• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

İzmir hava ulaşımında zirveye oynuyor

İzmir hava ulaşımında zirveye oynuyor
Yapımı süren Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nin İzmir turizmine yeni bir ivme kazandırması bekleniyor- İç hatlar terminalinin, 2014 yılının ilk çeyreğinde hizmete girmesiyle İzmir'i transit taşımacılıkta da yeni merkez haline getire

ALİ RIZA KARASU - Yapımı süren Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nin İzmir turizmine yeni bir ivme kazandırması bekleniyor. İç hatlar terminalinin, 2014 yılının ilk çeyreğinde hizmete girmesiyle İzmir'i transit taşımacılıkta da yeni merkez haline getireceği kaydediliyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı, yeni iç hatlar terminalinin hizmete girmesiyle Adnan Menderes Havalimanı'nın İzmir'i iç ve dış hatlarda yeni bir merkez haline getireceğini söyledi.

Havalimanında ilk kez bu yıl 10 milyon yolcu sınırının geçildiğini belirten Balcı, 2013 yılında dış hatlarda yaklaşık 2,5 milyon, iç hatlarda ise 7,5 milyon yolcuya ulaştıklarını dile getirdi. Geçen yıla göre yolcu sayısında iç hatlarda yüzde 11, dış hatlarda ise yüzde 2 artış yaşandığını ifade eden Balcı, inşaatı süren iç hatlar terminalinin 2014 yılı ilk çeyreğinde hizmete girmesiyle Adnan Menderes Havalimanı'nın toplam 300 bin metrekarelik kapalı terminal alanı ile Atatürk Havalimanı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük terminali haline geleceğini kaydetti.

İç hatlar terminali ile Adnan Menderes Havalimanı'nın 45 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağına dikkati çeken Balcı, bu kapasiteyle İzmir'in Türkiye'nin ikinci büyük aktarma merkezi olma hedefine yaklaşacağına işaret etti. Mevcut dış hatlarda 9 olan uçak yanaşma köprüsünün iç hatlarla beraber 17'ye çıkacağını vurgulayan Balcı, açık apron park yerleri sıkıntısının bulunmadığına ifade etti.

Adnan Menderes Havalimanı'nın ulaşacağı yeni kapasite ile iç hatlar ve dış hatlarda yeni bir merkez haline geleceğini söyleyen Balcı, hedeflerinin iç hat ile dış hat yolcularını birleştirmek olduğunu belirtti. İzmir'in Türkiye'nin yurt içi-yurt içi ve yurt dışı-yurt dışı bağlantılı yeni bir merkez olabileceğini dile getiren Balcı, şöyle konuştu:

"İzmir'den iç hatlarda 6 havayolu firması ile 21 noktaya direkt uçuş bulunuyor. Dış hatlarda ise 34 ülkede 87 destinasyona İzmir'den uçmak mümkün. 2032 yılına kadar işleteceğimiz bu havalimanını hem İzmir'den hem de Anadolu'nun diğer kentlerinden yurt dışına çıkan yolcular için yeni bir yeni bir çıkış kapısı yapmaktır. Aktarmayı İstanbul'dan yapmak yerine İzmir'den doğrudan yurt dışına gönderebiliriz. Yurt dışı-yurt dışı bağlantısı için ise SunExpress bu yıl ilk defa başlattığı seferle Almanya'dan gelen yolcuları Umman'a gönderiyor. Haftada 1 yapılan bu seferlerden güzel sonuçlar alındı. Yolcular 1-2 saat İzmir'de bekledikten sonra yeni bir uçakla Umman'a devam ediyor. Bu konuda yeni hatlar açmak mümkün."

- Aktarmaların bir bölümünün İzmir'e kaydırılması talebi

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Vekili Yakup Demir, Adnan Menderes Havalimanı'nda yeni iç hatlar terminali ile 45 milyon yolcuya ulaşılmasının turizmcilerin beklentisi olduğunu söyledi. Turizmin ana direğinin ulaşım olduğuna dikkati çeken Demir, "Beklediğimiz ve özlediğimiz bir proje. Turizmciler olarak da hayli emek verdik. Turist rahat ulaştığı yerde tatil yapmak ister" dedi.

Terminalin yeni halinin hizmete girmesiyle hem iç hatlara hem de dış hatlara ciddi bir ivme kazandıracağını dile getiren Demir, bugün için İstanbul'dan yapılan iç hat ve dış hat aktarmalarının bir bölümünün İzmir'e kaydırılması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından talepte bulunduklarını anlattı.

Demir, "İstanbul'dan yapılan dış hat bağlantılarının yüzde 15'inin İzmir'e kaydırılması halinde İzmir'i yeni bir merkez haline getirecek. İstanbul hatlarının yüzde 15'inin İzmir'e kaydırılması turizme yüzde 20 artı sağlar. İzmir'in bugün için en büyük sıkıntısı tarifeli dış bağlantıların yetersiz olmasıdır. İç hatlar terminalinin hizmete girmesiyle İzmir'in ana hatlardan birisi olması için sektör olarak çalışacağız" bilgisini verdi.

Muhabir: Ali Riza Karasu
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141