• BIST 10319.96
  • Altın 2465.437
  • Dolar 32.2606
  • Euro 35.0379
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

TÜBİTAK'tan üniversitelere "teknoloji transferi" desteği

TÜBİTAK'tan üniversitelere teknoloji transferi desteği
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Altunbaşak: "Üniversitedeki bilginin ticarileşmesini, dış dünyaya aktarılmasını sağlamak amacıyla ara yüz olarak kullanılacak teknoloji transferi ofislerini Türkiye'deki her üniversiteye kurma kararı aldık"- "Türkiye'nin

EFSUN YILMAZ - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, üniversitedeki bilginin ticarileşmesi ve dış dünyaya aktarılmasını sağlamak için ara yüz olarak kullanılacak teknoloji transferi ofislerini Türkiye'deki her üniversiteye kurma kararı aldıklarını söyledi.

Altunbaşak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de girişimciliğin son yıllarda çok hızlı geliştiğini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın desteklediği bine yakın firma olduğunu ifade eden Altunbaşak, "Desteklediğimiz firmalar, yeni kurulmuş özellikle high tech alanındaki kuruluşlar. Bu firmalar sadece bizim desteklediklerimiz. Bunların dışında da Türkiye'de çok sayıda firma var, bunlar eskiden yoktu, 20 sene önceye baktığınızda böyle firmalar göremiyordunuz" dedi.

Üniversitelerde teknoparkların kurulduğuna işaret eden Yücel Altunbaşak, öğretim üyelerinin de öğrencilerin de şirketler kurmaya başladığını anlattı.

- "Her sene 10 üniversiteye teknoloji transferi ofisi"

Altunbaşak, TÜBİTAK olarak her üniversiteye "teknoloji transferi ofisi" kurma kararı aldıklarını kaydederek, "Program çok iyi gidiyor, her sene 10 üniversiteye teknoloji transferi ofisi kuruyoruz. Geçen sene teknoloji transferi ofisi kurmak isteyen üniversiteler arasında tabiri yerindeyse kıran kırana bir mücadele oldu" diye konuştu.

Teknoloji transfer ofisi kurulması konusunda alan tanımı olmadığını, sosyal bilimlerde de temel bilimlerde de kurulacak ofislerin son derece faydalı olacağını dile getiren Altunbaşak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üniversitedeki bilginin ticarileşmesini, dış dünyaya aktarılmasını sağlamak amacıyla ara yüz olarak kullanılacak teknoloji transferi ofislerini Türkiye'deki her üniversiteye kurma kararı aldık. Amerika, Finlandiya gibi ülkelerle kıyasladığımızda daha bizim gitmemiz gereken çok yol var ancak Türkiye'nin gidişatı dünyada çok iyi. Dünyadaki teknoloji otoriteleri Türkiye'yi övüyor."

- "Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulabilmesi için..."

Altunbaşak, Türkiye'de ilk grup reformların tamamlandığını, ikinci grup reformların başlatıldığını, reformların başında da "eğitim" konusunun yer aldığını dile getirdi.

Eğitim ile birçok alanda ilerleme sağlanabileceğine değinen Altunbaşak, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulabilmesi çin iki çıkış yolu var, biri eğitim, diğeri Ar-Ge'ye yatırım yapmaktır. Şu ana kadar orta gelir tuzağından kurtulanlar bunu yapmışlar. Literatür de öyle diyor. Türkiye'de eğitim meselesine bakmamız gerekiyor. Okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar yapılması gerekenler var. Bunlar daha çok Milli Eğitim Bakanlığı'nın konusu. İkinci grupta ise Ar-Ge'ye dikkat edilmesi gerekiyor. TÜBİTAK da bu konuyla ilgileniyor. Orta gelir tuzağından çıkabilmek için başka yol bilen varsa bize de öğretsin biz de çıkalım."

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141