• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Uzmanı Uzman Doktor Osman İrez: Bu salgını Türkiye’de ilk olarak Marmaris’te bitirebiliriz

Uzmanı Uzman Doktor Osman İrez: Bu salgını Türkiye’de ilk olarak Marmaris’te bitirebiliriz
Özel Ahu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Osman İrez, tüm dünyayı ve ülkemizi tehdit eden COVID-19 (Coronavirus) salgınına yönelik açıklamalarda bulundu.

İrez, Marmaris’te vaka olarak İstanbul yada diğer büyükşehirler kadar yoğun değiliz. Biz bu hastalığı erken yenmek istiyorsak bütün önerileri, izolasyon kurallarını ve evde kalmaya dikkat edeceğiz. Virüsü biz taşıyoruz. Virüs kendisini taşımıyor. Biz Marmaris olarak bu kurallara dikkat edersek belki bu salgını Türkiye’de ilk olarak Marmaris’te bitirebiliriz” dedi.

Ahu Hastanesi’nde şuana kadar coronavirus tedavisi gören 10 vakanın tespit edildiğini ifade eden Uzman Doktor İrez, şuanda sadece bir kişinin yattığını ifade etti. Marmaris’te bulunan Özel Ahu Hastanesi, Özel Yücelen Hastanesi ve Marmaris Devlet Hastanesi’nin pandemi hastanesi olduğunu belirterek, “Hastanemiz kirlenmesin diye yoğun bakımı temiz kalacak hastane olarak belirlendi. Çünkü sadece kovidliler değil normal hastalarda hastanemizde tedavi olacak. Böylece hastanemizde kovidli yoğun bakımı olan ve entübe olan hastalar kalmıyor. Diğer hastanelere gitmek durumunda. Çünkü biz temiz kalmak zorundayız. Diğer hastanelerde normal hastaları bize gönderecekler” dedi.

ENFEKTE OLAN HASTALAR 14 GÜN KURALINA UYMALI

Kovid-19 şüphesi hastalarla ilgili uygulanan süreci anlatan Uzman Doktor Osman İrez, “ Kovid-19 şüphesi hastalarda öncelikle kan tahlilleri ile ikna olunursa vakanın her gün açıklandığı PCR testini yapıyoruz. Salgın nedeniyle bazı hastalar şiddetli bir dönem geçiriyor. Böyle hastaları hastaneye yatırıyoruz. Ancak testi pozitif çıksa bile, hiçbir belirtisi olmayan hastalarımızı da evine yolluyoruz. Her hasta bu süreçte yatmıyor. Kendisini evinde izole etmesini 14 gün boyunca dışarıya çıkmamasını, etrafındaki kimseye yaklaşmamasını önerip ilaçlarını verip evlerine gönderiyoruz. Ara dönemde de kendisini kontrole çağırıyoruz. Ardından 14 günden sonra kendisinden bir tane daha test alıyoruz. Negatifse zaten hasta virüsü yenmiş oluyor.

VİRÜSÜN A,B,C MUTASYONLARI VAR

Vakayı atlatan şahısların tekrar yakalanma riski ile ilgilide hiçbir veri olmadığını işaret eden İrez, “ Virüsü atlatan ve tekrar bu virüse yakalanması ile ilgili hiçbir veri yok. Virüsün A,B,C diye 3 tane mutasyonu olduğundan bahsediliyor. Çin’den çıkan A,  bunun yanında B ve C diye ayrı mutasyonları da var”dedi.

MARMARİS OLARAK BU VİRÜSÜ YENEBİLİRİZ

İrez, “Marmaris’te vaka olarak İstanbul yada diğer büyükşehirler kadar yoğun değiliz. Biz bu hastalığı erken yenmek istiyorsak bütün önerileri, izolasyon kurallarını ve evde kalmaya dikkat edeceğiz. Virüsü biz taşıyoruz. Virüs kendisini taşımıyor. Biz Marmaris olarak belki bu salgını Türkiye’nin diğer bölgelerinden önce bitirebiliriz.

