• BIST 10319.96
  • Altın 2465.437
  • Dolar 32.2606
  • Euro 35.0379
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Zeytin ve zeytinyağında yeni pazar hedefleri

Zeytin ve zeytinyağında yeni pazar hedefleri
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Ölken: "Türk zeytincilik sektörünün önünü açacak yeni pazarlar konusunda çalışmalar kesintisiz sürdürüyor. Bu çalışmalarda Uzakdoğu ülkeleri ve Irak öne çıkıyor

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Metin Ölken, zeytin ve zeytinyağında Orta Doğu ve Uzakdoğu ülkelerini hedef pazar olarak seçtiklerinin bildirdi.

Ölken, yaptığı açıklamada, dünyanın en fazla zeytinyağı tüketen pazarı Avrupa Birliği'nden kota alma çalışmalarını sürdürürken, sektörünün önünü açacak yeni pazarlar konusunda da çalışmalar yürüttüklerini, bu çalışmalarda Uzakdoğu ülkeleri ve Irak'ın öne çıktığını bildirdi.

Türkiye'nin 2023 yılında 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretim hedefi olduğunu kaydeden Metin Ölken, bu rekoltenin katma değere dönüşmesi için 2007 yılında Ekonomi Bakanlığı ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği işbirliğinde kurulan ZZTK'nın Irak, Japonya, Tayland, Çin başta olmak üzere birçok ülkeyi hedef pazar olarak belirleyerek başlattığı çalışmaların karşılığının alınmaya başlandığını ifade etti.

ZZTK'nın çalışmaları sonucu, 2007 yılında 863 bin dolar seviyesinde olan Çin'e yapılan zeytinyağı ihracatının yüzde 259'luk artışla 3 milyon 100 bin dolara çıktığını kaydeden Ölken, "Japonya'ya zeytinyağı ihracatımız ise 7 milyon 500 bin dolardan yüzde 62'lik yükselişle 12 milyon 180 bin dolara ulaştı. Her iki ülke de yıllık 40 bin tonun üzerinde zeytinyağı tüketiyor ve tüketimleri sürekli artıyor. Bu ülkeler en büyük alternatif pazarlarımız" açıklamasında bulundu.

- Irak'a hem zeytin hem de zeytinyağı satıyoruz

Türkiye'nin Irak'a sofralık zeytin ihracatının 2007 yılına göre 2013 yılında yüzde 320, zeytinyağının ise yüze 158 arttığına da dikkati çeken Metin Ölken, "Avrupa Birliği'nden 50 bin ton zeytinyağı ihraç kotası almak için kulis çalışmalarımız sürerken, farklı coğrafyalarda da zeytin ve zeytinyağı ihracatımızı arttırmak için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. AB kota vermezse Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında çaresinin olduğunu göstermek istiyoruz" ifadesini kullandı.

ZZTK'nın 13-15 Kasım 2013 tarihleri arasında Çin'de düzenlenecek olan "Şanghay Gıda ve Teknolojileri Fuarı"nda Türk zeytinyağını Çinli tüketicilerinin beğenisine sunacağını vurgulayan Ölken, 18-21 Kasım 2013 tarihleri arasında Kuzey Irak'ta Erbil Gıda ve Teknolojileri Fuarı'na, 28 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Tayland 1.Türk Ürünleri fuarına, aralık ayının başında ise Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde Çin Halk Cumhuriyeti ve Japonya'ya sektörel ticaret heyetiyle ziyaretler gerçekleştirileceğini ifade etti.

Muhabir: Ali Riza Karasu
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141