• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Karanlık bir çağda yaşıyoruz. Nasıl bir çağ bu? Oyunun adı: İnsanlık Dramı

Karanlık bir çağda yaşıyoruz. Nasıl bir çağ bu? Oyunun adı: İnsanlık Dramı
11. Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü onuruna Muğla Büyükşehir Belediyesi Oda Orkestrası tarafından verilen konserle tamamlandı.

Konser öncesi Festivalin "11 Dakikada 11 Yıl" adlı görsel sunumunun gösterildi.  Ardından Orsel Sonat tarafından,  Zeliha Berksoy’un kaleme aldığı Ulusal Tiyatro Bildirgesi'ni okudu.

Berksoy'un bildirisinde şu ifadeler yer aldı: 

Karanlık bir çağda yaşıyoruz. Nasıl bir çağ bu? Oyunun adı: İnsanlık Dramı.

Tiyatro sanatı tarihe tanıklık eder; dünyayı, hayatı, insanları seyrederek ve anlayarak bilgiyle doğru yorumlayarak… Shakespeare’in dediği gibi, 'Doğduğu günde, bugün de tiyatronun asıl amacı nedir? Dünyaya bir ayna tutmak, iyilerin iyiliklerini, kötülerin kötülüklerini göstermek, çağımızın ne olup ne olmadığını ortaya koymak.'

Nasıl bir çağ bu? 'Sineklere dilediğini yapan hoyrat çocuklar gibi;

Eğlence olsun diye öldürmekte Tiranlar bizi.' Çağımızın tiyatrosu bilimsel olmak durumundadır. Toplumda gelişmişliğin, aydınlığın kanıtı tiyatronun nerede durduğudur. Düşünsel, ruhsal ve yaratıcı zekâ uygarlıkları doğurarak yaşamı yüceltmiştir. Toplumsal bilinç; yaşamı yeniden var etme gücü kaynağını sanattan alır. Bütün bu nedenlerden dolayı, yönetimlerin insanlığın değişmesinde etken olan sanatı yüceltmeleri gerekmektedir.

Tiyatroların yaşatılması ve yaygınlaştırılmasının ötesinde, başta izleyiciyi kucaklayacak birikimde tiyatro binalarının inşa edilmesi, sanatçılar için yeni yapılanmalar sağlanması ve böylece yurt sathında tiyatroların geliştirilmesi zorunludur. Tiyatro yönetiminde çağını yakalayan ve toplumuyla buluşturan yetkin yöneticilerin görev alması kaçınılmazdır.

Tiyatro sanatı seyircisini oluştururken bugüne ve geleceğe duyarlı, uzak görüşlü kuşaklar üzerine odaklanmalıdır.Nazım’ın dediği gibi; Yürekte, kitapta ve sokakta yenebilmek yalanı,

Anlamak, o, bir müthiş bahtiyarlık, Anlamak gideni ve gelmekte olanı"

Bildirgenin okunmasının ardından sahnedeki yerini alan Muğla Büyükşehir Belediyesi Oda Orkestrası konser verdi. Dinleyenlerin ayakta alkışladığı orkestra, alkışlara birbirinden güzel melodilerle karşılık verdi.,

Konser sonunda Kalimerhaba Derneği Başkanı Selma Sonat tarafından Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Recep Altınok’a verilmek  üzere hazırlanan teşekkür plaketi, orkestra sorumlusu Alpay İşman’a teslim edildi.

İşman “ 11. Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali Dünya Tiyatrolar Günü Özel Konserimizde, Marmarisli sanatseverler coşkulu alkışları ile orkestramızı kucaklayarak bize güç verdi. Teşekkür ederiz” dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141