• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İstemsiz Dış Gıcırdatması Olarak Bilinen: Bruksizm

İstemsiz Dış Gıcırdatması Olarak Bilinen: Bruksizm
Bruksizm, gece veya gündüz ya da uyanık veya uykulu fark etmeksizin kişinin istemsiz bir şekilde çenelerine basınç uygulaması olarak tanımlanmıştır.

 

 

 

 

 

 

Bu kişiler çenelerine uyguladığı basınçlar neticesinde dişlerini sıkarlar ve dişlerinden gıcırdatma sesleri gelir. Bu aslında bir hastalık değil de çenelerin hareketleri ve kasılmaları sonucunda meydana gelen alışkanlıklardır. Yani bir nevi fonksiyon bozukluğudur. Bruksizm belirtileri nelerdir, nasıl ortaya çıkar, tedavisi nasıldır? Tüm soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

 

Normal şartlarda dinlenme halinde iken dişler birbirine temas etmezler ve dil hareketsiz bir şekilde dinlenme halindedir. Dişler ve diller bu konumda iken çene kasları, çene kemikleri ve dişler en rahat haldedir. Ağrının sebebi bu çene kaslarının istemsiz bir şekilde kasılı bir halde kalmasıdır. Normal şartlarda çeneler birbirine yaklaşık 30 kg’lık bir basınç uygulamaktadır. Kişinin yemek yeme gibi istemli hareketlerde ise bu değer 70 kg’lara kadar yükselmektedir. Bruksizm hastalarında ise bu değer tavan yaparak yaklaşık 450 kg değerlerine kadar çıkmaktadır.

 

Normal günlük istemli çene aktivitelerinde bu değerler kişinin bedeni tarafından tolere edilebilmektedir. Fakat bruksizm rahatsızlığında bu değerler çok fazla değere çıktığı için kişide çeşitli belirti ve bulgular ortaya çıkabilmektedir.

 

Bruksizmin Belirtileri Nelerdir?

  1. Dişlerde hassasiyet
  2. Pulpada iltihaplanma
  3. Şiddetli baş ağrıları
  4. Dişlerde aşınma
  5. Diş dokusunda kırılmalar
  6. Diş hareketliliği
  7. Çenede ve dişlerde şiddetli ağrı
  8. Diş kaymaları
  9. Çiğneme dokusunda aşınma gibi belirtiler bruksizmde yaygın bir şekilde görülmektedir. uzmandoktor.net’e göre bu belirtilerin şiddeti hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerin belirlenmesinde önemli bir yere sahiptir.

 

Bruksizmin Nedenleri Nelerdir?

 

Bruksizm birçok nedene bağlı olarak görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle nörolojik kaynaklı nedenler bruksizmin ortaya çıkışında büyük bir etkiye sahiptir. İşte bruksizmin ortaya çıkmasında etkili olan risk faktörleri;

 

  1. Ağız yapısındaki değişiklikler bruksizm için risk oluşturmaktadır. Özellikle dişlerdeki kapanmanın yanlış yapılması, ağza sert maddelerin alınması ve diğer diş tedavileri bruksizm rahatsızlığı için risk oluşturmaktadır.
  2. Anksiyete (kaygı bozukluğu), depresyon, stres, sinir ve öfke hali, aşırı hareketlilik ve gerginlik gibi psikososyal faktörler bruksizmin ortaya çıkışında büyük bir öneme sahiptir.
  3. Beyne alınan travmalar ve mevcut olarak bulunan nörolojik hastalıklar
  4. Sinir sisteminde meydana gelen hasarlar ve deformasyonlar
  5. Kullanılan ilaçların yan etkileri
  6. Beslenme yetersizliği
  7. Bazı immün sistem hastalıkları
  8. Sigara ve alkol bağımlılığı gibi nedenler bruksizme neden olabilmektedir.

 

Bruksizmin Tedavisi Nasıldır?

 

Bruksizmin ortaya çıkmasında birçok faktör etkili olduğu için hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemler de oldukça çeşitlidir. Altta yatan nedenlere göre kişiye yönelik tedavi yaklaşımları, ilaç tedavileri ve diğer tedavi yöntemleri ile iyileşme amaçlanır.

 

Kişiye yönelik tedavi yaklaşımlarında birçok yönteme başvurulmaktadır. Bu tedavi yaklaşımlarında hastaların bilgilendirilmesi sağlanır ve çeşitli terapiler ile iyileşme sağlanır.

 

Tedavide öncelikle hastaların eğitiminin sağlanması gerekmektedir. Bu eğitimde çiğneme kaslarının nasıl kullanılacağı ve çenelere uygulanan basıncın nasıl kontrol altına alınacağı hakkında bilgiler verilir. Hastalar bu tedavi sürecindeyken yumuşak besinler ile beslenmeli hatta gerekirse bir süre sıvı besinler ile beslenmelidir. Ayrıca besinlerin ısırılmadan küçük parçalar halinde ağza alınması gerekmektedir. Hastaların farkında olmadan dişlerini sıkmasının engellenmesi hakkında bilgiler verilerek bruksizmin önlenmesi sağlanır.

 

Bruksizm rahatsızlığında bu önerilerin yanı sıra fizik tedavi ve medikal tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır. Bruksizm hastalarına ilaç olarak kas gevşetici ilaçlar, antidepresanlar ve anti epilepsi ilaçları verilmektedir. Hangi ilaçların kullanılacağına ağız diş ve çene cerrahisi doktorları karar vermektedir. Ayrıca ilaç tedavilerinin yanı sıra elektroterapi, soğuk uygulamalar, lazer tedavileri, akupunktur ve sıcak uygulamalar gibi fizyoterapi yöntemleri de uygulanabilmektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141