• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C

Kredi kartı ve kredilerde taksitlerin sınırlandırılması taslağı

Kredi kartı ve kredilerde taksitlerin sınırlandırılması taslağı
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş:- "Kredi kartı taksit sayısına getirilen uygulama perakende sektöründe sıkıntılara yol açacak. Böylesi tedbirler liberal ekonomiye yakışmıyor. Ne olacak, herkes peşin alışverişe mi dönecek, elbette hayır. Senet ile alı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, liberal ekonomiye sahip piyasalarda kredi kartları ile yapılan harcamalara sınır getirilmesinin sadece piyasayı sıkıntıya sokacağını savunarak, "Böylesi tedbirler liberal ekonomiye yakışmıyor. Ne olacak, herkes peşin alışverişe mi dönecek, elbette hayır. Senet ile alışveriş dönemi geri gelebilir" dedi.

İZTO kasım ayı olağan meclis toplantısında konuşan Demirtaş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun "Kredi kartlarının taksitlendirilmesine sınırlama" getirecek düzenlemeyi eleştirdi.

Kredi kartı ile alışverişlerde taksit sınırlamasının sadece piyasaları sıkıntıya sokacağını savunan Demirtaş, kararın özellikle perakende sektörünü etkileyeceğini söyledi. Demirtaş, "Kredi kartının hesapsız kullanılmasının bazı sorunlar yarattığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle limitte sınırlama getirilmesi doğru bir yöntem. Ama kredi kartı taksit sayısına getirilen uygulama perakende sektöründe sıkıntılara yol açacak. Böylesi tedbirler liberal ekonomiye yakışmıyor. Ne olacak, herkes peşin alışverişe mi dönecek, elbette hayır. Senet ile alışveriş dönemi geri gelebilir" dedi.

Türkiye'de 57 milyon kredi kartı bulunduğunu, borcu nedeniyle takipte olan kart sahibi sayısının 3 milyon olduğunu hatırlatan Demirtaş, ilk defa kredi kartına sahip olacakların toplam limiti ilk yıl aylık gelirinin 2 katını aşamamasının doğru bir karar olacağını dile getirdi.

Demirtaş, küresel piyasalarda FED odaklı gündemin ağırlığını koruduğunu, ABD'nin para musluğunu 2014'de kısma ihtimalinin gelişmekte olan ekonomileri tedirgin ettiğini vurguladı.

Türkiye ekonomisini 2014'de zorlu bir yıl beklediğine dikkati çeker Ekrem Demirtaş, "Geçmiş yıllarda yüzde 8-9 oranında büyüyen ülkemiz bugün yüzde 3 civarında büyüme oranları ile yetiniyor. Sayın Ali Babacan, dış finansman koşullarında sıkılaşma olacağını ve 2014'de gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının yavaşlayacağını vurguluyor. Bu gelişme, ülkemiz ekonomisi için 2014 yılında risk olabileceğine işaret ediyor" diye konuştu.

- Dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin kolaylaştırılması

Dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin kolaylaştırılması konusuna değinen Demirtaş, düzenlemeye karşı olduklarını belirtti. Eğitim sisteminin yap-boz tahtası haline getirilmemesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Ülkemizin geleceği, gençlerimizin iyi eğitim almasına bağlı. Ancak her yeni eğitim-öğretim yılında yeni bir uygulamayla karşı karşıya kalıyoruz. Ya mevzuatta ya da sınav sistemlerinde değişiklikler yapılıyor. O kadar çok değişiklik oldu ki, artık konunun uzmanları bile yapılan değişiklikleri takip edemiyor. Oda olarak dershanelerin kapatılmaması yönünde tepkimizi ortaya koyduk. Dershaneler geleceğin gençlerini yetiştiriyor. Eğitimde oluşan fırsat eşitsizliğini gideriyor. Sektörde görev yapan öğretmen ve idari personel ile istihdama ve ekonomiye çok büyük katkı sağlıyor. Anayasal olarak da bu eğitimin alınmasının önünde hiçbir engel yok."

- İzmir'deki su baskını

Demirtaş, İzmir'de hafta başında meydana gelen sağanak konusunda ise, can kaybının yaşanmamasının en büyük teselli olduğunu belirtti. Demirtaş, "Deniz 75 santimetre yükselmiş. Altgeçitlerde araçlar mahsur kalmış. İzmirliler saatler boyunca trafikte kalmış. İtfaiye merkezini bile su basmış. Çok sayıda üyemiz önemli zarar görmüş. Normalin üzerinde yağış olması ve denizin yükselmesi elbette bu tablonun ortaya çıkmasında en etkili faktör. Ama ne olursa olsun denizin kenarındaki kentimizde böyle bir sel felaketi yaşanması altyapı eksikliklerimizi bir kez daha gösterdi. Yurt dışında olduğum için belediye başkanımız ne dedi takip edemedim. Ama 8 yıl süreyle görevde olan bir başkanın mazereti olamaz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, İzmir'in EXPO 2020 seçimlerini kaybetmesi, mecliste kapalı yapılan oturumda değerlendirildi.

Muhabir: Ali Riza Karasu
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141