• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C

SONSUZ BAHARIN ÜLKESİ GUATEMALA (1)

SONSUZ BAHARIN ÜLKESİ GUATEMALA (1)
Pekcan Türkeş yazdı...

Guatemala; kuzeyde Meksika,doğuda Belize ve Honduras, güneyde ise El Salvador ile komşudur. Ayrıca doğuda Karayip Denizine,batıda Büyük Okyanus’a kıyısı vardır. İspanyol fetihlerinden önce Maya medeniyetine de ev sahipligi yapmış olan ülkenin kuzey kesimleri adeta açık hava müzesi gibidir. 

Guatemala;yıllar süren iç savaş, onbinlerce ölüm, insan hakkı ihlalleri, çokuluslu şirketlerin sömürü düzeni, askeri darbeler, baskıcı rejimlerin ardından yeni yeni huzura kavuşuyor.

78ecea04-b8ab-4f9e-9325-d0ade457d6b5.jpg

Sonsuz baharın ülkesi Guatemala’nın büyük bir kısmı ormanlıklarla kaplı olduğu için nemli ve yarı Tropikal iklime sahiptir. Guatemala’da hava ne çok sıcak ne çok soğuk.Yemyeşil dağlar nehirler,şelaleler ve göller ile de doğal bir cennet olduğu çok rahatlıkla söylenebilir. Eski başkent küçük ve sevimli şehir Antigua’da İspanyol mimarisinden çok güzel örnekleri var. Özellikle Tikal Maya eserleri ile volkanik dağlar ve Atitlan Gölü kıyısındaki Panajechal gerçekten görülmeye değer. 

img-20231029-wa0097.jpg

DÜNYANIN EN YÜKSEK BAŞKENTLERİNDEN BİRİ GUATEMALA CİUDAD

 

Guatemala’nın başkenti de ülkenin ismi gibi aynıdır. Oldukça zengin bir etnik yapıya sahip olan Guatemala'da Avrupalı göçmenler ve yerliler, melez bir kimlik oluşturmuştur. Bunun yanı sıra Guatemala'da Avrupalı ve kızılderili nüfus da bulunmaktadır.

Tarih boyunca yerleşim yerleri genelde deniz seviyesine yakın ya da nehirlerin etrafında toplandı. Ancak bazı şehirler var ki onlar çok yükseklere kuruldu.İşte Guatemala’nın başkenti Guatemala Ciudad Şehri de 1,529 metre yüksekte kurulmuştur. Dünyadaki yüksek rakımlı şehirlerden bazıları:La Paz-Bolivya: 3,640 metre, Quito-Ekvador: 2850, Sana-Yemen:2250 Metre.

img-20231029-wa0098.jpgimg-20231029-wa0098.jpg

KÜÇÜK İSRAİL; GUATEMALA

 

Guatemala;Birleşmiş Milletlerde yapılan oylamadaki "evet" oyuna uygun şekilde İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı almıştır. Bu gün başkentte İsrail devleti tarafından yaptırılan birçok anıt bulunuyor. Halkın sempatisi ile devlet politikasından dolayı İbranice yahut İsrail devleti ile ilintili isimlendirilmiş birçok dükkan vs. bulunması sebebiyle küçük İsrail benzetmesi yapılabilir. ekonomik zorluklar, politik yozlaşma, güvenlik problemleri ve ülkenin her türlü nimetini hala sömüren %20'lik beyaz nüfusa rağmen çevre ülkelerde bulunmayan oldukça şık ve rafine işletmeler de yer almakla birlikte, hayat pahalılığı had safhada. 

img-20231029-wa0092.jpg

KAHVE PLANTASYONLARINDA ÇALIŞTIRILAN AFRİKALILAR

 

Burada yaşayanların çoğu Guatemala’ya sonradan yerleştirilen ve köle olarak çalıştırılan ve artık yerlilerle karışan Afrikalılardır..

Guatemala sistematik olarak yok edilmiş bir yerli nüfusa sahiptir.çok beğenilen kahveleri yüzünden emperyalist güçler tarafından yüzlerce yıl sömürülmüş ve kahve plantasyonları binlerce yerlinin mezarı olmuştur.

 

GUATEMALA CİTY HIRSIZLIK ve SOYGUN

 

Guatemala City’de gece saat 01:00 dan sonra umumi mekanlarda ve marketlerde içki satışının yasak oldugu , hemen hemen her yetişkin vatandaşın üzerinde silah taşıdığı ve en küçük market önlerinde dahi yağmalamalara karşı makineli tüfek taşıyan güvenlik elemanlarına rastlayabileceğiniz bir garip ülke.

