• BIST 9885.87
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

KANLI NİGAR MARMARİS’TE 

KANLI NİGAR MARMARİS’TE 
17.Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali Gala ve Ödül Gecesi Tiyatro ile taçlanıyor.


 

 

 

 


Geçen yıl Gökyüzüne kanat açan unutulmaz Tiyatro Duayeni Altan Karındaş anısına 27 Mart 2022 Dünya Tiyatro Günü (Pazar) Saat 20.00 de perde açacak olan Kanlı Nigar tiyatro gösterisi, Kalimerhaba Derneği organizasyonu ile Yeşilköy Halk Tiyatrosu tarafından Marmaris'te sahnelenecek.
Kanlı Nigar, Sadık Şendil'in yazdığı iki perdelik seyirlik bir oyundur. 

Sadık Şendil'in yazdığı eser, ilk olarak Hayali Küçük Ali (Mehmet Muhittin Sevilen) tarafından bir Karagöz - Hacivat oyunu olarak kaleme alınmıştır. 

İki saat 30 dakika süren Kanlı Nigar'ın ilk sahnelenmesi de, başrollerinde Münir Özkul ve Altan Karındaş'ın rol aldığı bir yapımla gerçekleşti. Bu oyunda İsmail Dümbüllü, "kavuğunu" Münir Özkul'a devretmiştir. Eserin 1968 ve 1981 yıllarında filme alınmış iki ayrı sürümü bulunmaktadır. Kanlı Nigâr, 2008 Haziran ayında Türk - Amerikan Sanat Topluluğu tarafından New York Broadway'de ünlü Town Hall binasında da sergilendi. 

Konusu:
Nigâr'ın bir yangında evi yanmıştır. Sermaye kızları ile kiralık ev aramaktadır. Kavuklu ona bir ev bulur. Nigâr'ın eski müşterilerinden mahallî tipler eve gelmeye başlarlar. Yaşamı boyunca erkeklerden çok çekmiş olan Nigâr, tanıştığı adamlara çeşitli tuzaklar kurar. Onları zor durumlara sokarak eğlenir. "Kadının fendi erkeği yendi!" düşüncesi, dramatik bir işlemeyle ön plana çıkarılır.
Yeşilköy’de tiyatro sevdası Türkiye’de bir ilk olan KÖY SEYİRLİK OYUNLARI ve Köy Tiyatroları Buluşması’nın Hikayesidir Aslında

Yeşilköy Halk Tiyatrosu:
Köye 1960 yıllarında sinema gelmiş. Halkın sinemaya olan ilgisi sonucunda hem yazlıkları hem kışlıkları olan iki sinemaya dönüşmüştür. Köy halkı ayrıca 29 Ekim, 23 Nisan gibi Ramazan ayı gibi önemli günlerde Köy Seyirlik diye bilinen araplı, ayılı, develi, zenneli doğaçlama oyunlar oynarlardı. Sinemadan etkilenen o dönemin gençleri İsmet Tokgöz abimizin önderliğinde kendilerinin yazıp yönettiği piyesleri okular ve derneklerin yararına oynamaya başlamışlar. Hatta ilk oyunları Toprak Sulama Kooperatifini kurabilmek için oynamışlardır. Zaman içinde geleneksel hale gelmiş ve bazı yıllar kesintiye uğrasa da her yıl yeni oyun sergilemişlerdir. 1990’lı yıllara gelindiğinde bugünkü grup bayrağı devralıp Tuzsuz Deli Bekir, Safinaz’ın İzdivacı gibi seyirlik oyunlar sergilemişlerdir. 2008 yılına gelindiğinde bu gelenek KÖY SEYİRLİK OYUNLARI ve KÖY TİYATROLARI buluşmasına dönüşmüş ve Ağustos ayında 1. düzenlenmiştir.
 Bizleri Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’nun kurucusu ve oyuncusu sinema sanatçısı Müfit Kayacan çalıştırmaktadır. Onun desteği çok büyüktür.
Davet edilen yerlere tamamen ücretsiz sadece yol ücreti ile karın tokluğuna tiyatronun yaşatılması ve sevdirilmesi sevdası ile gitmekteyiz. Oynadığımız oyunlar ise günümüz tiyatrosunda daha çok televizyon ve sosyal medyadaki dizi film gibi tiyatro alternatifi gibi sunulmaya çalışanlara karşı Donkişotvari bir tiyatro mücadelesi ve sevdasının hikayesidir . Yaptıklarımız da tiyatronun özellikle atalarımızdan gelen geleneksel seyirlik oyun meddah geleneğinin yaşatılması mücadelesidir.
“Yaşasın Tiyatro” diyen ekibin oyuncu ve teknik kadrosu;  Gürhan Arıtürk, Cem Alkaya,
Yaşar Kelek, Arda Alkaya, Selver Aydoğdu, Çağrı Sağırdak, Gülin Saygılı, Fadime Gümüş, Gülsüm Karakitapoğlu, Sabri Karakitapoğlu, Fatma Karakitapoğlu, Özcan Körpe, Ayser Gümüş,  Müzik: Ozan Kelek Dekor: Buğra Öztürk Sufle: Özlem Arıtürk Işık : Ali Ergün isimli gönüllülerden oluşuyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141