SIK SIK ELLERİMİZİ SABUNLA YIKAMALIYIZ

Salgının en çok dokunulan yüzeylerden geçtiğini bildiren İrez, “ Sık sık ellerimizi yıkamalıyız. Sabunla elleri yıkamak dezenfektan ve kolonyadan daha fazla etkili. Sabunla yıkamada oran yüzde yüz. Dezenfektan ve kolonyayı dışarıda anlık temsta bulunduğumuz zamanlarda tercih ediyoruz. Kesinlikle maske takılmalı.  Eldiven başka bir yerde dokunduğunuzu başka bir yere taşımanıza neden olur. Özel bir mesleğinizi yoksa sık sık değişik yerlere temas etme durumunda kalmıyorsanız eldiven mantıklı değil.

NORMAL HASTALARIN TEDAVİSİ İÇİN HASTANEMİZ TEMİZ KALACAK

Marmaris’te üç tane hastane var. Üçü de pandemi hastanesi. Ancak Ahu Hastanesi yoğun bakım şartlarında temiz kalması gereken bir hastane. Çünkü  sadece Kovidliler değil başka nedenlerle de insanlar hastaneye gelebilir. Hastane kirlenmesin diye yoğun bakımı temiz kalacak hastane olarak belirlendi. Böylece hastanemizde yoğun bakımı olan ve entübe olan hastalar kalmıyor. Diğer hastanelere gitmek durumunda. Çünkü biz normal hastalarımızın tedavisi için temiz kalmak zorundayız. Diğer hastanelerde normal hastaları bize gönderecekler. Hastanemizde bu süreçte elektif dediğimiz yani beklese de olur denen E tipi ameliyatları artık yapmıyoruz. Ancak acil durumu olan ameliyatları kesinlikle yapıyoruz.

ŞUANA KADAR 10 VAKA GÖRDÜK

Hastanemizde şuana kadar 10 civarında vaka oldu. Hepsi de taburcu edildi. Solunum sıkıntısı çeken hastalarımızda olmadı. Evinde izole olan 3 hastamızın bugün örneklerini alacağız. Negatif çıkarsa onlarda iyileşmiş olacak. Şuanda hastanemizde yatan bir kişi var.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EĞİTİMİ

Coronavirus salgınına yönelik hastalarımızı, hasta yakınlarını, sağlık çalışanlarımızı korumak için hastalığın görülmeye başladığı ilk andan itibaren hastanemiz tarafından çok sayıda önlem alınmış olup, ilerleyen dönemde de alınmaya devam edecektir. Doktor, hemşire, yardımcı sağlık personeli ve tüm sağlık çalışanlarımıza Coronavirus enfeksiyonu hastalığı, enfeksiyon korunma önlemleri ve kişisel korunma, şüpheli veya kesin tanılı COVID-19 hastaları ve diğer hastaların ayırımı, hastaların yönetimi konusunda eğitimler verilmiştir. Personelimizin dışarıda kimseyle temas etmemesi gerektiğini özellikle vurguluyoruz. Lojmanda kalanları birbirine ziyaret etmemelerini anne ve babasına ziyarete gitmemeleri konusunda uyarıyoruz.

KOVİD-19 İÇİN ÖZEL POLİKLİNİK

Olası enfekte hastaların diğer hastalardan ayrılması ve tüm hastalarımız ile çalışanlarımızın güvenliği için hastane girişlerinde sağlık çalışanları dahil herkesin ateş ölçümü ve semptom sorgulaması yapılmakta, el dezenfeksiyonu sağlanmaktadır. Hastalarımızla çalışanlarımız arasında en az 1 metrelik mesafenin korunması için alanlarda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. İlgili polikliniklerde şüpheli vaka saptanınca bana bildiriliyor. Kovid-19 şüphelisi olan hastalarımız için ayırdığımız özel bir polikliniğimiz var. Böylece  hem enfeksiyonun hastane içinde yayılmasını engellemiş oluyoruz hem de  acilde ve  hastane içinde diğer hastalarımızı korumuş oluyoruz” dedi.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141