• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

ARASCAN DÖNMEZ’DEN JAMES DEAN AYİNİ!

ARASCAN DÖNMEZ’DEN JAMES DEAN AYİNİ!
Performansın prensi, çağdaş sanatın genç ve cesur ismi ArasCan Dönmez, “İyi Geceler James Dean” adını verdiği dördüncü performansının prömiyer gecesinde kendinden çıktı.

Performansın prensi, çağdaş sanatın genç ve cesur ismi ArasCan Dönmez, “İyi Geceler James Dean” adını verdiği dördüncü performansının prömiyer gecesinde kendinden çıktı. Ayine dönüşen performansı salondakileri kendinden geçirirken Dönmez olanların farkına günler sonra vardı. 26 Aralık Perşembe akşamı Taksim Şermola Performans Sahnesi’nde ilk gösterimi gerçekleşen performansın seyirci özel koltuklarında oturan uzman psikolog Alanur Özalp ve sabit seyirci Nilüfer Ünsalan yaptıkları yorumlarla performansı adeta başka bir platforma taşıdı.

SAHNEDE KENDİNİ UNUTUŞU İLK DEĞİL!

James Dean ile olan ilişkisini performans metninden yola çıkarak “uzak bir yazgıya iki ihtimal” olarak değerlendiren Dönmez, ilk gösterimde Dean portresi karşısında girdiği transtan çıkamayınca altmış dakika planlanan performans tam 120 dakika sürdü. Dönmez daha önce de Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ile gerçekleştirdiği “Seks-Siz” adlı performans sırasında kendini sahnede unutmuş ve performansı bunu hatırladığı sırada kendiliğinden bitirerek bu hareketi ile performans tarihine geçmişti.

james-dean-by-mustafa-soydan.jpg

AYİN GİBİ PERFORMANS!

Performans boyunca Dean portresi ile konuşan Dönmez “seni duyduğumu onlara göster. Yoksa beni akıl hastanesine kapatacaklar. Ne olur bir işaret ver. Bunun gerçek olduğuna onları da inandır” türünden kurduğu cümlelerle resmen Dean’in ruhunu çağırdı. “Sinemaloji.com” ve “gündem.net”in basın davetlisi olarak yerini aldığı performansın sonunda olanlar herkesi ürküttü. Yaklaşık iki buçuk saat duvardaki yerini koruyan Dean portresi seyircinin çağdaş sanatla tiyatro arasındaki farkları tartıştığı sırada birden yere düştü. Kendi etrafında dönerek ve ön yüzü arkaya gelmeyecek şekilde yere serilen portre Dönmez’in çağrısına bir cevap mıydı bilinmez, o anın ayine girdiğini düşünenler ikinci performans için tekrar bilet sırasına girdiler.

1473031_10152057586194618_757008217_n.jpg

SEYİRCİ ARA ARA KOPTU MU?

Dönmez’in performanslarından sonra yaptığı “soru-cevap” geleneği “İyi Geceler James Dean” de de bozulmadı. Dönmez’e tiyatro kökenli bir kadın takipçinin “ara ara koptum. Sesinizin hep aynı tonda olması da beni rahatsız etti. Keşke hissettiklerinizi ben de hissetseydim ama işte. Ama işte” demesi diğer takipçileri şaşırttı.

ÖZALP VE ÜNSALAN ÇILDIRDILAR!

Seyirci özel koltuğunda uzman psikolog Alanur Özalp’ın oturduğu performansta Özalp, performans bitimindeki soru-cevap’ta şunları söyledi: “ArasCan performansı yakın zamanda bitireceğini söylüyor. Yazdığı manifesto buna destek veriyor olsa da devam etmesi gerekiyor. Yaptığı neredeyse ayin. O kendinden geçiyor ve bizi de geçiriyor. Sahnede adeta bir durumun kendisi oluyor ve onunla her şey durumlaşıyor. Tiyatrocuların onu neden anlayamadığı gayet açık ortada. Hayatın kendisi sürekli hareketli mi ki, performansta sürekli hareket bekliyorlar…”

alanur-ozalp-ic.jpg

 

ŞÜKRAN MORAL’I KAÇIRTTIK, SIRA ARAS’DA MI?

Sabit seyirci Nilüfer Ünsalan ise yaptığı yorumla, Özalp’tan sonra geceye damgasını vuran diğer isim oldu. Ünsalan şu şekilde konuştu: “Erkek performansçımız ArasCan’dan başka yok. Şükran Moral’ı kaçırttık Roma’ya. ArasCan’ı da küstürelim olsun bitsin. Şu arka sıradaki hanımefendi ara ara koptum diyor. Kopmasaydı. Koptuysa da bu onun problemi. Bu da böyle bir performans.”

Dönmez’in “İyi Geceler James Dean”i belli ki daha çok konuşulacak. İkinci gösterim 8 Ocak’ta Şermola Perfrormans Sahnesi’nde! Biletler biletix’de!

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141