• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

"Teşvik sistemi komşu illeri mağdur ediyor"

Teşvik sistemi komşu illeri mağdur ediyor
TOBB Başkan Yardımcısı Yorgancılar:- "Teşvik sistemi İzmir'i mağdur ediyor. Yatırımcı, 2. bölgede olan İzmir'deki OSB'ler yerine 4. bölgede olan Manisa'yı tercih ediyor. Bu durum İzmir'deki OSB'lerin boş kalmasına yol açıyor

ALİ RIZA KARASU - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, mevcut teşvik sisteminin İzmir'i mağdur ettiğini, organize sanayi bölgelerinin bu nedenle boş kaldığını savundu.

Yorgancılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırımcının teşvikte 2. bölgede yer alan İzmir yerine 4. bölgede olan komşu il Manisa'daki Organize Sanayi Bölgeleri'ni (OSB) tercih ettiğini belirtti.

İzmir'deki 13 OSB'deki parsellerin yüzde 39'unun boş olduğunu kaydeden Yorgancılar, kentin yatırım teşviklerinden yeterince pay alamadığını dile getirdi.

OSB'lerde uygulanan teşvik sisteminde İzmir'in 2. bölgede yer aldığını, komşu il Manisa'nın 4. bölgede olması sebebiyle kent sanayinin kan kaybettiğini öne süren Yorgancılar, "Teşvik sistemi İzmir'i mağdur ediyor. Yatırımcı, 2. bölgede olan İzmir'deki OSB'ler yerine 4. bölgede olan Manisa'yı tercih ediyor. Bu durum İzmir'deki OSB'lerin boş kalmasına yol açıyor" diye konuştu.

İzmir'in Manisa sınırına yakın bölgelerdeki sanayi yatırımlarının yürürlükteki teşvik sisteminden zarar gördüğüne değinen Ender Yorgancılar, şöyle konuştu:

"Rakamlar teşvik sisteminde istenen sonuçların elde edilemediğini gösteriyor. İzmir Kınık OSB ile Manisa Soma OSB arasında 10 kilometre var. Kınık'ta yatırım yaparsan 2. bölge, Soma'da yaparsan 4. bölge teşviğini alıyorsun. Aliağa OSB ile Manisa OSB arası 7-8 kilometre aynı durum söz konusu. Bağyurdu OSB ile Turgutlu OSB'in sınırları neredeyse aynı. Bir adım sonra diğerine geçiyorsun. Turgutlu OSB 4. bölge, Bağyurdu 2. bölgede olduğu için yatırımcı Turgutlu'yu tercih ediyor. İzmir'deki OSB'lerde bu nedenle bugün yüzde 39 boş yer var. Hiç olmazsa bu OSB'ler doluncaya kadar komşu illerin teşviğinden bizi yararlandırın diyoruz. Yeni bir yer için istemiyoruz. OSB'ler dolsun ondan sonra kaldırın."

- "İzmir'de ortaklık kültürü eksik"

Ender Yorgancılar, İzmir'de ortaklık kültürünün eksik olduğuna değindi.

Herkesin "az olsun kendimin olsun" mantığıyla hareket ettiğini dile getiren Yorgancılar, "Ortaklık kültürü eksik olduğu için güçlü sermaye oluşmuyor. Güçler birleştirilirse daha büyük projeler, yatırımlar söz konusu oluyor. İzmirlilerin büyük projelerde olmamasında ortaklık kültürünün gelişmemesinin büyük katısı bulunuyor" dedi.

İzmir'in önümüzdeki dönemde öncelikli olarak çözmesi gereken konuların başında kentsel dönüşüm konusunun geldiğine işaret eden Yorgancılar, yeni kent merkezi olarak belirlenen Bayraklı-Turan bölgesinde inşaatların bir an önce başlaması ve EXPO 2020 alanı olarak belirlenen İnciraltı'nın ayağa kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Bu üç konunun İzmir'e yeni bir ivme kazandıracağını bildiren Yorgancılar, yatırımların önlenmesi adına açılan davaları hatırlatarak, "İzmir'in maalesef istemezükçüleri var. Açılan davalar var, biri bitiyor diğeri açılıyor. Demokrasi varsa dava açma hakkı da vardır. Dava açmasını engelleyemiyorsun" şeklinde konuştu.

Muhabir: Ali Riza Karasu
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141