• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

İzmirli iş adamlarının KKTC ziyareti

İzmirli iş adamlarının KKTC ziyareti
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş:- "Ekonomik birliktelik sağlanırsa Kıbrıs, Akdeniz'in Singapur'u olur

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kıbrıs'taki çözüm arayışlarında ekonomi ve siyasetin birbirinden ayrılması gerektiğini belirterek, ekonomik birlikteliğin sağlanması durumunda Ada'nın, Akdeniz'in Singapur'u olabileceğini savundu.

Oda heyetinin KKTC temaslarıyla ilgili yazılı açıklama yapan Demirtaş, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile görüştüklerini, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nı ziyaret ettiklerini belirtti.

Meclis Başkanı Siber ile görüşmesinde çözüm girişimlerinde ekonomi ve siyasetin ayrı tutulması gerektiğini ilettiğini aktaran Demirtaş, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Ticaret konusunda mesafe sağlanırsa ve bütün Kıbrıs'ta ekonomik birliktelik sağlanırsa Kıbrıs, Akdeniz'in Singapur'u olur. Bilgi ekonomisine dayalı serbest bir ada olabilir. Buraya çok benzeyen Malta, transit noktası olduğu için kişi başına milli gelir 25 bin dolar, Kıbrıs'ta niye böyle olmasın. Bunun için Kıbrıs'ta bir kalkınma ajansı kurulup, stratejik planlar yapılması gerekiyor."

Türkiye ve Yunanistan arasındaki pek çok sorunun çözülememesine rağmen ekonomi ayrı tutulunca ticaretin 200 milyon dolardan, 5 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Demirtaş, Kıbrıs'ta da benzeri bir gelişmenin yaşanabileceğini, ekonomik kriz yaşayan Rum Kesimi'nin de bu gerçeğin farkında olması gerektiğini kaydetti.

Oda olarak KKTC ekonomisinin gelişimi için her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını bildiren Demirtaş, katıldıkları fuarlara Kıbrıslı işadamlarını da götürmek istediklerini, açtıkları stantlar içinde KKTC'ye de yer açabileceklerini, bunun ilk örneği olarak 11 Mart'ta Miami'de düzenlenecek Kruvaziyer Fuarı'na Kıbrıslı turizmcileri de davet ettiklerine değindi.

Demirtaş, açıklamasında KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber'in, Ada'da müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik çabalar bulunduğunu söyleyerek bu süreçte barış dilinin kullanılmasının önemini vurguladığını, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu'nun da iki ülke iş adamları arasındaki işbirliğini desteklediğini söylediğini kaydetti.

Görüşmelerde KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ın ise Rum Kesimi'ne Türkiye pazarına girmek için kuzey limanlarının birlikte kullanılması, buna siyaset karıştırılmamasını önerdiklerini, yaşanan krizin Rum kesimini yeni arayışlara itmesi dileğini ilettiğini belirtti.

Muhabir: Tolga Albay
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141