• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

93 Harbi'nde taşınan Osmanlı sancağı onarıldı

93 Harbi'nde taşınan Osmanlı sancağı onarıldı
Aydın'ın Şahnalı köyü camisinde bulunan ve İstanbul'da onarılan 136 yıllık Osmanlı sancağı Aydın Valiliği'ne teslim edildi- Vali Ayyıldız: "Osmanlı sancağı valiliğimizde tüm vatandaşların görebileceği bir yerde sergilenecek

Aydın'ın Şahnalı köyü camisinde bulunan ve 9 aydan bu yana İstanbul'da onarılan 136 yıllık Osmanlı sancağı Aydın Valiliği'ne teslim edildi.

Osmanlı sancağını Şahnalı köyü muhtarı Ünal Yakıcı ve köylülerden teslim alan Aydın Valisi Erol Ayyıldız, sancağın 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı için hazırlanmış olduğunu söyleyerek tarihçesini anlattı.

Sancağın savaşa gidecek gençler için köylü kızlar tarafından dokunduğu belirten Ayyıldız, şunları kaydetti:

"Tarihte birçok kahramanlıklara imza atan aziz Türk milletinin erkekleri kadar kadınları da fedakar ve kahramandır. Osmanlı-Rus Savaşı sırasında vatan savunmasında sıkıntılar başlayınca, köyün gençleri toplanır. Bu sırada köyün kızları da tüm evlilik taleplerini, 'Önce vatanın güvenliği ve bekası' diyerek reddeder. Köy ve çevresinde bulunan 21 genç gönüllü olarak cepheye gitmeye karar verir. Gönüllü gençler için köyün kızları o günün zor şartları altında liflerden Türk sancağı işleyip gençleri cepheye uğurlarken bu sancağı teslim etmişler."

- "Uzun yıllar köy camisinde saklanmış"

Şahnalı köyünden cepheye giden 21 gençten 19'unun şehit olduğunu, geriye Serçeli Süleyman ve Mustafa Çavuş isimli 2 gencin kaldığını aktaran Ayyıldız, şöyle dedi:

"Mustafa Çavuş yolda dönerken Erzurum'da rahatsızlanmış ve orada kalmış. Arkadaşı Serçeli Süleyman'dan sancağı köyüne götürmesini istemiş ve bu genç sancağı Şahnalı köyüne getirmiş. 1895 yıllarında tekrar köye ulaştırılan sancak uzun yıllar köy camisinde saklanmış."

Sancağın tespit edilmesinin ardından 9 aydan bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarlığı Müdürlüğü'nde onarıldığını ve koruma tedbiri alındığını dile getiren Ayyıldız, "Sancağın geçmişini anlatan bir kitabe hazırlanacak. Osmanlı sancağı valiliğimizde tüm vatandaşların görebileceği bir yerde sergilenecek. Böylelikle özellikle gençlerimizin tarihi duyarlılığının arttırılması sağlanacak" diye konuştu.

Öte yandan dedeleri Mustafa Çavuş'tan kendilerine hatıra kalan sancağı valilik makamına teslim eden Hüdayi, Tevfik ve Mümtaz Özalp, duyarlılığından dolayı Ayyıldız'a teşekkürlerini iletti.

Muhabir: Ali Gökmen Şireci
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141