Guatemala’da hırsızlık ve soygun suçları oldukça yaygın.Güvenlik nedeniyle, her zaman dikkatli ve tedbirli olunmalı. Kaldığım otel merkeze yakın olduğu halde önümü kesen iki soyguncudan dilsiz ve sağır rolü yaparak kurtuldum.Toplu taşıma yerine taksi kullanmak daha güvenli olabileceği kanaatindeyim.Taksiyi de Otelin anlaşmalı olduğu Taksi durağından çağırmak daha uygundur.Bakkallar geceleyin tıpkı bizdeki Nöbetçi Eczahaneler gibi Parmaklıklar arasından istenilen şeyi veriyorlar.Bu muhteşem güzelliklere rağmen maalesef Guatemala’da insan kendini pek güvende hissedemiyor. Uyuşturucu kaçakçıları yollarda Hummer Jipleriyle cirit atıyor. Bazı yolları oldukça bakımsız..

3a1417eb-9976-4f75-9116-2f3a3a7064bc.jpg

GUATEMALA'da KAYBOLANLAR "desaparecidos"

  1996'da Guetemala 'da terör A.B.D tarafından durdurulduğu zaman, 11 milyon nüfusu olan Guatemala'da 200 bin kişi öldürülmüş ve 50 bin kişi de kayıptı.Bu gün duvarlarda bu kayıp ilânları hâlâ duruyor.

 

ORTA ÇAĞ’IN MİSTİK HAVASI ANTİGUA’DA

 

Orta Amerika’daki İspanyol sömürgelerinin merkezi olan Antigua; Meksiko şehri ile Lima arasındaki en önemli yerleşme birimiydi. Daha sonra, Aqua Yanardağının altında kalarak yok olmuş.Aynı yerde kurulan köye Ciudad Vieja (eski kent) adı verildi. 1542'de Ciudad Vieja yakınlarında Santiago adıyla yeni bir başkent kuruldu.Ancak 1773'te bir deprem sonucunda yıkıldı. Bunun üzerine başkent, bugünkü adı Ciudad de Guatemala olan, 24 km uzaktaki Nueva Guatemala'ya (yeni Guatemala) taşındı. Santiago ise, Antigua Guatemala (eski Guatemala) ya da kısaca Antigua olarak anılmaya başladı.

3f4c684d-d47c-465b-ade6-60f63e154239.jpg

Eski başkenti Antigua guatemala (kısaca antigua deniyor) dünyanın en güzel, en sevimli şehirlerinden biri. Yemyeşil tepelerle ve volkanlarla çevrili çukur bir alanda kurulu, ara ara tüten volkanların tepelerini kaplayan bulutlarıyla çizgi filmden fırlamış gibi duran, neredeyse gerçekdışı bir yer.

Sömürge Döneminde Orta Amerika'nın 233 sene baş kentlik yapmış olan Antigua, Arnavut kaldırımlı taşları,"Chicken Bus"tâblr edilen tavukların bile taşındığı Otobüsleri ismiyle müsemma Antika bir şehir.

Arka planda Sömürge döneminden kalma La Merced Kilisesi,1767 yılında Barok mimari tarzda inşa edilmiştir.

Bruges (Belçika) Dubrovnik (Hırvatistan) Lecce (İtalya) Bath (İngiltere) Annecy (Fransa) Orta Çağ’dan kalma kasabalarını ziyaret etmeme rağmen dar Arnavut kaldırımı taşlı sokakları ve mavi, turuncu, kırmızı ve sarı parlak renkli binaları ile 233 yıldır sömürge başkenti olarak hizmet veren tek katlı rengarenk evleri buram buram tarih ve kültür kokan Antigua beni adeta büyüledi. Şehirde birçok ilginç kilise -manastır, Sokak yemeği, sakin bir atmosfer, üç tekerlekli taksiler ve eski ABD okul otobüslerini görüyoruz 

Yanardağ eteğindeki heybetli konumu ve yumuşak iklimi, Guatemala'nın pek çok yerinden ulaşım kolaylığı, başkent Guatemala’ya oranla daha sakin ve güvenli bir kent olması, onu gözde bir dinlenme ve yerleşim merkezi haline getirmiştir. Paskalya’dan önceki Kutsal Hafta sırasında burada yapılan şenlik Guatemala'nın en ünlü şenliklerinden biridir.

09a4eacc-f4c8-4bd3-8d0c-409af85f15f1.jpg

Sömürge döneminden kalma yapılar ve harabeler, kente bir sömürge tarihi müzesi görünümü veriyor. Kent merkezindeki alanda ve çevresinde bulunan, sömürge dönemine ait yapıların çoğu bugün de kamu kuruluşlarınca kullanılmaktadır. Kentin her yerinde pek çok kilise, manastır ve onarılmış ev vardır. En çok tercih edilen kahvenin üretildiği Antigua’da bulunan ilginç yapılardan bazıları; 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141