• BIST 9102.02
  • Altın 4286.421
  • Dolar 39.6418
  • Euro 45.6967
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Yeşilçam’ın Perde Arkasındaki Sessiz Emekçisi: Umur Özlüer

Yeşilçam’ın Perde Arkasındaki Sessiz Emekçisi: Umur Özlüer
Türk sinemasının altın yılları olarak anılan 1960’lı ve 70’li yıllar, Yeşilçam’ın bir fabrika gibi işlediği, her sokağında bir sete rastlanan, emekle örülmüş bir dönemdi.

 Bu dönemin perde arkasındaki isimsiz kahramanlarından biri de Umur Özlüer’di.

 

Sinemaya doğuştan bir yatkınlıkla gelen Özlüer, yapımcı ve senarist Ali Fuat Özlüer’in oğlu olarak sinema sektörünün içine doğdu. Ancak o, babasının gölgesinde kalmak yerine kendi adını sektörde duyurma arzusunu taşıdı. Ne var ki, babası her zaman bir adım önde kaldı. Bu bile, o dönem sinema dünyasında isim yapmanın ne kadar zor olduğunun göstergesiydi.

fb-img-1747811093101.jpg

Umur Özlüer’in ilk ciddi sinema deneyimi, Erler Film çatısı altında gerçekleşti. Rejisör Nişan Hançer'in asistanı olarak başladığı bu yolculukta, dönemin en önemli sinemacılarından biri olan Türker İnanoğlu ile çalışma fırsatı buldu. Bu deneyim, onu bir sektör profesyoneline dönüştüren ilk adımdı.

fb-img-1747811087017.jpg

“Dağlar Şahini” ve “Deli Murat” gibi siyah beyaz filmlerin çekim süreci, onun için sadece bir iş değil, aynı zamanda bir okuldu. Çetin Gürtop gibi usta bir kameramanın yanında hamallıktan başlayıp objektife dokunmanın bile hiyerarşi gerektirdiği bir ortamda yetişti.

 

O dönemde teknik bilgi bir sır gibi saklanırken, Özlüer, bu anlayışı yıkmaya çalışanlardan biri oldu. Kendi ifadesiyle, “Objektifi değiştirirken arkasını dönenlerden” öğrendi ama bu öğrendiklerini asistanlarına açıklıkla öğretmeyi tercih etti.

fb-img-1747811120123.jpg

Oyuncu kadroları dönemin tüm yıldızlarını içeriyordu: Kartal Tibet, Zuhal Aktan, Yılmaz Köksal, Turgut Özatay, Necdet Tosun, Sami Hazinses ve daha niceleri… Bu kadrolar, Yeşilçam’ın yalnızca oyunculardan değil, dev bir emek ordusundan oluştuğunun kanıtıydı.

 

Umur Özlüer’in kariyeri, Yeşilçam’ın “olmazı olur yapan” doğasına karşı bir bağışıklık kazandığını gösteriyor. Onun için bu sektör bir meslek değil, bir yaşam biçimiydi. İzmir Karşıyaka’da İpek Sineması'nın koltuklarında büyüyen bir çocuk olarak başladığı yolculuk, Türkiye sinemasının mutfağında piştiği yıllarla devam etti.

 

Yeşilçam tarihini sadece aktörlerle değil, kamera arkasında ter döken emekçilerle yazmak gerekiyor. Umur Özlüer, işte bu isimsiz kahramanlardan biri… Belki birçok sinemasever onun adını bilmiyor ama izledikleri birçok filmde onun emeği, teri, izi var.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141