• BIST 10319.96
  • Altın 2465.437
  • Dolar 32.2606
  • Euro 35.0379
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 8 °C

Seramik Vadisi destek bekliyor

Seramik Vadisi destek bekliyor
Çömlek üretiminde eski günlerini arayan Menemen'de turizm sektöründen daha fazla pay alabilmek amacıyla Seramik Vadisi Projesi geliştirildi- Menemen Çömlekçiler Derneği Başkanı Saruhan: "Çömlek üretiminde yaklaşık bin yıllık bir tarihe sahip Menemen,

TOLGA ALBAY - Bölgedeki kazılarda elde edilen bulgulara göre toprak eşya üretiminin M.Ö. 7'nci yüzyıldan bu yana devam ettiği Menemen'de üretimi yeniden canlandırmak için Seramik Vadisi Projesi hazırlandı.

Menemen Çömlekçiler Derneği Başkanı Ertan Saruhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede üretimi tarih boyunca devam eden çömlekçiliğin en zor dönemlerinden birini yaşadığını söyledi.

Cumhuriyet öncesi Rum ustaların faaliyet gösterdiği atölyelerde geniş bir coğrafyanın ihtiyaçları için üretim yapıldığını, daha sonra Konya'dan gelen ustalar eliyle çalıştırılmaya başladığını anlatan Saruhan, ambalaj sanayisindeki gelişimle önemi azalan sektörün 2000'li yıllara kadar saksı ve dekoratif ürünlerle gelişimini devam ettirdiğini kaydetti.

Bu dönemde Avrupa ülkelerine önemli miktarda ihracat yapıldığını ancak Uzakdoğu ülkelerinin pazara girmesiyle ihracatın bıçak gibi kesildiğini ifade eden Saruhan, şöyle konuştu:

"İlçede her birinde yüze yakın işçinin çalıştığı atölyelerin bir kısmının kapılarına kilit vurdu. Halen 23 atölye var. Ancak yüzde 10 kapasiteyle çalışıyorlar. Bir çok usta ve kalifiye işçi başka sektörlere geçti. Mevcut ustalar da farklı bir iş bulamadığı için devam ediyor. Süreç böyle devam ederse 10 yıl içinde ilçenin çömlekçilik geleneği tarih kitaplarında anılır duruma gelecek."

- "Hammaddemiz yol inşaatında kullanılıyor"

Hammadde sağladıkları ocakların yol inşaatlarında dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere kapatıldığını, maliyetlerini önemli ölçüde düşürecek doğalgazı bölgeye bir türlü getiremediklerini aktaran Saruhan, dünyada seramik sanatına ilginin arttığını, her geçen gün farklı bir ülkeden sanatçının Menemen çömleğini öğrenmek üzere ilçeye geldiğini söyledi.

Yurt içinde bu konuda duyarsızlığın hakim olduğuna değinen Saruhan, bu gidişe dur diyebilmek için üniversitelerle ortak projeler geliştirmeye başladıklarını, çömlekçiliğin Avanos örneğinde olduğu gibi kurtuluşunun turizm ile sağlanacağı gerçeğinden hareketle Seramik Vadisi ve Çömlekçiler Köyü Projesi hazırladıklarını bildirdi.

- "Hobi atölyeleri de olacak"

Etaplar halinde gerçekleşmesi öngörülen proje ile Bergama yönüne giden turist kafileleri ve yerli turistlere yönelik olarak Çömlekçiler köyü oluşturulacağını, atölyelerin, satış alanlarının ve hobi atölyelerinin bulunduğu bu alanda Çömlekçilik Müzesi, tasarım, Ar-Ge, inovasyon ve eğitim merkezlerinin de konuşlanacağına değinen Saruhan, projeyle ilgili ilgili kurumlardan yer tahsisi talebinde bulunduklarını hatırlattı.

Başvuruların değerlendirme aşamasında olduğuna işaret eden Saruhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hazırladığımız eylem planı ile çömlekçiler için yeniden yapılanma öngörüyoruz. Üretim teknolojisi ve pazarlama sorunun çözümü için anonim şirket çatısı altında bir oluşum hedefliyoruz. Bu kapsamda yurt içi ve yurt dışında depo ve satış kanalları oluştaracağız. Bu konuda sağlanan devlet teşviklerinden yararlanmak için de başvuruda bulunduk. Çömlekçilikte bin yıllık tarihe sahip Menemen, bu geleneği geleceğe taşımak istiyor. Bu proje bizim için son fırsat, tüm yetkilileri bu konuya duyarlı olmaya çömlekçiliğe destek olmaya davet ediyoruz."

Muhabir: Tolga Albay
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141