• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Karaciğerinden 6 kilogram kist alındı

Karaciğerinden 6 kilogram kist alındı
Denizli'de 23 yaşındaki hasta, karaciğerindeki 6 kilogram ağırlığındaki kistin alınmasıyla sağlığına kavuştu

Denizli'de 23 yaşındaki hasta, karaciğerindeki 6 kilogram ağırlığındaki kistin alınmasıyla sağlığına kavuştu.

Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniği'ne karında şişme, yemek yiyememe ve aşırı derecede zayıflama şikayetleriyle başvuran 23 yaşındaki Seval Oktağ'ın yapılan tahlil ve tetkikler ile karaciğerinde kist oluştuğu tespit edildi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Can Avni Karaca tarafından gerçekleştirilen operasyonla Oktağ'ın karaciğerinden 25 santimetre çapında 6 kilogram ağırlığında kist çıkartıldı.

Karaca, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanın son bir yıldır karnında şişme olduğunu fark ettiğini ancak kilo aldığını zannederek bunu önemsemediğini belirtti.

Son 6 ayda şikayetlerin giderek arttığını dile getiren Karaca, "Karnında büyüyen kistin baskı etkisinden dolayı yemek yemesi zorlaşan hasta, kilo vermiş ve kistin karın zarını tahriş etmesinden dolayı şiddetli ağrılardan mustarip halde polikliniğimize başvurmuştur. Yapılan tetkiklerde karaciğerin altından başlayıp leğen kemiklerinin arasına kadar uzanan yaklaşık 25 cm çaplı ve 6 kilogram kist saptanan hasta, hazırlıkların ardından ameliyata alınmış ve kistin tamamı komşu organlar korunarak çıkarılmıştır. Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan hastamızın iştahı düzelmiş ve süratle sağlıklı kilosuna ulaşmıştır" dedi.

- "Meyve ve sebzeleri iyi dezenfekte edin"

Vücutta görülen kistin oluşmasının, tüketilen sebze ve meyvelerin iyi dezenfekte edilmemesi nedeniyle üzerlerinde bulunan parazit enfeksiyonlardan kaynaklandığını vurgulayan Karaca, şunları söyledi:

"Ekinokok hastalığı ya da halk arasında daha yaygın bilinen adı ile köpek kisti, ülkemizde oldukça yaygın görülen bir parazit enfeksiyonudur. Bu parazit taşıyıcı olan kedi, köpek, tilki gibi etçil hayvanların kirlettiği gıdalar ve özellikle yeşil sebzeler ile vücudumuza girip bağırsaklardan kana karışarak hastalığa yol açar. Kan yolu ile vücuda yayıldığından vücutta kemikler ve beyin dahil tüm dokulara yerleşebilen bu parazit en sık olarak bağırsaktan çıkan kanın ilk uğradığı organ olan karaciğere yerleşir. Parazit yerleştiği dokuda gelişimine devam ederek kendisine uygun bir barınma ortamı oluşturup burada hastalığın son aşaması olan kisti meydana getirir ve burada yeni parazitlerin üremesini sağlar. Bu kistler uygun koşullar bulunması durumunda ayda yaklaşık 1 milimetre kadar büyürler. Bu yüzden yediğimiz sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalı ve ondan sonra yemeliyiz."

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141