• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Peştamal dünya pazarında

Peştamal dünya pazarında
Peştamalı dünya pazarında benimseten Denizlili tekstilciler, ünlü marka ve moda merkezlerine üretim yapıyor- DENİB Başkanı Kocasert: "İtalya'dan, Fransa'dan, İspanya'dan dünyanın çok ünlü markaları Denizli bölgesinden peştamal yaptırıyor

MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Peştamalı dünya pazarında benimseten Denizlili tekstilciler, ünlü marka ve moda merkezlerine üretim yapıyor.

Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Kızılcabölük beldesinde 650 yıldır üretimi sürdürülen el dokuması tekstil ürünleri, birçok ülke tarafından tercih ediliyor.

Truva filminde rol alan savaşçıların kullandığı pelerin ve elbiselik kumaşların dokunduğu Kızılcabölük'te el dokuması ürünlerin yanı sıra yarı otomatik ve tam otomatik makinelerde imal edilen tekstil ürünleri, 650 yıllık dokuma kültürünün izleri ile yurt içinde ve yurt dışında büyük rağbet görüyor.

Özellikle Osmanlı hamam kültüründe yaygın olan peştamal, taşınması ve kullanımının kolay olmasından dolayı son yıllarda yurt dışından çok talep ediliyor.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, peştamalın Osmanlı'dan günümüze taşınan çok önemli bir gelenek olduğunu belirtti.

"Türk hamamı kavramı dünyaca ünlü, adeta ülkemizin çok önemli bir markası" diyen Kocasert, şöyle devam etti:

"Dünyanın hemen hemen her yerinde birçok lüks otelde ve spa merkezinde mutlaka Türk hamamı var. Türk hamamı demek aynı zamanda peştamal demek. Atalarımız yüzlerce yıl boyunca hamam kültürünün yanında peştamal kültürünü de yaşamışlar ve yaşatmışlar. Günümüze kadar da bu gelenek taşındı. Daha düne kadar nostaljiydi, geçmişten günümüze taşınan bir gelenekti. Ancak son 2 yıldır peştamalda gözle görülür bir canlanma yaşanıyor. Kurulanma aracı olarak kullandığımız banyolardaki, havuzlardaki, plajlardaki havluların yerine artık tekrar peştamallar almaya başladı. Öyle ki geleneksel peştamalın yerine moda ve tasarım unsurlarını içeren, iplik, boya, jakarlı, son derece ilgi ve dikkat çekici peştamallarımız var. Bazıları hala kara tezgahta geleneksel yöntemlerle dokunuyor, bazıları ise günümüzün modern teknolojisini taşıyor.

Popüler kültürle peştamalın artık ünlü markaların koleksiyonlarında yer aldığını vurgulayan Kocasert, "Ama şunu gururlu söylemek istiyorum ki, sadece ülkemizden değil bilhassa İtalya'dan, Fransa'dan, İspanya'dan dünyanın çok ünlü markaları Denizli bölgesinden peştamal yaptırıyor. Öyle sanıyorum ki valizde çok daha az yer tuttuğu için, taşıması ve kullanması çok kolay olduğu için, üstelik çok da hızlı kuruduğu için peştamallar her geçen gün evimizde, banyomuzda ya da havuzlarda, plajlarda çok daha fazla yer alıyor. Bu kültürün tekrar canlanması da bizi ayrıca mutlu ediyor" dedi.

Peştamalın yeni trend olduğuna dikkati çeken Kocasert, ürünleri yüksek ücretler ödenerek alınan dünyaca ünlü markaların ev tekstili koleksiyonlarında artık peştamalın da bulunduğuna işaret etti.

Kocasert, "Üstelik bu peştamalların tamamına yakını Denizli imalatı. Özellikle de Buldan ve Kızılcabölük imalatı. Denizli'de üretilen peştamalların kalitesi ile dünya piyasasında önemli bir yeri var" diye konuştu.

- "Çantada yer kaplamadığı için daha çok tercih ediyorlar"

Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu da Kızılcabölük'de 650 yıllık dokuma geleneğinin modernleşerek devam ettiğini ifade etti.

Kızılcabölük dokuma ürünlerinin ününün Türkiye sınırlarını aştığını söyleyen Uslu, "Özellikle peştamallar, dünya çapında talep gören ürünler haline geldi. İhracat yapan firmaların uğrak noktası haline gelen Kızılcabölük'te dokumacıların ihtiyaçlarını karşılama ve destek olma konusunda da Kızılcabölük Belediyesi olarak elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. Ulusal ve uluslararası fuarlarda Kızılcabölük dokumasının tanıtımı konusunda dokumacılarımızla, esnafımızla hareket ederek, geleneksel bir periyot çizerek günümüze kadar gelmiş olan dokumanın, natürel, orijinal dokumanın dünya piyasasında insanların hizmetine sunulması konusunda desteklerimiz devam ediyor" dedi.

Kızılcabölük'te peştamal üreticisi Ahmet Dobulga ise 50 yıldır dokumacılıkla uğraştığını, o yıllarda böyle geniş imkanların olmadığını belirterek el dokuması tezgahların yanında motorlu tezgahlar da kurduklarını anlattı.

İmalatlarının yaklaşık yüzde 70'ini yurt dışına ihraç ettiklerini dile getiren Dobulga, şunları kaydetti:

"ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya, Avustralya'ya ihracat gerçekleştiriyoruz. Yurt dışından gelen siparişleri alıyoruz, gönderiyoruz. İki hafta önce Avustralya'ya bir konteyner dolusu mal yükledik. Peştamalın birinci tercih edilmesinin nedeni, yüzde 100 pamuk, renklerimiz reaktif, boya garantili. Kullanım amacı artık havludan biraz daha iyi, bayanların çantasında fazla bir yer kaplamadığı için plaja giden bayanlar, peştamalı daha çok tercih ediyorlar. Bunların çok güzel kullanım alanları var. Peştamaldan yine annelerimizin peşkirleri var, peşkir yapıyoruz, eski bazı unutulmuş. Peştamal Türkiye'de unutulmuştu, ona biz yeniden can verdik. Denizli'de, Buldan'da, Babadağ'da 15 yıl evvel peştamalı bilmezlerdi, Kızılcabölük'ten gördüler, hepsi şimdi peştamalcı oldular. Olsunlar, biz de istiyoruz herkes yapsın, insanlarımıza iş kapısı olmuş oldu."

Dobulga, yanında şu an 35 kişi çalıştırdığını, siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141