• BIST 10099.03
  • Altın 3029.073
  • Dolar 34.8554
  • Euro 36.7581
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 8 °C

"Ney vefalı bir dost gibi"

Ney vefalı bir dost gibi
Akdeniz Bölgesi'ndeki sazlıklardan kış aylarında topladığı kamışları Germencik'teki atölyesinde 1 yıl gölgede kuruttuktan sonra özenli bir çalışmayla neye dönüştüren Coşkun Sezer Taşlı, sabır gerektiren ney yapımını bir gönül işi olarak görüyor- T

GÖKMEN ŞİRECİ - Akdeniz Bölgesi'ndeki sazlıklardan kış aylarında topladığı kamışları, Germencik'teki atölyesinde 1 yıl gölgede kuruttuktan sonra özenli bir çalışmayla neye dönüştüren Coşkun Sezer Taşlı, sabır gerektiren ney yapımını bir gönül işi olarak görüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü "ney yapımcısı" unvanına sahip, 52 yaşındaki Aydınlı ney ustası Taşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında Antalya, Hatay ve Mersin'deki sazlıklardan topladığı kamışları atölyesine getirmesinin ardından ney yapım sürecinin başladığına işaret etti.

Taşlı, ney yapım aşamalarıyla ilgili şunları kaydetti:

"Ney yapımına uygun olan kamışların öncelikle 1 yıl kurumaya bırakılması gerekiyor. Kamışları yazın gölgeli güneşte kuruması şart. Kurutma işleminin ardından kamışların içi kendine özgü fırçalarla özenle temizleniyor. Alttan boğum kapakları, genişten dara doğru açılıyor. Doğru sesi alabilmek için akort cihazı ile kontrol de yapılıyor. Kamışların uçlarına çatlamasını önlemek için parazvane denilen metal yüzükler takılıyor. Sonrasında kamışa üflemeyi kolaylaştıran parça olan başpare takımı gerçekleştiriliyor. Perdeler de boğum çizgilerine denk gelecek şekilde açılıyor. Perdelerin açılmasının ardından ney, fındık ya da susam yağı ile yağlanarak hazır hale geliyor."

- "Bir gönül işi, hobi olarak görüyorum"

Taşlı, önceleri ney kamışı kesip sattığını, İstanbul'da tanıştığı bir ney ustasından bu işi öğrendiğini anlattı.

Aydın'a döndüğünde evinin yanında atölyesini kurarak işe başladığını ifade eden Taşlı, şöyle konuştu:

"15 yıldan bu yana ney yapıyorum. Sipariş üzerine özel olarak ney yapmanın yanı sıra İstanbul ve Ankara'daki müzik marketlere de gönderiyorum. Bir gönül işi, hobi olarak görüyorum. Maddi bir beklentim yok. Ney satışından elde ettiğim parayı yeniden malzeme alımında kullanıyorum."

- "Gönlümü ona döküyorum"

Taşlı, ney çalarken çok farklı duygular tattığını, bu güzelliği herkesin yaşamasını istediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ney sesi insanı çok farklı alemlere götürüyor. Ney beni çok iyi anlıyor, adeta onunla dertleşiyorum. Ney, her an görüşüp gönlünü dökebileceğin, seni dinleyen, dertleşebileceğin vefalı bir dost gibi. Beni çok iyi anlıyormuş gibi his veriyor. Bu da insanı çok rahatlatıyor. Ney yapıp birisine verdiğimde, çok iyi bir dost, vefalı bir arkadaş verdiğimi düşünüyorum. Ney yapımı bu açıdan bana ayrı bir haz aşılıyor."

Muhabir: Ali Gökmen Şireci
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141