Mozole’de barok müzik festivali
Karya Kültür ve Sanat Derneği, 21-22-23 Eylül tarihlerinde halka açık ve ücretsiz olarak “III. Karsanat Barok Müzik Festivali”ni gerçekleştirecek.
2008 yılında Bodrum’da kurulan Karya Kültür ve Sanat Derneği (KARSANAT) , her yıl bir antik beldede barok müzik konserleri veriyor. En son geçtiğimiz yıl Bodrum Kalesi Orta Avlusunda üç gün boyunca, Yunanistan’dan gelen bir sanatçı gurubu , Karya Türk Müziği Topluluğu ve Karya Barok Topluluğu ile , yerli yabancı sanatseverlerin yoğun katılımında, izleyicileri büyülemişlerdi. Bu yıl da , festivalin ilk günü olan 21 Eylül’de, Avusturya’dan CAPELLA LEOPOLDİNA gurubu konuk oluyor. Dernek yetkililerinin , festival ile ilgili yaptıkları duyuru ise şöyle:
MOZOLE'DE BİR İLK
“Karya Kralı Mavzolos için M.Ö. 350 yılında anıt mezar olarak yapılan, görkemi nedeniyle dünyanın yedi harikasından biri sayılan ve Bodrum'da bulunan Mozole, günümüzde Müze olarak turistlerin ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Yapıldığı dönemde 46 metre yüksekliğinde olduğu tahmin edilen Mozole'den günümüze kalan yıkıntı ve kalıntılar, müzede yer almaktadır. Mozole'yi süsleyen ünlü heykeller Londra British Müzesi’ne taşınmıştır.
2008 de kurulan Karya Kültür ve Sanat Derneği, dernek bünyesinde kurduğu müzik topluluklarıyla tarihi mekanlarla örtüşen konserler vererek ve festivaller düzenleyerek faaliyetlerini sürdürmektedir.Didim Apollon Tapınağı, Stratonikeia antik kenti, geçtiğimiz yıl Bodrum Kalesi orta avlusunda verdikleri konserler belleklerden silinmemiştir. KARSANAT bu yıl yine bir ilke imza atarak, 21-22-23 Eylül tarihlerinde Mozole'de üç gün sürecek olan III.BODRUM Karsanat Barok Müzik Festivali'ni Bodrum Belediye Başkanlığı, Bodrum Ticaret Odası , THY, İstanbul Avusturya Kültür Ofisi, Karia Princess Hotel, PİTOS - Güvercinlik, Üç Rüzgar, Sky Marine, Agop’un Meyhanesi ve sanatseverlerin destekleriyle düzenlemektedir.
PROGRAM
21 Eylül açılılış konserinde Avusturya'dan konuk olan CAPELLA LEOPOLDİNA topluluğu - Elisabeth Baumer / barok obua&flüt, Ulli Engel / barok keman, Sandra Koppensteiner / barok yanflüt, Jörg Zwicker / barok viyolonsel, Susanne Pumhösl / klavsen; antik enstrümanlarla ünlü besteciler Haendel, Bach ve Telemann'ın triosonatlarına yer verecekler.
22Eylül festivalin ikinci günü Festival Sanat danışmanı Prof.Dr. Nevzat Atlığ'ın ( Devlet Sanatçısı) belirlediği programdaMehmet Yalgın – klasik kemençe, Kaşif Demiröz – ney, SafaHastaoğlu – kanun , Serdar Gökmen – viyolonsel, Tunca Yükselud , Ozan Pars – bendir'denoluşan KARYA TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU ve solist Özge Eyüpoğlu, aynı döneme denk gelen ünlü bestekarlarımızın eserlerinden oluşan bir repertuarla seyirciyle buluşacak.
23 Eylül deki kapanış konserinde KARYA BAROK TOPLULUĞU solistleri Nuri HarunAteş – kontrtenor, Kaan Buldular – kontrtenor, GülderenErdoğmuş – mezzosoprano, İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları Derya Kırcalı Gürlük – soprano ve Evrim Keskin –mezzosoprano, Karya Barok Yaylı Çalgılar Dörtlüsü eşliğinde Barok dönem operalarından ünlü aryalar, düetler ve Korallar seslendirecekler.
Festival süresince saat 20.45 de başlayacak olan konser etkinlikleri halka açık ve ücretsiz olacak.
ALMANYA'DAN DAVET
Dernek başkanı ve Festival Sanat yönetmeni Gülderene Erdoğmuş “Antik beldelerde yaptığımız Barok festivalleriyle, sadece beldemizde ve yurt içinde ünlenmekle kalmadık, yurt dışından da teklifler almaya başladık. İlk yurt dışı turnemizi PCE- Avrupa ŞatolarBirliği'nin daveti üzerine KARYA BAROK SOLİSTLERİ olarak 10-12 Ekim 2012 tarihleri arasında Almanya'da üç farklı şatoda gerçekleştireceğiz. 2013 için Avusturya, Almanya ve Belçıka'da festivallere katılmak üzere davetler aldık. 2014 için de Danimarka, Finlandiya, İsveç, Letonya, Litvanya, Estonya ve Slovenya'da konser turnesi daveti aldık ve temaslarımız halen devam ediyor.
Bodrum'un veTürkiye'nin tanıtımına büyük yarar sağlayacak olan bu etkinliklerde Bodrum'un “kültür elçileri” olmak hepimizi gururlandırmaktadır.”
KARSANAT’ın konser geceleri için bir de önerisi var: “ Bodrum Belediyesinin destekleriyle plastik sandalyeler bulundurulacaktır. Festival alanı oldukça geniş olduğundan arzu edenler yanlarında örtü ve yastık da getirebilirler. Rahat veya spor ayakkabı giyilmesini öneririz. Konserler ücretsiz olup halka açıktır. Konser Başlangıç Saatleri 20.45 dir. Kapılar konser başlangıç saatinde kapanacağından, geç kalınmamasını rica ederiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.