• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

"Türk tekstil ürünleri taklit ediliyor"

Türk tekstil ürünleri taklit ediliyor
DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Kocasert: "Tekstil ürünlerimiz taklit edilerek, ekonomimiz zarara uğratılıyor. Azerbaycan ile ilgili somut şikayet geldi

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, Türk tekstil ürünlerinin taklit edilerek ekonominin zarara uğratıldığını, Azerbaycan ile ilgili somut şikayet geldiğini bildirdi.

Kocasert, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen hafta Ankara'da Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini, Denizlili bazı firmaların birtakım sorunlarını aktardıklarını belirtti.

Ülke ekonomisine ve ihracatına daha çok katkıda bulunmak üzere çok verimli ve başarılı bir toplantı gerçekleştirdiklerini dile getiren Kocasert, şöyle konuştu:

"Tekstil ürünlerimiz taklit edilerek, ekonomimiz zarara uğratılıyor. Azerbaycan ile ilgili somut şikayet geldi. Firmalar gelip, 'Bizim ürünlerimiz Azerbaycan'da taklit ediliyor' şeklinde somut olarak bize bilgi aktardılar. Bir zamanlar Türkiye'de Avrupa markalarının taklit edildiğini duyardık. Artık bugün biz de kaliteli üretim yapıyoruz. Ama markalarımız ve ürünlerimiz taklit edilir, poşetinden ambalajından logosuna kadar taklit edilir hale geldi. Oraya giden tekstilcilerimiz, 'Bak ne güzel bizim mallarımız buralarda satılıyor' diyor, bakıp inceleyince 'Bu bizim mal değilmiş, çok benziyor ama bizim etiketimizle bizim malların benzerlerini yapmışlar' diyor. Türk tekstil ürünlerinin etiketiyle şu an orada bayağı mal satılmaya başlanmış. Bu, bir taraftan sevindirici de bir gelişme. Taklit eden değil, taklit edilen olmak, takip edilen olmak sevindirici."

Kocasert, bunun zararı ile ilgili şu anda herhangi bir istatistiğinin olmadığını dile getirerek, "Ama birkaç yıl sonra oralara yaptığımız ihracat, bizim yaptığımız ihracatın gerisinde kalıyorsa o zaman bunun zararı ölçülebilir. Azerbaycan ile ilgili somut şikayet geldi. Muhtemelen Kazakistan'da, Gürcistan'da, Ortadoğu'da taklit edilen ürünlerimiz olabilir. Ama spesifik olarak Azerbaycan'la ilgili şikayet geldiği için Azerbaycan diyoruz" dedi.

Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmadıkları için sonuç almakta zorluk çektiklerini anlatan Kocasert, "Ancak ikili ilişkilerden, siyasi ilişkilerden sonuç almayı düşünüyoruz. 'Bir millet iki devlet' anlayışı ile 'Bunu bize yapmayın, orijinal malı kullanın' şeklinde ricalarla ancak bunun önüne geçebiliriz. Hükümetler arası diyalogla bunu engellemeye çalışıyoruz. Hukuki olarak çok ciddi yaptırım uygulama şansımız yok. Dünya Ticaret Örgütü üyesi değiller, görüşmeleri devam ediyor" diye konuştu.

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141