• BIST 10185.91
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 27 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Türk Arap Gıda Zirvesi

Türk Arap Gıda Zirvesi
Tunus Ticaret Bakanı Maatar: "Arap ülkeleri olarak Türkiye'nin birikiminden istifade etmemiz, ikili ilişkilerin önündeki engelleri aradan kaldırmamız gerekiyor

Tunus Ticaret Bakanı Abdülvehab Maatar, Arap ülkelerinin Türkiye'nin tarım ve gıda sektöründeki gücünden istifade etmesi gerektiğini, Türk ve Arap işadamları arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği tarafından Çeşme Sheraton Otel'de düzenlenen 1. Türk Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Zirvesi ve İkili Görüşme Organizasyonu düzenlenen törenle açıldı.

Törende konuşan Abdülvehab Maatar, Tunus olarak gıda konusuna büyük önem verdiklerini, bu toplantıya iş adamı ve çiftçi örgütlerinden temsilcilerle katıldıklarını söyledi.

Özel sektörün, iş adamlarının uluslararası ilişkilerde çok büyük öneminin bulunduğunu, ülkelerin de ikili ilişkilerini canlandırmak için iş adamlarına yardım etmesinin gerektiğine inandıklarını kaydeden Bakan Maatar, "Arap ülkeleri olarak Türkiye'nin birikiminden istifade etmemiz gerekiyor. Bizi bir araya getiren dinimiz, coğrafi konumumuz, aramızdaki benzerlik ve iktisadi menfaatlerimizdir. Arap ülkeleri olarak Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendirmemiz ve bunun önündeki engelleri aradan kaldırmamız gerekir"dedi.

Arap ülkelerinde gıda açığı bulunduğunu, tarım alanında teknolojinin gelişmiş olmaması nedeniyle verimliliğin çok düşük kaldığını ifade eden Maatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye zirai üretim ve gıda konusunda çok ilerlemiş, mesafe katetmiş. Bu gücünden istifade etmemiz gerekir. Yeni dinamik alanlar oluşturmamız gerekir. Bunun için de Türk iş adamlarıyla Arap iş adamları arasında güçlü bir köprü kurmamız gerekir. Bunun meyvesini hızlı bir şekilde vereceğini düşürüyoruz. Yardımlaşmanın dışında başka bir seçeneğimiz yoktur. Bu konferansın bir hareket noktası olmasını dilerim."

- Türk hükümetine teşekkür

Büyükelçiler adına konuşan Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf da Türk ve Arap iş adamlarının ikili ilişkilerini güçlendirmesi adına son dönemde yoğun çaba sarf edildiğini gördüklerini, Türk hükümetinin, bakanlıkların ve sanayi ve ticaret odalarının sunduğu hizmetlere tanık olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin son dönemdeki büyümesine dikkati çeken Maruf, büyük ülkelere karşı çok büyük çaba sarf eden ve o saflara katılma yolunda başarı sağlayan Türkiye'nin Arap ülkelerine de büyük destek verdiğini söyledi. Türkiye'nin tecrübelerinden istifade etmeye çalıştıklarını anlatan Maruf, "Türkiye tüm Arap ülkelerine gerçekten çok şeyler sundu. Elçiler olarak buna şahidiz. Tüm Arap ülkelerinde, şehirlerinde Türkiye'den giden yardımları, deneyimli iş adamlarının faaliyetlerini görüyoruz. Türkiye'yi kendimize dost, arkadaş ve çok yakınımız olarak görüyoruz. Biz ve Türkler, gerçekten çok yakın olmamız gerekiyor. Arap ve Türkler arasındaki ticari ilişkileri iki ülkenin halkları için geliştirmemiz gerekiyor."

Maruf, Filistin'in mücadelesine verdiği destekten dolayı Türk hükümeti ve Türk halkına müteşekkir olduklarını da sözlerine ekledi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise İzmir'in tarımsal üretim ve gıda sanayisinde ülke üretimi içinde çok önemli bir payının bulunduğunu, Ege Bölgesi'nden yıllık 3,5-4 milyar dolarlık gıda ihracatı yapıldığını belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıdalarda hijyenin sağlanması adına son dönemde büyük adımlar attığını kaydetti.

Toprak, Arap ülkelerinin İzmir'in EXPO 2020 adaylığına da destek olmasını istediklerini sözlerine ekledi.

- EXPO'ya destek talebi

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ise İzmir'in EXPO 2020 adaylığına dikkati çekerek 27 Kasım'da yapılacak oylamada Dubai'ye karşı mücadele verileceğini ifade etti.

Sait, "Dubai tabii ki kardeş ülke, EXPO'ya ne kadar ihtiyacı var bilemiyorum ama İzmir'in gerçekten ihtiyacı var. Bu konuda samimi ve istekli olan İzmir bunu hak ediyor diye düşünüyoruz. Arap ülkelerinin İzmir'i tercih etmesini istiyoruz. İzmir çok gayret gösterdi. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz" dedi.

Türk Arap İşadamları Derneği Başkan Vekili Sedat Kutlu, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacminin toplam ticaret içinde yüzde 5 yer tuttuğunu, bunu yüzde 10'un üzerine çıkarmak için gayret gösterdiklerini ifade ederek, benzeri toplantıların 22 Arap ülkesinde devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Açılışta Arap ülkeleri ticaret odaları adına konuşan Umman Ticaret Odası Başkanı Halil Bin Ahdullah El Hanci ise gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, Arap ülkelerinin ortak girişimlere daha büyük önem vermesi gerektiğine işaret etti.

Toplantıya 13 ülkenin büyükelçisi, 7 ülkenin büyükelçi yardımcısı, 11 ülkeden de ticaret odası başkanı katıldı. Yaklaşık 600 Arap iş adamının katıldığı zirvede 67 Türk firmasının stantlarının bulunduğu bir fuar da düzenlendi.

Muhabir: Tolga Albay
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141