekle yaşatmaya çalışıyorlar

Efe kültürünü zeybekle yaşatmaya çalışıyorlar
Aydın'da Kuva-yı Milliye ve Mücahitler Derneği tarafından ücretsiz zeybek kursu veriliyor- Derneğin Aydın şube başkanı Yormaz: "Zeybek kursuyla vatandaşların efe kültürünü benimseyip sahip çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz

GÖKMEN ŞİRECİ - Aydın'da Kuva-yı Milliye ve Mücahitler Derneği, her yaş grubundan çok sayıda kişiye zeybek öğreterek, efe kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Derneğin şube başkanı Mustafa Yormaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Aydın Belediyesi'nin katkılarıyla 2 yıldır farklı yaş ve meslek gruplarındaki çok sayıda vatandaşa ücretsiz zeybek kursu verdiklerini söyledi.

Dernek olarak amaçlarının Aydın'ın efe kültürünü gelecek kuşaklara taşıyabilmek olduğunu belirten Yormaz, şunları kaydetti:

"Bizim için önemli olan efe kültürünün yozlaşmamasıdır. Özellikle genç kuşaklarda kültürümüze yönelik bir dejenerasyon olduğunu gözlüyoruz. Bu kültüre yeni nesillerin sahip çıkmasını arzuluyoruz. Bu doğrultuda ne yapacağımızı düşündük ve zeybek oyunu öğreterek kültürü ayakta tutabileceğimize kanaat getirdik. Bu nedenle kültürün önemli parçalarından olan zeybek oyununu, halk oyunları hocalarımız vesilesiyle her yaş ve meslek grubundan vatandaşlara ücretsiz olarak öğretiyoruz. Çarşamba, perşembe ve cuma olmak üzere haftanın 3 günü kurslarımız coşkuyla devam ediyor. Zeybek kursu vesilesiyle vatandaşların efe kültürünü benimseyip sahip çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz."

Yormaz, kursiyerlerin öğrendikleri zeybek oyununu bayram ve şenlik gibi vesilelerle sergilemelerini sağlayıp kursa ilgiyi arttırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

- "Her kesimden vatandaş mevcut"

Zeybek kursu öğretmenlerinden Türk Halk Oyunları 2. Kademe Antrenörü İlker Karademir ise kursa katılan vatandaşlara zeybek çeşitlerini kolaydan zora doğru öğrettiklerini dile getirerek, şöyle dedi:

"Kursumuzda çocuğundan yaşlısına, öğretmeninden üniversite öğrencisine, emeklisinden ev hanımına kadar her yaş ve kesimden vatandaş mevcut. 7'den 77'ye efe kültürünü bu vesileyle insanlara aşılamaya çalışıyoruz. İlk periyotta kursa katılanlara Harmandalı Zeybeği, Aydın Zeybeği, Kerimoğlu Zeybeği, Çine 2 Parmak Zeybeği gibi kolay oyunları öğretiyoruz. Sonrasında Koca Arap Zeybeği, Kadıoğlu Zeybeği gibi daha ağır zeybekler gösteriliyor. Önce basit figürlerden başlayarak daha zor oyunlara doğru gidecek şekilde bir eğitim sistemi uyguluyoruz. Zeybek oyunu öğrenerek geçmişten günümüze gelen sentezi alan vatandaşlar bu vesileyle efe kültürüne sahip çıkmış olmanın mutluluğunu yaşıyor."

- Kursiyerler çok memnun

Kursa katılarak zeybek öğrenen vatandaşlardan 60 yaşındaki banka emeklisi Hatice Köybaşı, zeybek öğrenmekten büyük zevk aldığını belirterek, "Aydınlı olmama rağmen bugüne kadar yöresel oyunumuz olan zeybeği öğrenme imkanım olmadı. Bu kursu duyduğumda efe kültürüne de katkıda bulunabilmek adına katılarak Aydın Zeybeği, Tavas Zeybeği, Çine 2 Parmak Zeybeği, Siyah Makarada İpliğim gibi birçok oyunu öğrenme fırsatı buldum. Artık ben de düğün ve derneklerde kalkıp yöresel oyunlarımızı çok güzel bir şekilde oynayarak kültürümüzü yansıtabileceğim" diye konuştu.

60 yaşındaki emekli maden mühendisi Nihat Özçelik de "Bir Aydınlı olarak zeybek oyunu vesilesiyle efe kültürünü gelecek nesillere taşımayı amaç edindim. Bu yüzden kursa katılarak çok sayıda oyun öğrendim. Bundan böyle düğünlerde, şenliklerde cesur bir şekilde kalkarak yöremizin oyunlarını sergileyebilecek olmanın mutluluğunu yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

Küçük kursiyerlerden 13 yaşındaki 7. sınıf öğrencisi Alperen Sarıbağa ise efe kültürünü yeni nesillere taşıma gayreti sergileyen hocalarına teşekkür borçlu olduğunu ifade ederek büyük zevk aldığı kursu herkese tavsiye ettiğini söyledi.

Muhabir: Ali Gökmen Şireci
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141