• BIST 9439.1
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

"Türkiye'de turizm iyi yolda"

Türkiye'de turizm iyi yolda
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Ediz:- "2013'te ülkemize gelen yabancı turist sayısında ve bundan elde edilen gelirde yüzde 10 artış var"-"Turizmi ticaretle eş değerdir. Türkiye, bu yıl bu ticaretten yüzde 10 karlı çıktıysa iyi yoldayız demektir"- "K

AHMET BAYRAM - İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, 2013 yılında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısında ve bundan elde edilen gelirde yüzde 10 artış olduğunu söyledi.

Ediz, Türkiye turizmine ilişkin 2013 yılını AA muhabirine değerlendirdi. Turizmde güven duygusunun önemine dikkati çeken Ediz, bu yıl Gezi odaklı gelişmelerin turizmi etkilediğini fakat kısa sürede toparlanma yaşandığını bildirdi.

2013'te Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısında ve bundan elde edilen gelirde yüzde 10 artış yaşandığını, bu artışın turizmde yarışan iddialı ülkelerle kıyaslandığında Türkiye adına çok önemli gelişme olduğunu kaydeden Ediz, "Bu yönüyle biz yüzde 10 gibi bir artışla yılı kapattıysak, yılın iyi geçtiğini söyleyebiliriz. Dünyada turizm kulvarında yükselen Türkiye, bu trendini 2013'te de devam ettirdi" ifadelerini kullandı.

Turizmin ticaretle eş değer tutulabileceğine dikkati çeken Ediz, "Türkiye bu yıl bu ticaretten yüzde 10 karlı çıktıysa iyi yolda demektir. Olimpiyat ve EXPO adaylığımız da buna katkı yaptı. Olimpiyat ve EXPO için yaptığımız sunumlarla, Türkiye'nin yerini bilmeyen ülkelere tanıtımımızı yaptık. Tanıtım günlük değil kalıcı bir olaydır. Önümüzdeki yıllarda biz bunların semeresini yine toplayacağız" diye konuştu.

-2013'te İzmir'de turizm

Resmi verilere göre 2013'te İzmir'e yaklaşık 1 milyon 400 bin yabancı turistin geldiğini ifade eden Ediz, şöyle devam etti:

"Bu bizim İzmir'deki gümrük kapısı girişlerinden tespitlerimiz. İzmir'e çok yoğun İstanbul aktarmalı gelen yabancı turist var. Bunların girişi ve pasaport kayıtları İstanbul'da yapıldığı için İzmir istatistiklerine yansımıyor. Bu şekilde 600 binin üzerinde yabancı turistin İzmir'e geldiğini tahmin ediyorum. Bununla birlikte 2013'te İzmir'i tercih eden yabancı turist sayısını 2 milyonun üzerinde olduğunu söyleyebilirim. İzmir'in otoyol ile İstanbul'a, yüksek hızlı trenle Ankara'ya bağlantısının yapılması, 2014'ün Şubat ayında Adnan Menderes Havalimanı'nın 5 milyon kapasiteden 25 milyon kapasiteye çıkarılacak olması, İzmir'in dünyaya açılımı ve turist sayısının daha da artması adına çok önemli adımlar."

-İzmir'de 2014'te 4 yeni ören yeri ziyarete açılacak

İzmir'de kazı çalışması devam eden ören yerleri hakkında da bilgi veren Ediz, yeni yılda 4 ören yerinin ziyarete açılacağını bildirdi.

Ediz, şu bilgileri verdi:

"Kazı çalışmaları 2 yıldır devam eden, Metropolis Klazomenai, Klaros ve Teos antik şehirlerini 2014'te ziyarete açacağız. Buralara ciddi bir yatırım yapıldı. İki yıllık çalışmalarımızın karşılığını almış olacağız. Ören yerlerinin olur ve onayı bakanlıkta tamamlanmak üzere, ziyarete açıldıklarında çevresindeki yerleşimlerde ciddi bir ticari hareketliliği de beraberinde getirecekler. Buraların altyapısı, sosyal donatıları, girişteki turnike üniteleri, gezi güzergahları tamamlanmak üzere. 2014'ün başından itibaren adım adım hepsini açacağız. Buradaki kültür varlıklarının ayağa kaldırılması, insanların gezip görebileceği yerler hale getirilmesi adına bakanlık olarak 10 milyon liradan fazla yatırım yaptık."

Ediz, yeni ören yerlerinin, İzmir turizmine alternatifler sunacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Ahmet Bayram
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141